sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Maria Lohela ja puhtoiset valheet



Pietari sanoi: Herra, sinun kanssasi minä olen valmis menemään, vaikka vankilaan tai kuolemaankin. Jeesus vastasi hänelle: Minä sanon sinulle, Pietari: ennen kuin kukko tänään laulaa, sinä olet kolmesti kieltänyt tuntevasi minut.

Vaikka pääsiäisestä on jo vähän aikaa, tuli mieleen tämä nyt, kun katselin lauantain YLE:n ykkösaamun, jossa Suomen tasavallan eduskunnan puhemies Maria Lohela oli haastateltavana. YLE:n, tuon suvakistoituneen valtamedian toimittaja Jari Korkki otti esille Brysselin pommi-iskun ja parin perussuomalaisen poliitikon twiitit heti tapahtuman jälkeen. Lohela oli itse puhemiesvuorossa, kun eduskunta piti minuutin hiljaisuuden uhrien kunnioitukseksi. Jari Korkki kysyi Lohelalta, mitä mieltä hän Jussi Halla-ahon ja Juho Eerolan kommenteista, oli. Lohela esittäytyi hämmentyneenä ja ilmoitti, ettei tiedä näistä kommenteista. Hän ei ”itse asiassa” ollut lukenut niitä, eikä tiedä minkälaisista kommenteista on kysymys. Ja jatkoi, että maailmassa on monia mielipiteitä ja toisten mielestä yksi on sopimatonta ja toisen mielestä sopivaa. Tämä kireähkön hymyn saattelemana. Hän kertoi, ettei halua olla sellainen tuomari, joka tuomitsee ihmisiä sen mukaan mitä he ovat sanoneet. Ja jokainen tekee sen oman harkintansa siinä, meneekö sanomiset mauttomiksi tai sopimattomiksi ja he kantavat sen vastuun, JOS arvostelua heitä kohtaan tulee. Hän katsoo olevansa puhemiehen roolissa vahtimassa kansanedustajien puhumisista sikäli kuin ne tapahtuvat siellä eduskunnassa. Vähän sitä ennen hän totesi poliitikoilta edellytettävän sen, että he ilmaisevat oman mielipiteensä ja että hän itse on tällä ominaisuudella ja eetoksella politiikkaan tullut.

Vaikka YLE, kuten tiedämme, on valtamedia, joka määrätietoisesti haluaa nonsaleerata maahanmuuttokriitokoita, islamkriitikoita ja Perussuomalaisia, on huomattava toimittaja Jari Korkin moderanttius ja kohteliaisuus, kun hän ei vastoin YLE-kriitikoiden odotuksia hiilestänyt puhemies Maria Lohelaa (ps) tästä sen enempää. Lohela ei joutunut kolmasti kieltämään.

Jolla korvat on, se kuulkoon ja jolla silmät on, se nähköön. Televisio on armoton mediaväline. Se paljastaa kehon kielen, ilmeet ja ehkä korvienkin heilumisen. TV-kameran tuikeaa ja julkeaa tuijotusta ei kestä kukaan, paitsi Mauri Pekkarinen ja Paavo Lipponen. Maria Lohela on miellyttävästi vielä ihan turmeltumaton poliitikko. Vaikka hänellä on vielä lyhyt ura kansanedustajana, on hän hoitanut puhemiehen vakanssia varsin juohevasti ainakin sen perusteella, mitä kyselytuntilähetyksistä olen nähnyt. Puoluejohto kai katsoi hänet sopivan tuoreena juuri tähän tehtävään, paikalle vähän yli päivänpolitiikan hornan kattilan sakean kiehunnan. Mutta nyt politiikan realiteeteissa kypsymättömyys taisi ilmetä tässä haastattelun lopussa tulleessa kysymyksessä. Vähän sitä ennen Lohela loisti poliittisen retoriikan taidossa, kun toimittaja Korkki kysyi, että onko Lohela huolestunut siitä, kun viime vaaleissa perussuomalaisten kannatus oli 17%, mutta nyt se on pitkään pysytellyt alle 10 %:ssa. Lohela vastasi hienosti politiikan retoriikan omaksuneena: ”En ole huolestunut. Olen tyytyväinen ja ylpeä siitä, että ministerimme tekevät tärkeää työtä hallituksessa”.

Tasavaltamme korkeimman elimen, eduskunnan, puhemiehen tulee pysyä totuudessa ja vain totuudessa ja asettua kaikessa päivän politiikan – ja puoluepolitiikan - yläpuolelle, kuten tämä asia haastattelussa tulikin todettua. Maria Lohela olisi selvinnyt tästä kysymyksestä kunnialla ja kaiken kritiikin tuolla puolen pysytellen, jos hän tämän onnettoman ja kaikille selvän väistelyn sijaan olisi suoraan ja haastattelijan silmiin tuikeasti katsoen todennut, ettei hän hyväksy näitä puoluetovereittensa twiittejä Brysselin tapahtumista. Kuka olisi voinut paheksua?

Twiitit:

Jussi Halla-aho: ”Jahas, täälläkin juhlitaan rasisminvastaista viikkoa.”

Juho Eerola: ”…Eli ei tarvitse toisaalta olla huolissaan, tai toisaalta juhliakaan sitä, että olisin saanut ansioni mukaan rasismin vastaisen päivien after partyssa. Ainoa tappio toistaiseksi on lentoyhtiön hukkaamat matkatavarat…”

JOS on niin, että Perussuomalaisten eduskunnan puhemieheksi valitsema Maria Lohela EI ole tietoinen näistä koko valtakunnan puheenaiheiksi nousseista puoluetovereittensa yltiönihilistisistä ja opportunistisista kommenteista, olen huolissani Maria Lohelan puolesta siitä, että hän on niin työllistetty tehtävissään, ettei hän ehdi seuraamaan tiedotusvälineitä eikä kykene huomioimaan hänelle epäilemättä kerrottuja asioita. Muustahan ei voi olla kyse. Mutta JOS on, niin silloin olen huolissani eduskuntamme puhemiehen empatiakyvystä tai hänen kyvystään arvioida, mikä kulloinkin on mautonta tai sopimatonta.

Puhtoiset valheet ovat niitä, joilla me pyrimme puhdistamaan helposti tunkkaistuvaa ilmapiiriä ja ratkaisemaan tuolloin tällöin ilmeneviä sosiaalisen kanssakäymisen hankaluuksia. Puhtoiset valheet on keksimäni termi vastaamaan ns. valkoisia valheita. Tuli mieleen kai Eppu Normaalin biisistä ”Puhtoiset lähiöt”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti