sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Raha seuraa Laura Rätyä



Laura Rädyn siirtyminen Suomen Terveystalo Oy:n liiketoimintajohtajaksi ei ollut yllätys. Se oli looginen ja ideologinen askel tämän uralla.

Suomi ei ole enää lottovoitto siihen syntyneille. Suomeen syntyessä olisi syytä saada lottovoitto pärjätäkseen. Sote-uudistus taas on lottovoitto yksityisille lääkärifirmoille. Terveystalolle Laura Rädyn saaminen oli lottovoittoakin arvokkaampaa. Samalla tämä rekrytointi on ideologinen ja opportunistisuudessaan loistokas.

Laura Räty oli mukana kokoomusvetoisessa  hallituksessa soteasioista vastaavana ministerinä säätämässä Suomea lääkärifirmojen toimia vapaammin. Alexander Stubb nosti hänet hallitukseensa. Lyhyen ministeripestinsä jälkeen hän siirtyi takaisin Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi vastuualueenaan oli sosiaali- ja terveystoimi, jossa toimessa hän tuli olleeksi yhteensä viisi vuotta. Yksityisen lääkäripraktiikan hoitamisen pätevyys riitti aikoinaan valintaan. Hän oli sopivampi kuin pätevämpi toinen hakija. Rädyllä on varmasti hallussaan kaikki mutkat, kaarteet, suorat, ylä- ja alamäet, mitä tulee sosiaali- ja terveysalaan ja julkisiin hankintapäätöksiin. ”Kun tulin, minulle annettiin tehtäväksi yhdistää sosiaali- ja terveystoimi. Se työ on nyt tehty.” Näin Räty Kauppalehdelle perustellessaan lähtöpäätöstään. Hän toimi kaupungin terveyspalvelujen ostajana. Myyjä oli Suomen Terveystalo Oy. Nyt hän siirtyy ostajan pallilta myyjän pallille. Asiantuntemus siirtyy kätevästi ja maassa sekä Kokoomuksessa kaikki hyvin.

Laura Räty ei lähtenyt politiikkaan muuttamaan yhteiskuntaa paremmaksi, vaan muuttamaan sen rakenteita joustavammiksi yksityisten yritysten toimia voiton maksimoinnissa. Varsinkin yksityisten lääkäriketjujen, kun nimittäin raha seuraa potilasta.  Henkilö, jolla on terve näkemys yksilön valinnanvapauteen (kokoomus), mutkaton tulokulma suhteiden käyttöön (Keva ym.), täsmällinen ja läpikotaisin sisäistynyt tieto sote-alan byrokratiamenettelyistä, on aivan loistorekrytointi sairaalayhtiölle.

Suomesta on nopeasti muuttunut ikään kuin liikemiehen johtamaksi yritykseksi. Yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa voittoa sen omistajille, on sanottu. Se on kirjoitettu myös lakiin. Laki on hyvä selkänoja kenelle tahansa perustella toimintaansa. Osakeyhtiölaki on yrityksen selkänoja opportunismin harjoittamisessa. Suuryritys ei ole osa yhteiskuntaa, vaan sen hyväksikäyttäjä. Yhteiskunta osallistuu yrityksen toimintaan, mutta yritys ei yhteiskunnan.

Laura Räty on lääkäri. Hän on harjoittanut praktiikkaansa perustamansa yhtiön kautta. Yhtiön ainoa tarkoitus oli verojärjestelyt. Myöhemmin Räty kertoi, että enää hän ei sellaista perustaisi. No, ei hänen enää tarvitsekaan. Lääkärin ammatti on ikävää puuhaa ja huonosti palkattua verrattuna apulaiskaupunginjohtajan palkkaan, 145.000 e/v, tai hänen uuden toimensa palkkaan, joka ei liene huonompi.

Yksityiseen lääkärifirmaan pestautuminen ei ole ollenkaan hullumpi ajatus, kun tulevaisuudessa siintää julkisen terveydenhuollon yhtiöittämiset. Laura Räty ei ole ainoa, joka on ymmärtänyt ajan ja tulevaisuuden hengen. Sote-bisneksessä tulee pyörimään suuret rahat. Terveysmenot vuodessa ovat yli 18 miljardia ja ne vain kasvavat. Myös hänen hyvä kaverinsa, Lasse Mäntynen, jonka iskän Laura järjesti, vaikka tämä oli hakijoista pätemättömin, puheenjohtamansa Kevan johtajaksi Bemari-Merja Ailuksen jälkeen, siirtyi Mehiläiseen duuniin. Sitä ennen hän kaupunginvaltuustossa ajoi kiitettävän tarmokkaasti palvelujen yksityistämistä. Hän on edelleen valtuustopäättäjä – ja samalla Mehiläisen lobbari yhteiskunnallisiin päätöksentekijöihin päin. Keva muuten on yksi Mehiläisen suurimpia asiakkaita. Isä osti ja poika myi. Isä Männistö joutui sitten luopumaan paikastaan, kun Keva ilmoitti jatkavansa Mehiläisen kanssa ilman kilpailutusta. Männistö ja Räty taas ystävyksinä leikkivät tuolileikkejä jopa niin, että kokoomuslaisillakin oli huuli kireänä. Mutta se on toinen asia.

Sote-uudistusta on tehty selvästi ideologisella pohjalla. Kun luet ”Raha seuraa potilasta”, luet itse asiassa ”verorahat menevät lääkäriasemalle”. Lääkäriasema saa siis kunnan ja kelan verorahaa ja kierrättää ne konsernissaan niin, ettei sen itse tarvitse juuri maksaa veroja. Tämä on sitä kokoomuslaisinta politiikkaa, mitä koskaan maassamme on harjoitettu. Ja sen pääarkkitehti on liikemies Juha Sipilä, keskusta. Terveystalon omistaa eurooppalainen sijoitusyhtiö Bridgepoint. Terveystalo väittää, ettei ole kiertänyt veroja. Voi olla, voi olla ettei.

Sosiaali- ja terveystoimen yhtiöittämistä ja yksityistämistä ajetaan laskemalla sumuverhoksi jalo arvo, kansalaisen valinnanvapaus. Kuka voi vastustaa näin hienoa asiaa? Politiikkaradiossa 12.5. Kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen todisti, että yhtiöittäminen lisää avoimuutta päätöksentekoon. Tämä oli todellisuuteen perustumatonta ideologista pajunköyttä. Asia on täysin päinvastoin aivan kuin Stubbin hallintarekisterilakia puolustaessaan esittämät prosenttiluvut asiantuntijoiden puolloista. Yhtiö saa pitää asiansa salassa lakiin vedoten. Julkishallintoa sen sijaan sitoo julkisuuslaki. Kun meillä pian 20 miljardia pyörii terveydenhuollossa, on eräillä piireillä kova kiire saada sen käyttö piiloon. Kell´ onni on, se onnen kätkeköön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti