tiistai 24. toukokuuta 2016

Rauhaa, rasismia ja populismia





Euroopassa on meneillään mielenkiintoista polarisaatiota. Maailmalle Adolf Hitlerin ja sitkeästi henkiin jääneen aatteen antanut Itävalta valitsi presidentiksi vihreän professorin äärioikeistolaisen populistin sijaan. Ääniero ei ollut suuri, mutta kuitenkin. Pakolaistulvaa ihmettelevän Euroopan keskellä oleva valtio sai pakolaistaustaisen presidentin. Lähinnä seremoniallisessa virassa on kuitenkin valta hajottaa ja nimittää hallitus. Kansantaloustieteen professori Alexander van der Bellen edustaa maltillisuutta ja avoimen Euroopan eetosta. Hän vastustaa Euroopassa jälleen noussutta herätysliikettä, nationalismia, kansallisuusaatetta. Kuten hän itse totesi, johti nationalistinen politiikka toiseen maailmansotaan. Useimpien sotien syinä on juuri nationalismi. Heti sen jälkeen tulevat uskonto ja talous.

Tämä vaalitulos antaa aiheen uskoa, että järjen ääni ja humanismi eivät ole tyystin katoavaa eurooppalaista perinnettä. Koska Nelson Mandelaa esikuvanaan pitävä Alexander van der Bellen oli ennen sosiaalidemokraatti ja nyt vihreä, lienee hän mitä suurimmassa määrin vihervasemmistoa. Tietyt piirit odottanevatkin nyt vesi kielellä van der Belleniltä mitä tahansa, mihin tarttua.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin esikuvaksi Mandela vaatisi hurjaa mielikuvitusta. Erdogan edustaa tyyten toista eetosta. Sellaista, josta ei hyvä heilu. Erdogan on parantanut autoritaarisia ja diktatorisia otteitaan kuin sika juoksuaan. Hänen komennoltaan ja vainoharhaltaan ei kukaan ole turvassa. Kaikki poikkipuoliset äänet vaiennetaan. Toimittajat saavat syytteitä Turkin halventamisesta, maanpetturuudesta ja vaikka omenavarkaudesta. Erdogan vangituttaa lapsiakin, mikäli nämä vähänkin nauravat presidenttiä.

”Maatamme uhkaa niin sanotun älymystön maanpetos”, Erdoğan julisti tammikuussa, kun yliopistoihmiset vetosivat rauhan puolesta. Hän on julistanut maanpettureiksi kaikki, jotka vaativat kurdialueille rauhaa ja toimittajat, jotka uutisoivat Turkin asekuljetuksista Syyriaan. YLE:n mukaan Turkissa on parhaillaan vireillä yli 2 000 oikeudenkäyntiä vain presidentin kunnian loukkaamisesta.

Erdoğan ilmeisesti uskottelee olevansa vuosikymmeniä jatkuneen ei-uskonnollisen järjestelmän uhri. Entisen poliitikon Suat Kınıklıoğlun mukaan hän haluaa kostoa. Hänen käskyvaltansa alla on niin kenraalit kuin oikeuslaitos. Erdogan valvoo lähes kaikkia tiedotusvälineitä. Hän on ottanut koko ajan yhä enemmän valtaa käsiinsä ja hän käyttää valtaa sekä uskonnollisen että kansallismielisen eetoksen perustalta. Vaarallinen yhdistelmä. Mikäli Erdogan näine kaikkine ominaisuuksineen olisi vihervassari, olisi hän meillä erään puolueen ja sitä lähellä olevien ns. maahanmuuttokriittisten hampaissa. Mutta hän on saanut olla varsin rauhassa, vaikka onkin islamisti. Hänen suhtautumisensa turvapaikanhakijoihin on varmaankin oikea.

Perussuomalaisten Johtajalla Timo Soinilla on huuli kireänä oppositiojohtaja Antti Rinteen moitittua Persuja puolueeksi, joka suojaa rasistisesti ajattelevia. Soinin mukaan 524.000 äänestäjää tuntee itsensä nyt lujasti loukatuksi. Soini on näköjään vain parissa viikossa unohtanut, että viime gallupin mukaan puolueen kannatus on sulanut puoleen. Voisi siis sanoa vaikka niin, että puolet tuosta yli puolesta miljoonasta on jo aiemmin tuntenut itsensä loukatuksi. Syytä ei ole vaikea arvata.

Soini perustelee puolueensa ei-rasistisuutta äänestäjien määrällä. Mutta suuri osa kannatuksensa lopettaneista lienee pettynyt puolueen maahanmuuttopolitiikkaan hallituksessa. Puolueen tilaaman mukaan tutkimuksen mukaan 50%:lle maahanmuuttolinja oli pääsyy sen äänestämiselle ja 35%:lle tärkeä syy. Puoluetta voi kyllä pitää rasistisempana kuin muita. Rasistit ovat saaneet tilaa toimia. Viime syksynä julkistettiin Suomen Kuvalehden tilaama tutkimus, jonka mukaan PS:ssä todella oli roimasti enemmän rasistisesti ajattelevia kuin muissa puolueissa. Mielenkiintoista, ettei Soini ei protestoinut tutkimusta. Mutta firman omistaakin keskeinen kokoomusjyrä, Eero Lehti. Jos tutkimuksen olisi tehnyt vaikka joku yliopisto, olisi tutkimus itkupotkittu vihervasemmiston juoneksi.

Perussuomalaisten retoriikassa rasismi on puettu muotoon ”maahanmuuttokriittisyys”. Jussi Halla-ahon laatima puolueen maahanmuuttopoliittinen ohjelma on selvästi rasistinen. Jo sen alussa määritellään pakolaisongelman ensisijaiseksi syyksi elintaso, jota afrikkalaiset ja Lähi-Idän siirtolaiset himoavat. Ohjelma tarjoaa yksinkertaistettuja osatotuuksia uskottavasti muotoiltuna, mutta tekstin maahanmuuttajia syyllistävää ja syrjivää sävyä ei ole vaikea havaita.

PS:n poliitikkoja niin paikallis- kuin valtiotasolla on kuulunut ja kuuluu Suomen Sisuun ja muihin äärioikeistolaisiin ryhmittymiin. Näiden Facebook-sivuilla rasistinen ja kansanryhmää vastaan kiihottava retoriikka on äärimmäisen kovaa ja säälimätöntä. Uhkailu kohdistuu myös maanmiehiin, ns. suvakkeihin. On siis paljon merkkejä siitä ja sen pituudesta. Niin on, jos siltä näyttää.

Populismi, joka aatemössönä ottaa aineksia sekä vasemmalta että oikealta, mutta on pääsääntöisesti oikeistolaista, on ollut kasvusuunnassa eri puolilla maailmaa jo pitkään. Siksikin Itävallan presidentinvaalitulos on tärkeä. Se näyttää suuntaa. Suomen mepeiltä kysyttiin omaa suosikkia USA:n presidentiksi. Ainoa joka suoraan kannatti äärioikeistolaista populistia, Donald Trumpia, oli Jussi Halla-aho.

1 kommentti:

  1. Kuin kommenttina kirjoitukselleni kansanedustaja Hakkarainen mölähti jälleen. Nyt hän julisti eduskunnan puhujapöntöstä, että "islamisaatio on Suomen suurin sisäisen turvallisuuden uhka. - Rajat kiinni. Paras eriste islamisaatiolle on piikkilanka." Ja sitten hän oli huolissaan maaseudun peräkammarin pojista, joilta ne. joita hän ei kehdannut nimittää niin kuin olisi halunnut, vie ne vähätkin naiset.

    Sitten omalla facebook-sivullaan hän annatti, että "islamistimiehet ovat tulleet tänne meidän elätettäviksi ja naiset on laitettu rintamalle." Samassa yhteydessä hän julisti SPR:n naiset vastaanottokeskuste seksipalveluiden järjestäjiksi.

    Ja sitten Persujen espoolainen kuntapoliitikko Seppo Huhta hyökkäsi Espoon vihreiden Facebook-sivuilla monikulttuurista pesäpallotapahtumaa vastaan. Hän kommentoi, että "pesäpallo on suomalaisempaa kuin jääkiekko". Hän päivitteli, että miten pelistä voi vääntää monikulttuurisen tai ”muhamettilaisen”. Seppo Huhta ei ole mikä tahansa huutelija, vaan Espoon Persujen valtuustoryhmän pj. ja valtuuston neuvottelutoimikunnan pj. Hän väitti kommentoineensa yksityishenkilönä ja olleen liikkeellä "huumorimielellä". Niinpä. Hän on valtuustopuheissaan käyttänyt sanoja "muhametti" ja "partalapsi".

    Että on kyllä hankala Soinin saada puolueestaan rasismivapaata vyöhykettä. Tai saada sitä edes sille tasolle kuin keskimäärin muu Suomi ja sen väestö.

    VastaaPoista