tiistai 26. huhtikuuta 2016

Liisa Sulkakoski RIP


Lääkäri, biologi ja homeopaatti Liisa Sulkakoski on kuollut. Hän menehtyi haimasyöpään. Tämä tieto yllätti, kun hän oli vasta aivan pari kuukautta sitten A-talk -ohjelmassa puolustamassa homeopatiaa, tuota kaikkien sairauksiin tehoavaa hoitoa. Kuten kaikki tiedämme, on homeopatia hoitomuoto, jossa lääkkeenä käytetään vettä, johon on taudinaiheuttajaa laimennettu niin paljon, ettei siinä ole juuri molekyylitasollakaan enää taudinaiheuttajaa. Esimerkiksi unettomuutta hoidetaan kofeiinilla. Siis vedellä, josta kofeiini on laimennettu olemattomiin. Parantavassa voimassa onkin kyse veden muistista ja siitä, että vesi on ravisteltu oikein. Tämä on ns. potensointia. Potensoinnissa liuosta ravistellaan jokaisen laimennuksen jälkeen ja tietyllä tavalla. Menetelmän kehittäjä Samuel Hahnemann laati oikein taulukon, miten oikeaoppisesti kuuluu ravistella. Hahnemann oli myös lääkäri. Tosin hän sai koulutuksensa 1700-luvulla.

Minua ihmetytti Sulkakoskessa erityisesti se, että hän oli biologisen ja lääketieteellisen koulutuksen saanut ja toimi lääkärinä. Hän toimi homeopatiasaarnaajana pitkään ja oli varmaankin julkisuudessa näkyvin homeopatian profeetta ja evankelista. Kun hän näinkin näkyvä oli, tuntuu erikoiselta, että homeopatiayhteisö on ollut tyystin hiljaa profeettansa poismenosta. Vaikenemiseen voi tietysti olla syynä sekin, että Sulkakoski oli ollut Sveitsissä hoidossa, jossain ties missä luontaishoidossa. Ei tehonnut hoito, kuten ei tehonnut Applen Steven Jobsillakaan, joka tosin taipui hörhöhoitojen tehottomuuden jälkeen liian myöhään lääketieteelliseen hoitoon. Jobsin haimasyöpä oli sellaista laatua, että se olisi ollut hyvinkin parannettavissa ja se myös tehtiin Jobsille ajoissa selväksi. Mutta hän halusi pehmeämpiä ja luonnonläheisempiä hoitoja.

Liisa Sulkakosken Sveitsiläiseltä klinikalta hankkima hoito lienee ollut kallista, koska hän oli julkisesti fb:ssä pyytänyt lahjoituksia hoitoon. Hän itse oli rahastanut vuosikausia homeopatialla. Täytyy sanoa, että tuntuu varsin kummalta, että Sulkakoski homeopatiaan syvästi perehtyneenä ei osannut itse valmistaa homeopaattista lääkettä sairauteensa, vaan hän joutui turvautumaan omaan yhteisöönsä maksaakseen kalliit sveitsiläiset hoidot. Hänen fb-sivuiltaan on poistettu kaikki. Eikä netistä löydy juuri mitään tuoreita tietoja hänestä. Vain jo vanhoja juttuja. Miksi tämä hiljaisuus, vaikka hän oli homeopatiayhteisön varsinainen guru? Tietämäni mukaan hän oli vielä vähän aikaa sitten julkaissut sivullaan lääketieteen kyseenalaistavan ja suorastaan vihamielisen postauksen. Kyseenalaisti vielä oman yhteiskunnan varoilla annetun kalliin ja korkeatasoisen koulutuksensa.


Siinä A-talkissa, jossa Sulkakoski esiintyi, oli mukana myös Hunks-tanssija Jani Kokki, joka niin ikään kävi jossain ulkomaisessa hörhöhoitolassa hakemassa luontaista parannusta suolistosyöpäänsä, ja johon reissuun hänkin kerjäsi rahaa julkisesti. Ei tehonnut hoito tässäkään tapauksessa, vaan hän joutui viime hetkillä leikkaukseen ja joutuu kantamaan avannetta lopun elämäänsä. Hän puolusti kaikesta huolimatta homeopatiaa, vaikka vähän aiemmin oli todennut, ettei kenellekään enää suosittelisi luontaishoitoja. Sulkakoski lienee onnistunut kääntämään pään. Homeopatiayhteisö on tiukka omassa totuudessaan ja epäilijät pannaan varmaankin nopeasti ruotuun. Tai saavat luopioina lähteä kokonaan lätkimään. Tämä tulee varsin selväksi, kun tutkii hoitouskovaisten keskusteluja.

Lääkäriliiton Heikki Pälve kommentoi tuoreeltaan Sulkakosken esiintymistä A-talkissa: "Oli pöyristyttävää kuunnella lääkäri Sulkakosken kommentteja lääketieteellisen hoidon ja mm. rokotusten asemasta potilaiden hoidossa. Ei ole ihme, että toimijat, jotka haluavat lääketieteen saavutusten siivelle, käyttävät toimistaan nimitystä ’vaihtoehtoinen’ tai ’täydentävä’ lääketiede. Vaikka heidän hoitonsa ei mitenkään liity lääketieteeseen – ei vaihtoehtoisena eikä edes täydentävänä. Ne ovat hyvinvointihoitoja – wellness businessta. Sellaisena toki hyväksyttäviä ja vain sellaisen markkinoitavia."

Niin, luontaishoidot, hörhöterapiat, vyöhyketerapiat ja homeopatiat ovat wellnessbisnestä. Niillä ansaitaan rahaa. Tietenkin on hyvä, että elantonsa jotenkin saa, mutta silti on syytä pohtia, onko tämänkaltainen hyväuskoisten höynäyttäminen ja rahastaminen hyvää yritteliäisyyttä ja voi pohtia sitäkin, että onko sellaisella yritteliäisyydellä elantonsa saaminen parempi asia kuin työttömänä oleminen?

Sulkakoski siis on menehtynyt, enkä hänestä tämän enempää kirjoita. Vainajista ei sovi puhua eikä kirjoittaa epäkunnioittavasti, mutta voinee nyt todeta, ettei hän ollut uskontokuntansa levittämän uskon paras esimerkki. Sulkakosken omasta uskosta homeopatiaan en tiedä. Joko hän uskoi tai ei. Jos ei, voi miettiä, miksi hän tuota uskoa levitti. Näistä kuuluisista tapauksista, joissa hoito ei ole tehonnut, on kuitenkin varmasti hyvä tiedottaa. Nimittäin tavalliset ihmiset, jotka eivät paranekaan, vaikenevat ja menevät vähin äänin lääkärille tai menehtyvät sairauteensa ilman että kuuluttavat ilmoille tulleensa fataalisti harhaanjohdetuiksi. Jos usko on tarpeeksi vahva, sen kanssa mennään hautaan. Jani Kokki on hyvä esimerkki uskosta, hän ei parantunut, mutta todistaa hoidon tehokkuudesta.

22 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus. Nämä hörhöt pitäisi saada myös vastuuseen. Kaksi heistä Raija Lensu ja Marja Huovinen (tiedä heidän terapeuttinimikkeistään) sai tyttäreni lopettamaan lääkkeitten syönnin, joita hän oli saanut sairastuttuaan psykoosiin 2007. Tästä hän toipui nopeasti opiskelu- ja työkuntoon.Nämä kaksi tarjosivat puhelinterapiaa 50-60 euroa kerta. Lisäksi saivat hankkimaan hörhökirjoja kuten:Avaa tunnelukkosi, Päästä irti: vapaudu läsnäoloon. Alkukesästä 2014 hän sairastui uudestaan psykoosiin, joka kesti neljä kuukautta. Tänä aikana hän oli Jumalan lähettiläs ym. Tultuaan "järkiinsä" hän päästyään suljetulta osastolta ensimmäisenä päivänä lenkille, juoksi suoraan rekan eteen.
  Sanomattakin selvää, että vihaan näitä hörhöjä. Kuultuaan psykoosista pesivät kätensä.

