maanantai 28. marraskuuta 2016

Yle Teema. Liian hyvää ollakseen totta




Liian hyvää ollakseen totta. Ja kun se liian hyvää on, ei sitä kannata jatkaa. Menee hukkaan ja tuhluuseen. Uudistetaan se. Näin ilmeisesti YLE:n johtajat ajattelevat heidän ”virtaviivaistaessaan” ohjelmapolitiikkaansa ja kanaviaan. Nyt on Teema ja Fem -kanavat vuorossa. Ne teurastetaan, palastellaan ja syötetään yhdistetylle kanavalle ja Areenalle.

Joskus löysin YLE Peilin. Siinä fiksut, sivistyneet, rauhallisesti ja hyvin artikuloivat henkilöt keskustelemassa ja puhumassa oikeista asioista. Nimi muuttui sitten YLE Puheeksi. Linja jatkui ja kaikki hyvin. Mutta se olikin liian hyvää ollakseen totta. Vuoden 2012 alussa tuli kalsea totuus esiin. Asia, josta olin jotain kuullut, mutta en ollut sisäistänyt. Että Puhe ja YleX muuttaisivat paikkaa tjms. Mutta kanava, se Puhe, tuhottiin. Tulikin uudistus ja kuten tiedetään, uudistuksissa yleensä tuhotaan toimivaa. Jonkun uudistuksen takana olleen pomon mukaan kanavaa ”nuorennettiin”. Tosi asiassa siitä siivottiin sivistynyttä keskustelua ja muuta, mikä tekee minulle radion kuuntelusta merkityksellistä. Kanavasta tehtiin Yle Hölötys & Urheilu. Ennen se oli monen mielestä maailman laadukkaimpia radiokanavia.

Onneksi on vielä Yle1. Sieltä tulee vielä ohjelmaa, jota varten meillä on Yleisradio. Kalle Haatasen haastatteluohjelma toimikoon esimerkkinä radio-ohjelmasta, josta on vaikea kuvitella sellaista kuulevan kaupallisilta kanavilta. Kalle Haatasen ohjelma toteuttaa yleisradion tehtävää: jakaa tietoa ja sivistystä. Voin sanoa tuntevani olevani eliittiasemassa, kun saan kuunnella tällaista. Meillä Suomessa on sananvapaus, mikä ei ole läheskään kaikkialla itsestään selvyys. Meillä vielä voi radiokeskustelussa tuoda esiin yhteiskunnan ja talouden vinoutumia. Meillä voi vielä kertoa radiossa, että luokkaerot ovat edelleen todellisuutta. Meillä voi vielä kyseenalaistaa poliittista eliittiä ja analysoida retoriikkaa, jolla hämärretään kansan käsityksiä.

Yleisradioyhtiön tärkein tehtävä pitäisi olla yleissivistyksen kohottaminen. YLE:ltä tämä näyttää jäävän sivuosaan kaikkia kumartelevan viihdyttämisagendalta. ”Yli kuudenkymmenen ikävuoteni aikana olen ollut radio-ohjelmien suurkuluttaja. Nyt koen olevani petetty ja hyljätty.” Näin eräs kansalainen Yleisradion kehityksestä. Samoin tunnen minäkin. Varoitus tulevasta saatiin vuosia sitten, kun Yle1:ltä siivottiin Hannu Taanilan päiväkirjat. Tämä radio-ohjelma oli parhautta kautta aikain. En ole antanut päätöksen tehneelle Minna Lindgrenille vieläkään anteeksi sitä. Se oli yksi episodi YLE:n ohjelmistojen virtaviivaistamispolitiikassa ja laadun alasajossa. Tai sitten jostain vain tuli määräys potkaista hankala tyyppi ulos. Varsinkin nykyisen hallituksen aikana Taanilan tylytys olisi hallitukselle korvia kuumottavaa.

YLE:n hallintoneuvosto on päättänyt Femin ja Teeman yhdistämisestä. Svenska Ylen johtaja Marit af Björkestenin mukaan jaettu kanavapaikka ”tuo mahdollisuuden siirtää resursseja suomenruotsalaisten ohjelmasisältöjen ja Yle Areenan kehittämiseen. Näin varmistetaan, että jatkossakin ruotsinkielistä sisältöä on tarjolla ajasta, paikasta ja välineestä riippumatta”. En ymmärrä. Miksei Fem jo itsessään ole sitä varmistanut? Yle Areenaa kyllä sopii kehittää. Se on nyt todella hankala käyttää. Ja sen hakukone on luokattoman huono. Ja sinne Femin ja Teeman lähetyksiä nyt aiotaan siirtää. TV:n puolella Teemaa on tarkoitus lähettää viitenä iltana viikossa kello 20 alkaen. Ja jotain iltapäivällä. Sunnuntaina ja maanantaina ei mitään. Ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti väittää, että Teemaa ei lopeteta, vaan tämä on uuden alku. Niinpä kai. Minulle tulee mieleen 1984:n newspeak.

Teema on ollut se TV-kanava, jossa laatu on ollut elokuvien, dokumenttien ja muiden ohjelmien valinnan kriteeri. Ei voi väittää, että ”televisiosta ei taaskaan tule mitään”. Teemalta tulee aina. Kanava valittiin lokakuussa Musiikki & Media -messuilla Suomen tärkeimmäksi musiikkimediaksi ja Markkinointi & Mainonta -lehdessä se valittiin Suomen merkittävimmäksi tv-kanavabrändiksi. Tällaisen kanavan hallintoneuvosto keväällä hävittää. Onnitteluni! On ymmärrettävää, että hallintoneuvoston jäsenet haluavat jättää jälkensä omalta kaudeltaan ja uudistaa. Vaikka kuinka typerästi.

Voiko olla enää sattumaa se, että kaikki vähänkin fiksu ja sivistävä tarjonta suomalaisessa mediassa kuihtuu? Kaikissa medioissa. Tyhmä tarjonta tyhmistää ja sen kyllä huomaa. Otsikoihin nousee lähinnä ”tosi”-TV:n tähdet ja saara aallot. Se mitä kulisseissa tapahtuu, jää sirkushuvien varjoon. Se mitä todellisuudessa yhteiskunnassa tapahtuu, ei kiinnosta. Miksi kiinnostaisi, kun ei mitään tiedä. Äänestyskarjaa lienee helpompi ohjailla näin. Ja aina parempi, kun entistä harvemmat äänestävät. Tämäkin on eliitin itsellään varjelema totuus. Haastatteluissa he ovat otsa rypyssä huolissaan demokratian tilasta. Demokratia on kuitenkin se, mitä he kaikkein viimeksi kaipaavat.

"Tervetuloa. Mielipiteesi on meille tärkeä. Ottaisitko osaa lyhyeen kävijäkyselyyn käyntisi jälkeen? Käytämme tietoja Ylen verkkopalveluiden parantamiseen." Tällaista Yle Areena kysyy toisinaan. En ota osaa enää. Kerran otin. Silloin, kun Areenan uudistus osoittautui sudeksi. Turhaan. Ei vastausta eikä tehoa. En silti odottanutkaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti