keskiviikko 28. syyskuuta 2016

On työttömät aina keskuudessamme




Sana tietokone saapui meille 60-luvun puolivälissä, kun Hesarin toimittaja Jorma Toivarin piti kääntää hankalaa englanninkielistä tekstiä. Sanan computer käännökseksi teknillinen korkeakoulu neuvoi: tietokone. Näin Hesarin Matti Kalliokosken mukaan. PC-koneet tulivat 80-luvulla. Itse hankin ensimmäisen 90-luvun puolivälissä samaan aikaan kuin www aukeutui meille tavallisille kuolevaisille. Monet tietokoneista aikoinaan innostuneet ovatkin sittemmin jääneet työttömiksi tietokoneistumisen ja automaation vuoksi.

Moottorisahat tekivät monista hakkuutyömaiden miehistä työttömiä. Samoin traktorit. Sitten tuli harvesterit, jotka tekivät selvää metsureista. Ja niin ovat vieneet koneistaminen ja tekniikan kehittyminen niin monet työpaikat ja aputyöt historiaan. Nyt robotisaatio ja 3D-tulostaminen ovat hivuttautuneet takavasemmalta esiin ja niin ikään vieneet ja tulevat viemään entistä enemmän perinteisiä töitä historiaan. Ihmiskäsille jää jatkuvasti vähemmän työtä tehtäväksi. Seuraavaksi tulee 4D-tulostaminen. Siinä ei enää vain tehdä esineitä vaan objekteja, jotka muuttuvat toisiksi ajan myötä. Objektien tuottamiseen tulee siis myös aikaulottuvuus niissä itsessään.

Automaatio ei pian ole enää objektien valmistusta, vaan objektit tekevät itsekseen automaattisesti itsestään muuta. Automatisaatio saa aivan uudet ulottuvuudet. Ja tämäkin on vasta alkua. Tekniikasta on tullut itseään yhä nopeammin kehittävää. 4D-tulostus on jo aika vahva signaali sille. Ei siitä ole montaakaan vuotta, kun kukaan ei kuvitellut, että me kannamme nettiä taskuissamme. Ala kuin ala on muuttunut teknologian kehittymisen myötä niin nopeasti, ettei aina ole ehtinyt kissaakaan sanoa.

Teknologian kehittyminen on vähentänyt töitä ja sitä se tulee tekemään entistäkin nopeammin. Vääjäämätön kehitys, mikäli taivas ei putoa niskaan tai supertulivuori tee meistä kaikista selvää, on se, että työt vähenevät ja hupenevat harvojen herkuksi. Työnteon ulkopuolelle jää koko ajan suurempi osa väestöstä. Vääjäämätöntä silloin on se, että pian koko työnteko, elinkeinot ja tekeminen ylipäätään täytyy ajatella uusiksi. Ja tulonmuodostuksen järjestäminen. Ja verotus. Ja tämä tulee tapahtumaan ennemmin kuin arvaammekaan.

Työttömiä on meillä nyt jo kuin tähtiä universumissa. Avoimia työpaikkoja yhtä harvassa kuin elämää universumissa. Työpaikkoja on itse asiassa paljon vähemmän kuin on luultu. Tämä johtuu siitä, että meille on tullut useita yksityisiä työnvälitysfirmoja ja samat työpaikat ovat Siten kirjattu useampaan kertaan. Eli töiden ja työttömien kohtaanto-ongelma onkin suurempi kuin monet kuvittelevat. Monethan kuvittelevat, että työttömät ovat laiskamatoja ja vapaamatkustajia.

Mutta vuoden 2017 alusta alkaakin aivan uudenlainen työllistyminen: yksityiset firmat palkkaavat haastattelijoita, jotka tulevat haastattelemaan työttömiä kolmen kuukauden välein. Työttömiähän pitää jatkuvasti haastatella, niin saadaan paremmin selville, miksi nämä pakoilevat töitä. Tähän suurenmoiseen ja nerokkaaseen ideaan viisas hallituksemme on varannut 17 000 000 euroa ensi vuonna. Työnvälityskin siis yksityistetään. Ei vain terveyskeskuksia, kuten näin tulevaisuudessa väistämättä tulee käymään, mikäli niiden yhtiöittäminen tulee todellisuudeksi. Ja miksipä ei tulisi?

Tulospalkkiot eivät sitten enää kuulu vain niille yritysjohtajille, jotka tehokkuustavat firmoja potkimalla työntekijät pihalle. Tulospalkkioita saadaan myös näistä ulos potkituista. Mitä enemmän konsulttifirman haastattelija saa työttömiä töihin, sitä enemmän tämä saa tulosta ja palkkioita. Konsulttifirma laskuttaa tietty sen mukaan, miten se saa työllistettyä. Työttömistä tuleekin kahden vyöhykkeen kansalaisia. On ne, jotka saavat töitä - ei väliä, vaikka muutamaksi päiväksi tai kuukaudeksi, tai menisi työnäytteeseen, missä tehdään ilmaiseksi näytösluontoisesti töitä. Ja sitten ne, jotka eivät työllisty. Heidät haastattelijat hoitavat parissa minuutissa tuhlaamasta tehokasta tulospalkkiontekoaikaansa. Me veronmaksat maksamme. Olkaamme tyytyväisiä, kun rahojamme käytetään tehokkaasti työllistämiseen – konsulttien nimittäin. Tämä tulospalkkio yksityisille työnvälitysfirmoille tulee aivan varmasti. Asiaa nimittäin valmistellaan juuri parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriössä. Ja kun se on näin pitkällä, on se jo käytännössä varmaa.

Meillä on nyt hallitus, jolla on jalona tehtävänä saada Suomi nousuun. Siinä on tärkeänä pointtina (kolme pointtia on jo mennyttä aikaa): Työttömiä tulee ”kannustaa” töihin! Työttömämme ovat vain veteliä nahjuksia, joita pitää vähän potkia liikkeelle. Varsinkin niitä ansiosidonnaisella olevia onnettomia lusmuja. Ansiosidonnaisia hallituksemme haluaakin muuntaa vähän kannustavammiksi. Eli lyhentää niitä reilusti.

On meillä työttömät aina keskuudessamme. Ja aina vain enemmän ja enemmän hamaan siihen saakka, kun työnteon ja työttömyyden käsitteet on pakko muljata aivan joksikin muuksi. Monty Pythonin sanoin; and now for something completely different.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti