torstai 12. toukokuuta 2016

Snellmanin päivänä vuonna 2016






Vietettiin Snellmanin päivää. Snellman kuvitti aikoinaan Suomen valuutan, markan, suurinta seteliä. Satanen oli vähän aikaa se suurin. Markka symboloi tuolloin valtion suvereenisuutta ja talouden pysyvyyttä. Jos ei ennustamattomuutta, niin ainakin jonkinlaista turvallisuuden tunnetta. Valtiolla oli vielä sananvaltaa omassa lainsäädännössä ja talouden säätelyssä. Valtiolla oli myös omaa lähinnä infraan ja strategisiin toimintoihin keskittynyttä omistusta ja firmoja. Ne ajat alkavat olla pian kokonaan historiaan taputeltu.

Nykyinen EU- ja eurovetoinen SSS-hallituksemme jatkaa kiitettävästi valitsemallaan linjalla, jota ei maailman myrskyt, ei prosenttilaskupyllähtelyt, ei veroparatiisituulettelut eikä puoluegallupit juuri heiluttele. Pari päivää sitten saimme tietää, että hallitus aikoo rajata sittenkin kansalaisten valitusmahdollisuutta kaavoista. Ympäristöministeriössä ollaan puuhailemassa esitystä, jonka mukaan valitusoikeus korkeimpaan hallinto-oikeuteen edellyttää aina valitusluvan saamista, oli kyseessä sitten mikä hyvänsä rakentamis- ja ympäristöasia. Hallitus yritti tätä kansalaisten kaavavalitusoikeuden heikennystä saada aikaan jo kuukausi sitten. Sitä perusteltiin sillä, että oikeuksissa nämä aiheuttavat ruuhkaa. Oikeusoppineet runttasivat esityksen selvästi kansalaisten perusoikeuksia polkevana. Nyt kaavaillaan niin, että kaavoista voisi valittaa entiseen tapaan, mutta jatkovalitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen edellyttäisi aina valitusluvan saamista.

Tämän vuoden alussa valitusten oikeudenkäyntimaksuja korotettiin. Ennen sen hinta oli 97 euroa. Nyt sen hinta on 250 euroa. Korkeimpaan hallinto-oikeuteen valituksen vieminen maksaa 500 euroa, kun aiemmin hinta oli 244 euroa. Näitä maksukorotuksia perusteltiin sillä, että se karsisi ”turhat” valittelemiset. Eli kun jonkun vähävaraisen tontin viereen maisemat viemään kaavaillaan ostoshelvettiä tai teollisuushallia, saa tämä miettiä toiseenkin kertaan, lähteäkö valittamaan vai ei. Turhiakin valituksia tietysti on, mutta käytännössä vähän. Valittaakin voi vain, jos on epäilys tai näyttö siitä, että kaava ei ole lainmukainen. On huhuiltu myös, että jos S-marketin kaavasta valitetaan, tulee valitus K-ketjun pääkonttorista ja päinvastoin.

Näin toimii demokratia Suomessa nyt. Tämä kaavavalituksen heikennyskin kuuluu hallitusohjelmaan: Hallitus haluaa hankkeellaan vauhdittaa kaavoitusta ja rakentamista. Tämä on iso käsi elinkeinoelämälle, mutta keskisormi tavallisille kuntalaisille. Ja näin me saamme Suomen nousuun. Kannattaa pääomapiirien investoida uusiin työpaikkoihin, kun niihin saa pian ilmaista työvoimaa, työnäyttelijöitä, jotka tulevat työkokeilijoiden sekä kuntouttavan työtoiminnan merkeissä duunia (ilmaista) paiskivien oheen maatamme nostamaan. Työ- ja oikeusministerimme Lindström tosin lupasi tänään ”työnäyte” -asiasta, että "järjettömyyksiä ei edistetä". Eipä kai. Jatketaan vain sillä samalla järjettömyyden tasolla kuin tähänkin asti.

Suomen Posti on pääministerimme mukaan aivan helposti pörssitettävissä. Ja valtion omistusosuudeksi siitä riittää vallan mainiosti 50,1%. Loppu yksityistetään. Lienee helppo arvata, että tässä yksityistettäväksi tulee se osa Postista, joka tuottaa. Valtion hoidettavaksi jää syrjäkylien kaiketi kerran viikossa jaettava posti ja valtion oma kirjeenvaihto. Ja ruohonleikkuu sekä mökkien mummojen ja vaarien hieronta.

Valtion omistuksia tullaan muuttamaan siten, että niitä tulee hallinnoimaan erityinen kehitysyhtiö. Elämme yhtiöittämisten aikaa. Pääministerimme totesi, että kyseeseen ei ilman muuta tule myynti, vaan omistusjärjestelyt voidaan hoitaa muullakin tavoin – erilaisin yhtiöjärjestelyin. Sipilän mukaan tämä ei tarkoita sitä, että ”välttämättä kaikki sen alla olevat yhtiöt myytäisiin”. Niin, välttämättä. Nehän voidaan lahjoittaakin, kuten useimmat valtion omistukset käytännössä onkin. Siis pääministerin mukaan ei ”välttämättä myydä”, Mutta sana välttämättä pitää sisällään vahvan ehkän. Vahva ehkä tarkoittaa tulevaisuuden ehdotonta joota. Pääministerimme mukaan jokaiselle kehitysyhtiöön sijoitettavalle yritykselle luodaan oma kehittämissuunnitelma. Jos näin käy, tulevaisuus tulee näyttämään sen, että kehittämissuunnitelmat muuttuvat myyntisuunnitelmiksi. Joka tapauksessa valtion omistuksia ollaan viemässä demokraattisesta päätöksenteosta sivuun, suojaan valtion omaisuuden privatisoimispyrkimyksiä vastustavilta. Näin toimii demokratia Suomessa.

----

Muuten, sain kuulla tänään, että eräs lukiolaistyttö oli käsityksessä, että päivää vietetään Snellmanin maksamakkaroiden ja muiden lihajalosteiden kunniaksi. Näin Suomen lukioissa nyt vuonna 2016, koulujärjestelmässä, jota kaikkialta tullaan ihailemaan. Nykyinen opetusministerimme kaikessa demokraattisessa järjestyksessä on saanut läpi uudistuksen, että ensi syksystä lähtien lukioista historia jätetään pois pakollisista aineista. Uskonto nyt tietysti tulee säilyttää pakollisen aineen statuksensa. Eihän kotia ja isänmaata ole ilman uskontoa. Kysymyksessä lienee kokeilu ja toivottavasti se sellaiseksi jääkin. Valitettavasti kokeiluista ja väliaikaisuuksista on tullut käytännössä vakiintuneita käytäntöjä (kuten esim. auton käyttöverosta, josta piti tulla väliaikainen, mutta siitä tuli valtion keino nyhtää helposti rahaa, kun suurituloisilta se on niin hankalaa).

1 kommentti:

  1. Noihin oikeudenkäyntimaksuihin kuuluu ainakin hallinto-asioissa sellainen jekku, että valittaminen KHO:hon maksaa 240 euroa ja vaikka ratkaisu on valittajan puolella, niin joutuu silti maksamaan 120 e eli puolet. Jostain merkillisestä syystä nämä maksut on myös pyöristetty lähimpään kymmeneen euroon. Kun kansalainen hakee lain mukaan hänelle kuuluvuaa etuutta, niin se on tasan tarkkaan sentit sisältävä.

    VastaaPoista