  VastaaPoista
 2. Asiallinen kirjoitus - toivottavasti saa paljon lukijoita. Mutta taitaa olla niin, että ne joille tämä tekisi erityisen hyvää, eivät tätä löydä. Mutta voihan toivoa parasta,
  Tämän Sulkakosken kuoleman yhteydessä olen miettinyt, että miksi sanotaan, ettei kuolleista saa puhua pahaa. Ymmärrän tuon, ettei puhuta epäkunnioittavasti mutta, jos henkilö on eläessään toiminut huonosti, jopa rikollisesti, niin ei kai sitä tarvitse peitelläkään. Erityisesti tällaisen kulttihahmon tapauksessa, jossa aiheettomalla kiilloittamisella ja kultaamisella voitaisiin vielä saada paljon pahaa aikaan. Siksikin tämä oli hyvä ja varsin tarpeellinen kirjoitus.

  VastaaPoista
 3. Liisa Sulkakosken tapauksessa myöskään länsimainen lääketiede ei pystynyt auttamaan. Valitettavasti jokaisen on joskus kuoltava, ja silloin apua ei taida saada perinteisen lääketieteen eikä vaihtoehtoisen lääketieteen puolelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En lahde kiistelemaan mutta olen Sulkakoskelta saanut kokemuksena moneen kertaan etta joku horhohoidossa auttaa koska lansimaalainen laaketiede ei auttanut. Kronintauti, munuaistulehdus, atooppinen allergia ja yokastelu. Hoidon aloituksesta parantumiseen menee 3kk- 11kk. Parantumaton kronintauti tarkistettiin kolmevuoden ajan lansimaalaisella laakarilla jonka jalkeen han totesi etta vaara diagnoosi. En syonyt laakkeita vaikka laakari pelotteli avanteella. Munuaistehdukseen ei loytynytkaan syyta laaketieteesta. Toki on vastuutonta syoda mita tahansa ja niin kutsutussa horhohoidossa pitaa valita hoitaja jonka tietaa jo parantaneen samoja oireita. Kiitos Sulkakoskelle ja ehka hankin saa yleisen arvostuksen vasta 20v kuluttua. 20v laakarit jakoivat antibiootteja liukuhihnalla..kuka puhuu Ibuprofeiinin haittavaikutuksista tanaan? Miksi laakarit eivat syota laakkeita omille lapsilleen?

   Poista
 4. Eipä todellakaan auta minkäänlainen lääketiede, jos tauti päästetään ensin terminaalivaiheeseen ja sitten vasta kutsutaan oikeaa lääketiedettä apuun. Sitäpaitsi viimeisimmissä FB-kirjoituksissaan (jotka nyt siin on poistettu) hä kertoi sekä saaneensa tarjouksia lääketieteellisestä avusta että torjuneensa ne. Niitä kirjoittaessaan hän ymmärtääkseni oli jo Sveitsissä homeopatiaklinikalla.

  VastaaPoista
 5. Minusta on todella loukkaavaa levittää oman vihan sokaisemana valheita. Kaikki Liisa Sulkakoskelta apua saaneet eivät milloinkaan unohda ihanaa avarakatseista lääkäriä, joka aina haki potilaalleen parhaiten sopivan hoidon, perinteisen tai homeopaattisen.
  Valhe on se, ettei homeopatia auttanut Sulkakosken haimasyöpään. Homeopatialla saatiin syövän kehittyminen pysähtymään. Valitettavasti perinteinen lääketiede ehti saattohoitona pumpata häneen niin runsaasti morfiinia, että hänen maksansa petti. Ikuisesti kiitollisena Sulkakoskelta saamiini todellakin vaikuttaviin homeopaattisiin hoitoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. Homeopatia ei auttanut
   2. Morfiini ei ole maksatoksinen
   3. Homeopatia ei pysäyttänyt syöpääkään
   4. Homeopatia on huuhaata, halvemmaksi tulee juoda hanavettä

   Poista
 6. AINAKIN, HYVIN KORRUPTOITTU IHMINEN..

  VastaaPoista
 7. Myötätuntoni anonyymille, joka kertoi tyttärensä kohtalosta.

  Ulla-Maija Kallio, en tiedä, ketä tarkoitat tuolla, joka levittää vihan sokaisemana valheita. Taidat liioitella. Mikäli tarkoitat tuota ensimmäiseksi kommentoinutta anonyymiä, niin sinun pitää olla varma, että tämä levittää valheita, mutta et varmaankaan tiedä tästä yhtään mitään. En minäkään.

  Mitä tulee siihen, että homeopatia olisi saanut Sulkakosken syövän pysähtymään, niin siitäkään sinulla ei ole mitään tietoa. Ei kenelläkään ole. Ainoa mitä varmuudella tiedetään, on se, että millään keinolla ei kyetä todentamaan homeopatian tehoa. Ei homeopaatit eikä kukaan tiedä mitään siitä, miten se vaikuttaa ylipäätään. Ei ole mitään keinoa selvittääkään mitkä ovat ne fysiologiset vaikutusmekanismit. Niitä ei vain ole.

  Jos väität, että häneen pumpattiin morfiinia niin paljon, että hänen maksansa petti, tulee sinulla olla näyttöä siitä. Muuten se on pelkkää mutua.

  Homeopaatit ja muut hörhöhoitajat ovat ilman muuta sydämellisiä ja ihania ihmisiä. Se kuuluu asiaan. Heidän pitää vaikka pinnistellä siinä avarakatseisuudessa ja mukavuudessa, vaikkei yhtään mieli tekisikään. Bisnes kärsisi muuten.

  VastaaPoista
 8. Liisa Sulkakosken poika5. kesäkuuta 2016 klo 3.50

  Arvoisat lukijat, törmäsin keskusteluunne etsiessäni videomateriaalia googlesta. En yleensä kirjoittele mutta Liisa Sulkakosken poikana tunnen että on velvollisuuteni teille vastata. Rakas äitini auttoi tuhansia, niin tavallisena lääkärinä kuin homeopaattina ja ihmisenä. Hän ei rahastanut ja koko elämänsä tuki yhteiskuntaamme huomattavasti. Kiitän että olette kirjoittaneet kunnioittavasti ja kerron teille tilanteesta Sveitsissä: kyseessä oli virallinen syöpäkliniikka jossa kaikki lääkärit ovat lääkäreitä sekä homeopaatteja - äitini oli Karina-kodissa Turussa saatohoidossa ennen kliniikkaa jossa toden totta hänelle oltiin annettu aivan järkyttävät määrät morfiinia - hän ei pystynyt edes keskustelemaan tai ajattelemaan/ liikkumaan. Olen tutkinut asiaa ja toden totta on erittäin "normaalia" että saatohoidossa kuollaan huumeiden yliannostukseen kui itse sairauteen. En kommentoi onko tämä oikein vai ei, oma mielipiteeni on että olen erittäin onnellinen että sain olla vielä kuukauden äitini kanssa. Hoito maksoi maltaita, itse annoin perheeni kanssa kaikkemme ja samalla äitini säästi jälleen yhteiskunnalta verorahoja. Sveitsissä äidin arvot tarkistettiin päivittäin, ruokavalio ja fysioterapia sekä lääkitys sen mukaisesti - ja on totta että äitini menehtyi koska maksa oli tuhottu. Äitini tiesi että niin vaihoehtoinen kui tavanomainen lääketiede voivat auttaa ja halusi käyttää niitä yhdessä - käyttäen järkeä ja tietoa. Vaaralliset ovat ne joilta tieto ja taito puuttuvat. Äitini oli myös Bioloogi ja Filosofian maisteri. Toivon sydämmestäni että te kaikki lukijat saatte hyvää hoitoa ja pysytte terveinä, käyttäkää järkeä valitessanne hoitonne - olkoon se vaihoehtoinen tai ei. En halunnut komentoida homeopatiaa täällä, vaan ilmoittaa äitini viimeisiä kuukausia koskevat tiedot jotta ne eivät olisi pimeyden peitossa. Yksi mielipide minulla on - se että meidän saatto-"hoitomme" on järkyttävää verorahoilla ihmisten tappamista huumeilla - tapa jolla saadaan "kauniisti" poistettua vanhat yksilöt. Heiltä viedään valinnanvapaus ja ihmisyys tehden heistä narkomaaneja. Tämä oli myös äitini toive että asia tulisi ihmisten tietoisuuteen. Itse en vanhana tänne jää - se on varma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huuhaa!
   1. Homeopatia on huuhaata.
   2. Morfiini ei vaurioita maksaa, pikemminkin se haimasyöpä....
   3. Ehkä homeopaattiset aineet vaurioittivat maksaa :)

   Poista
  2. Homeopatia ei todellakaan ole huuhaata ja eiväthän huuhaa-aineet voi maksaa vaurioittaa...kymmeniä pikkuisia on säästynyt ikäviltä antibiooteilta ja putkikorvista,naiset ovat alkaneet odottaa lasta, vaikka viralliselta puolelta todettu mahdottomaksi jne.....toki ilman elämntapaohjausta ja ruokavalioiden muutoksia -unohtamatta henkistä puolta-eivät tulokset olisi olleet yhtä hyviä.Homeopaatti ym.

   Poista
 9. Liisa Sulkakosken poika5. kesäkuuta 2016 klo 3.57

  Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Poistin siis tuplauksena tulleen toisen identtisen kommentin. Ja kiitän kommentista.

  VastaaPoista
 11. Sulkakosken pojalle... et varmasti jää suomeen vanhentumaan sillä taitaa täälläkin polttaa maa jalkojen alla... Rakastava ja ah niin ihana ja avarakatseinen äitisi... puhui asiakkaistaan (lue potilaistaan) halventavalla tavalla. Ei ymmärtänyt salassapitovelvollisuudesta mitään. Toisten potilaiden kuullen puhui luottamuksellisia tietoja. Olen itse istunut asiakkaana ja olen joutunut kuuntelemaan toisen potilaan erittäin luottamuksellisia murheita. Ota selvää saattohoidosta...Suomessa se on erittäin tasokasta mutta et ilmeisesti ole saanut minkäänlaista hoito-alan koulutusta, kansainvälinen juristi ei välttämättä ostetuilla tutkintotodistuksillaan osaa arvioida hoitoa tai sen tasoa...Nyt ku mamma ei enää betalaa kaikkea oisko aika tehdä ihan rehellistä verollista työtä. Ihan ekaa kertaa elämässä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti on kommentaarin kirjoittanut vakavaa skitsofreniaa sairastava henkilö. Henkilön ollessa terve, Sulkakosken pojan tulisi nostaa kunnianloukkauksesta ja perättömästä väittämästä syyte. Tuskin kuitenkaan perheenisällä tällaiseen on aikaa. Kateus pitäisi myös olemaan diagnoosin osa.

   Poista
 12. Poika on ihan kohta syömässä valtion leipää. Sen verran on tullu tehtyä huijauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että oma elämä on niin tyhjä ja arvoton, että pitää tonkia sitä miten joku muu elää ja elantonsa saa :D jälleen on todennäköistä että kommentaarin kirjoittaja on valtion kassasta elantonsa saava joka ei ole koskaan päivääkään itse töitä tehnyt.

   Poista
 13. Ohhoh, onpas paljon ala-arvoisia kommentteja.

  Oma kommenttini lyhyesti. Tunsin Liisan aika kauan ja ainakin minua hän auttoi monella tavalla. Ei koskaan tyrkyttänyt mitään sen enempää viralliisia lääkkeitä kuin homeopatiaakaan. Oli erittäin avarakatseinen sympaattinen ja haki aina hyviä puolia elämästä.

  Enempää en kirjoittele... vaan muistan Liisaa hyvillä mielin.

  VastaaPoista
 14. http://www.naturalnews.com/053765_homeopathy_Swiss_government_alternative_medicine.html

  VastaaPoista
 15. Sulkakosken poika, esittänet todisteet väittämällesi, että äitisi maksa oli "tuhottu". Melko paksua esittää moisia syytöksiä vailla faktaan pohjaavia dokumentteja/epikriisejä. Kas kun Liisa Sulkakosken syövälle ominaista levitä etäpesäkkeinä nimenomaisesti juuri maksaan, niin kuin Steve Jobsinkin kohdalla tapahtui. Maksatuho johtuu etäpesäkkeistä, joiden vuoksi Jobsillekin suoritettiin maksansiirto. Hyvä, että terminaalivaiheen potilas saa runsasta kipulääkitystä ja morfiinia myös tukehtumisentunteeseen. On paljon tekemistä asiassa vielä - liian moni kipu-/hengitysvajauspotilas joutuu kärsimään liian vähällä lääkityksellä, ilman mahdollisuutta sedaatioon. Faktat faktoina. Homeopatian vaikutukset lumevaikutuksia.

  VastaaPoista