keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Me leikkaamme leikkaamasta päästyämme



Panama papers -veronkiertopaljastukset uutisoitiin maanantaina. Tiistaina hallituksemme julkisti uusia kehysriihessään keittelemiään leikkauksia. Talkoot jatkuvat maan vähäväkisten, opiskelijoiden ja puolustuskyvyttömien riuduttamisella.

Leikkaukset kohdistuvat köyhiin ja vähäväkisiin, kuinkas muuten. Osa kohdistuu tukiin, jotka oli jo indeksijäädytetty. Mutta kun inflaatio ei edennytkään niin kuin piti eli säästöjä ei tullutkaan, täytyy nirhaista vielä lisää. Erilaisia maksuja ja palvelujen hintoja korotetaan. Maksut rasittavat pienituloisia, eivät juuri muita. Mutta jos indeksi nousee, niin nämä leikkaukset tulisivat toteutumaan tuplaten. Ja miksipä se ei ennen pitkää nousisi?

Laulu 28:sta leikkauksesta: lapsilisät, työttömän peruspäiväraha, työmarkkinatuki, sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha, kotihoidon tuki, yksityisen hoidon tuki, joustava hoitoraha, kansaneläke, takuueläke, vammaistuki, eläkettä saavan hoitotuki, lesken eläkkeet sekä sotilasavustuksen perusavustus jne. Näistä me löysät leikkaamme ja vatulointia enempää salli emme.

”Sosiaalinen oikeudenmukaisuus kristilliseltä arvopohjalta on meille tärkeä arvo. Suomessa miljoona ihmistä elää alle tuhannen euron tuloilla. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus tarkoittaa sitä, että näiltä ihmisiltä ei leikata mitään.” Näin totesi Timo Soini vuosi sitten. Mutta se oli silloin ja nyt on nyt - sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Näiden leikkausten jälkeen, joissa Soini on mukana, olisi mielenkiintoista kuulla häneltä sanat ”kaikkein köyhimmiltä ei pidä leikata mitään.” Tuo oli Suomenmaa -lehden otsikko 30. tammikuuta 2015. Nyt hän totesi samassa lehdessä: ”Tässä kokonaisuudessa ei ole senttiäkään leikattu maahanmuuton vuoksi. Leikkaukset ja korvaavat toimenpiteet on tehty niihin osiin, joissa leikkaustarpeet syntyivät, ei missään muussa.” ja ” Minä olen tyytyväinen: täällä on oikeat toimenpiteet ja oikeat painotukset.” Niin juuri. Alhaalla eräs graafi, jossa maahanmuuton ja verovilpin kustannukset on rinnastettu.

Keskusta taas pitää huolen siitä, että vanha kulunut hokema ”keskusta pettää aina” ei vanhene. Keskustan edustajat lupasivat vain kolme viikkoa sitten, että lapsilisän leikkaus ei ole listoilla. Mutta nyt leikataan eikä vatuloida. Leikkaus ei suuri ole, mutta kun samalla niiltä, joille lapsilisät merkitsevät oleellista toimeentulon osaa, leikataan myös muista toimeentuloon liittyvistä tuista. Hyväosaiset ovat aina puolustaneet lapsilisiä kaikille kuuluvina. Mutta mitä varakkaat niillä tekevät? Toimeentuloasiakkailta lapsilisät taas vähennetään toimeentuloa laskettaessa eli käytännössä he jäävät ilman lapsilisiä.

Mutta on yksi valtion sosiaalituki jota EI leikata: yritystuet. Viimeiset hallituksemme ovat olleet kiitettävän yritysmyönteisiä. Vero- ja maksukevennyksiä on annettu vaikutukseltaan lähes pari miljardia vuodessa. Muuhun ne eivät olekaan vaikuttaneet. Eihän yritysten omistajille menevät miljardiosingot meille kuulu, eikä meihin vaikuta – paitsi kateellisuuskertoimeen. Arvosteluhan on vain kateellisten kitinää. Helpotusten piti kannustaa työllistämiseen. Me maksamme sen kannustuksen. Me maksamme myös eri valtionyhtiöiden johtajien miljoonakannustimet. Kannustuksilla oli päinvastainen vaikutus: irtisanomiset kiihtyivät. Aalto-yliopiston emeritusprofessori Sixten Korkman totesi juuri, että yritystukien merkitys on olematon ja ne jopa estävät taloudellisen tehokkuuden. Mutta niistä EI leikata eikä niiden kanssa vatuloida.

Valtio menettää satoja miljoonia vuodessa veronkiertoon. Jos otetaan laillinen veronkierto eli aggressiivinen verosuunnittelu lukuun, nousee luku miljardeihin. Koko EU:n alueella veronkierron hinta on 1000 miljardia vuodessa. Nykyinen hallituksemme ei ole edistänyt harmaan talouden torjuntaa, vaan päinvastoin yrittänyt jarruttaa sitä, ilmeisesti ensimmäisenä hallituksista koskaan. Se on kyllä luonnollista, onhan hallituksessa veronkiertoyrityksissä mukana olleita ja onhan pääministeri itsekin piilottanut miljooniensa tuotot verottajalta vakuutuskuoreen, ainakin toistaiseksi. Hallituksessamme lienee kaikkien aikojen suurin edustus työnantajapuolelta eli nykyisin EK:sta.

Siksi kun varjoissa häälyy EK ja sen edustamat mahtavat, on hallituksellamme suurin työ yrittää naamioida moraaliton hallitseminen välttämättömyyden hyveeksi, ”maan tulevaisuuden eteen tehtäviksi säästöiksi, joita kukaan ei tee mielellään”. On piece of cake klipsaista köyhiltä pois. He uikuttavat ja itkevät hetken, mutta unohtavat seuraaviin vaaleihin mennessä. Mutta isot, paksut ja EK, ne eivät unohda.

”Onko Suomessa liian korkeat sosiaaliturvamaksut taloustilanteeseen nähden? -Kyllä. Voiko rikkaita velvoittaa osallistumaan talkoisiin nykyistä enemmän verotusta kiristämällä? -Ei.” Elina Lepomäki, kokoomuksen seuraava sateentekijä, MTV:llä.

Ai niin muuten, hallituksemme leikkaa myös rintamalisistä ja sotilasvammakorvauksista. Mitäs niistä vetskuista. Niitä on jo muutenkin niin vähän ja eikö niille ole kiitosta 1939-1944 annettu jo tarpeeksi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti