maanantai 4. huhtikuuta 2016

Veroja kierrämme sen kun ehdimme. Panama papers



Yhteiskunta tarvitsee toimiakseen säännöt. Sääntöjen tulee olla ketään suosimattomia, neutraaliin oikeudenmukaisuuteen ja kohtuuteen perustuvia eikä niiden tule myötäillä mitään ismiä tai uskomusjärjestelmää. Esimerkiksi Daeshin kalifaatti ei pitkään toimisi siksi, että siellä säännöt ovat yhden aatteen tai uskontulkinnan mukaisia ja silkkaa mielivaltaa mahdollistavia. Yhteisöt ja valtiot ovat laatineet säännöstöt ja lait niiden olemassaolon turvaamiseksi. Ne ovat muotoontuneet aikojen, olosuhteiden ja muuttuvien moraalistandardien mukaan. Ihan meidän yhteisön jäsenten parhaaksi.

Veronkiertoa on ollut niin kauan kuin on ollut verojärjestelmiä. Tuskin tämä nyt esille tullut Panama papers case eli veroparatiisipaljastus mikään suuri yllätys ollut. Ei minulle ainakaan. Hyvätuloiset ja muut vähänkin kynnelle kykenevät ovat tätä harrastaneet aina ja harrastavat niin kauan kuin veropinnarin mentäviä reikiä löytyy. Menetetyt verot ovat aivan jotain muuta kuin silloin, kun Jokusen Jonne ja Jonna käy Viron puolelta hakemassa halpaa viinaa ja tupakkaa. Se toiminta on kyllä veronvälttelyä, mutta ei järjestelmällistä veronkiertoa. Veron välttely varsinkin tupakan ja viinan osalta on kyllä sikäli moraalitonta, että näiden liiallisesta viihdekäytöstä koituvat sairaudet koituvat yhteiskunnan maksettaviksi.

Panaman paperit kertovat, että Nordean Luxemburgin konttori perusti vuosien 2004–2014 aikana asiakkailleen 400 veronkiertoyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille. Nordealla oli vuonna 2015 Luxemburgissa 393 työntekijää. Yhtiö teki tällä työntekijämäärällä 211 miljoonaa euroa voittoa. Työntekijämäärään suhteutettuna melkein kolminkertaisesti Suomeen nähden. Sekin kertoo omaa kieltään veroparatiisiharrastuksen verotuksen sietämättömästä keveydestä. Nordean johtajat juhlallisesti ääni vavisten tuomitsevat jyrkästi veronkierron, mutta aivan ilmeistä on, että vielä viime vuonna se toiminta oli järjestelmällistä, joskin maamme rajojen ulkopuolella tapahtunutta. "Se, että kuollut henkilö allekirjoittaa papereita, on tietysti laitonta", totesi panamalainen virkamies. Nordea oli myös pyytänyt erästä toimijaa muuttamaan jonkun toimenpiteen päivämäärää parilla vuodella. ”Me vastustamme jyrkästi veroparatiiseja!”

Suuryrityksille annettiin hieno lahja vuoden 2014 alussa. Yhteisöveroa kevennettiin 4,5 %-yksikköä. Se tuotti yrityksille 800-900 miljoonaa euroa. Sen piti valtiovarainministeri Urpilaisen mukaan tuoda ”dynaamisilla vaikutuksilla” enemmän takaisin lisääntyneinä työpaikkoina. Katin kontit, irtisanomiset vain kiihtyivät eikä siinä kaikki, vielä edelleenkin suomalaiset yritykset vievät varoja verottajan ulottumattomiin useiden satojen miljoonien menetettyjen veroeurojen edestä.

Elina Lepomäki, meidän kokoomuslaisten seuraava sateentekijä, totesi haastattelussa: "Ikävä kyllä on näin, että ne, jotka ovat rikkaita ja hyvätuloisia, heillä on vaihtoehtoja, joilla he pystyvät lain puitteissa "luovimaan" verotustaan, ja jos tätä lähdetään kovin tilkkimään, se suurituloisten joukko katoaa. Joko he muuttavat pois Suomesta tai järjestelevät omaisuutensa muilla keinoin, jolloin suomalaista hyvinvointia rahoittava veropohja kapenee."

Tämä on varsin selvää kieltä. Tuloerojen tulee saada kasvaa, rikkaiden tulee saada rikastua, vaikka veroja kiertämällä ja jos se heiltä kielletään, on Suomen käyvä huonosti. Siihen tyytykäämme me hallintoalamaiset, me jotka emme sanottavammin kykene veroja suunnittelemaan Viron viinareissuja lukuun ottamatta. Lepomäki on markkinaliberalisti, joka käytännössä haluaa yritysten voivan laatia pelisäännöt itse ja valtion keskittyvän lähinnä köyhäinhoitoon eikä juuri muuhun.

Lepomäki jatkaa: ”Olin onnekas, kun pääsin jo nuorena tekemään ulkomailla sellaisia töitä, joista maksettiin aika hyvin.” Hän tarkoitti The Royal Bank of Scotland Groupia, jossa hän tiettävästi oli muiden pankkiirien mukana rahastamassa pankkia kiireesti ennen kuin se alkoi upota keittämäänsä soppaan ja Britannian veronmaksajat pantiin sosialisoimaan tappiot. Pankki oli mukana aiheuttamassa v. 2008 finanssikriisiä. Se kansallistettiin. Tappioita se ehti tehdä 24 miljardia puntaa.

Nämä markkinaliberalistit, jotka tuomitsevat veronkierron, mutta samalla pitävät sitä välttämättömänä, ja suuryritysten johtajat ja omistajat ovat ensimmäisinä haukkumassa työntekijöitä ahneiksi, työttömiä ja köyhiä laiskureiksi, elintasopinnareiksi ja miksi vaan, mutta niitä varoja, joita he ovat saaneet haalittua itselleen käyttämällä yhteiskuntaa ja muita hyväksi, he eivät halua pistää kiertoon kaikkien parhaaksi ja yhteiskunnan kehittämiseksi.

Hallituksemme on pienentänyt harmaan talouden torjuntavaroja. Kirjailija Antti Tuuria mukaillen: ”Poliitikoilla tuntuu olevan taantumaan vain kaksi vastausta: leikkaukset köyhiltä ja kansalaisten kuristaminen maksujen korotuksilla. Heidän pitäisi kuitenkin ymmärtää, että ainoa keino taantumaa ja köyhyyttä vastaan on veropinnauksen poistaminen, tuloerojen pienentäminen ja yleinen oikeudenmukaisuus."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti