torstai 8. syyskuuta 2016

Piispat puhuvat kaksisuuntaisia





Piispat puhuvat kaksisuuntaisesti. Tietänevätkö itsekään, mitä sopii puhua ja mitä ei silloin, kun seksuaalinen poikkeavuus tulee liki. Vai lieneeköhän edustusvirvokkeet tehneet levottomaksi? Kesällä tuli ilmi, että piispojen edustuskulut sisältävät muutakin kuin Pyhän Jeesuksen verta, punaviiniä. Varsinkin aikainen arkkipiispa snapsin nappaa: Kari Mäkisen eräällä Venäjän reissulla ravintolavaunuostokset seurueelle klo 6:45 - viisi Finlandia-vodkapaukkua. Työnantajan piikkiin. Lapin keväthangilla voitelu ei pelaa kunnolla ilman kirkollisen luottokortin soitattamista Altian vähittäismyymälöissä.

Piispat julkaisivat vastikään selonteon kirkollisesta avioliitosta. Piispojen mielestä samaa sukupuolta olevia pareja pitää kunnioittaa, mutta turha tulla vihille. Homot eivät siis ole tervetulleita kirkkoon aviolle asteluun. Ei kannata edes siunuuta hakea. Papit voivat kyllä rukoilla siviiliavioliiton solmineiden homojen kanssa – tai heidän puolestaan. Herra anna heille anteeksi! No, jos joku pappi haluaa itsensäkin turmioon väen väkisin suistaa ja avioon homot liittää, niin on se avioliitto juridisesti pätevä. Oli piispat mieltä mitä tahansa.

Keski-Porin seurakuntaneuvostossa tuli tuo rukoilujuttu esille viime vuonna. Eräs homopariskunta oli pyytänyt rukousta kirkon tiloissa. Ei siis edes siunuuta. Paikalla ollut eräs varajäsen julkisuuteen kertoi, että siellä oli harras neuvosto käyttänyt varsin rajua kieltä ja homojen ihmisarvon riistävää retoriikkaa. Monet jäsenistä oli sitä mieltä, että kirkko ei ole oikea paikka homoille. Hän kertoi olleensa pöyristynyt keskustelun hyökkäävyydestä ja välihuudoista. Voin hyvin uskoa. Mikähän mahtaa olla seurakuntaneuvoston mieli asiassa nyt, kun piispat sallivat rukoilun? Tosin en tiedä, tarkoittivatko piispat, ettei nyt kuitenkaan kirkossa sisällä sentään…

Aito avioliitto -kansalaisaloitteen allekirjoittajat yrittävät saada tämän niin ikään myös kansalaisaloitteella säädetyn lain romuksi. Tästä käytiin eduskunnan istunnossa keskustelua. Ei ole ylläri, että ainoina laille huutia antoivat KD ja PS. Kun ”vaimon ja miehen avioliitto perusarvo" ja sillä siisti. Mika Niikko vetosi Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaan. Koska Koti, Uskonto, Isänmaa. Koska Suomen kunnollinen perusta on vaimo ja mies. Senhän aidanseipäätkin ties! Hän varoitti, että kirkon asema murenee. Näin on käynyt Ruotsissa ja Norjassa. Äkkiä se Norjassa kävikin, kun käytäntö on siellä aivan tuore. Miten murentuneet, ei tullut selväksi. Sitä hän ei maininnut, kuinka paljon kirkkoa Suomessa on murentanut yksi henkilö, Päivi Räsänen ulostuloillaan. Joka kerta ovi kirkossa on paukkunut.

Kristillisdemokraattien ex-pj. Päivi Räsänen kertoi, että koska se laki ei ole vielä voimassa, voidaan se ihan hyvin myös perua. Kätevää. Ja hänestä tuo kunnoton laki ajaa kirkon "hankalaan asemaan ja paineisiin." Niinhän se on. Ikäväähän se, kun yhteiskunta muuttuu koko ajan Ison Kirjan vastaisesti.

Ehkäpä Räsäsen olisi nyt aika jo jättää nämä ja ojentautua rukoilemaan Kelan pääjohtajan hommaan pääsemiseksi. Hän on yksi hakijoista. Sehän olisi soma homma. Jakaa almuja. Saada jokunen lantti itsekin. Palkka nimittäin köyhäinavun antajalle on ihan mukava. Ehkä Liisa Hyssälän vuoden 2014 ansainto 298 000 e jotain kertoo.

Kirkkomme on liemessä uuden avioliittolain kanssa, eikä piispojen kannanotto juuri mitään auta. Ruotsissa samaa sukupuolta olevien kirkkovihkiminen on ollut arkea jo seitsemän vuotta. Norjassa siihen siirryttiin tänä vuonna. On ajan kysymys, kun kirkko joutuu taipumaan. Sen jälkeen ei kauan mene, kun se muuttuu yhtä arkipäiväiseksi ja toisaalta yhtä fundisten vihan kohteeksi kuin on nyt naispappeus.

Heti, kun piispat selontekonsa julkaisivat, valittelivat he sitä, kuinka kirkko samaa sukupuolivähemmistöjä kohtelee.  Että ”kirkon lähimmäisenrakkauden opit eivät ole yltäneet seksuaalivähemmistöihin”. Nyyh. Piispat kyllä myönsivät jo selonteossaan kirkon tehneen mokia seksuaalivähemmistöjen kanssa. He oikein painottivat, että kirkossa on tilaa erilaisille perheille, yksinäisille, eronneille sekä seksuaalivähemmistöläisille. Piispat vaativat kirkon työntekijöiltä asennetarkistusta. Mitenkähän Keski-Porin seurakuntaneuvosto? Mutta kyllä ”ne” siis kirkkoon saavat tulla. Ei tarvitse pelätä, että srk-neuvoston kunniallinen jäsen tai pappi tulee ja sanoo, että suksikaa tiehenne. Mutta vihille siis on turha mennä tyrkylle.

Mutta miksi kirkko pitäisi enää vihkimisistä kiinni? Sehän on kuitenkin käytännössä täysin yhteiskunnallinen ja juridinen sopimus. Kirkko voisi luopua mokomasta. Toisaalta, niin kauan kuin kirkko saa budjetista varoja, on sen osallistuttava yhteiskunnallisiin tehtäviin. Ja avioliiton solmiminen on sellainen. Olivat sitten vihittävät heteroja, lesboja tai homoja.

Kun piispat eivät voi tehdä päätöksiä siitä, mitä kirkossa saa tehdä ja ei, niin kirkolliskokous, jolla tämä ylipiispallinen valta on, aikookin nyt tänä syksynä pohtia aloitetta, jossa luovuttaisiin kirkollisista vihkimisistä. Siitä vaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti