torstai 3. marraskuuta 2016

Kun kapteeni komentosillan jätti






Perussuomalaisten kansanedustaja Hakkarainen on siis saanut rikossyytteen kiihottamista kansanryhmää vastaan. Samankaltaisesta rikoksesta syytteen sai aiemmin myös perussuomalainen paikallispoliitikko Terhi Kiemunki, joka tosin on myös kansanedustajan avustaja. Kiemunki, ollessaan syyteharkinnan alla, avautui jälleen fb:ssä ulkomaalaisesta arveluttavia epiteettejä käyttäen, kuten ”matu” ja ”paskaläjä”. Edelleen tämä paikallispoliitikko on syyllistynyt toisen kuntapoliitikon, entisen perussuomalaisten kansanedustajan, kanssa jatkuvaan ja järjestelmälliseen valtuustokokouspalkkioiden tuplanostamiseen joka valtuuston kokouksesta aivan näihin aikoihin asti. Valtuuston puheenjohtaja joutui puuttumaan käytäntöön ja harkitsee lakimiehen kanssa jatkotoimia.

Mutta puolueen puheenjohtaja on vain hiljaa. Nähtävästi puheenjohtaja on ulkoistanut johtamisen tyystin muille. Enää puheenjohtaja ei edes ilmoita "harjaamisista". Kun häneltä kysyttiin puolueensa kansanedustajan saamasta syytteestä, hän ei kommentoinut mitenkään. Käski kysymään eduskuntaryhmyriltä. Luulisi otteen puolueen johtamiseen olevan nyt vähän tiukempi, kun kuntavaalit ovat täällä tuossa tuokiossa ja puolueen kannatus YLE:n teettämän tuoreen kyselyn mukaan on taas painunut jopa vassarien alapuolelle. Fillarikommunistien toinen osasto, vihreät, on kannatustutkimusten mukaan jo viiden prosenttiyksikön päässä edellä.

Vaikkei puolueen puheenjohtajan tarvitsekaan puuttua ihan kaikkeen möyhötykseen tai kuntavaltuutettujen palkkiosuhmurointeihin, voi tuo Veltto-Kiemunkijuttu tuoda oman ei-toivottavan efektinsä muidenkin kuntien vaalikäyttäytymisiin. Ehkäpä puheenjohtaja ei mitään nakkaakaan enää puolueelleen, kun henkilökohtainen hillotolppa on jo saavutettu ja Euroopan vihreät laitumet ja appeet siintävät silmissä. Olen turvassa, sanoi kärpänen kun hevosen suuhun lensi. Timo Soinilla lienee jo skenaariot tulevaisuudesta selvillä. Puheenjohtajuus ei taida enää kuulua niihin ja alle puolet häntä enää kannattaisikaan. Jos toisin olisi, luulisi hänen tarttuvan tiukasti puolueväkensä tekemisiin nyt, kun varsin tärkeät vaalit ovat lähestymässä. Terhi Kiemunki ei ole mikä tahansa paikallispoliitikko, vaan myös Tampereen Perussuomalaisten puheenjohtaja, eduskunta-avustaja, erään valtakunnan huomiota saavuttaneen maahanmuuttokriittisen ryhmän pääaktiiveja ja ollut valtakunnan uutisissa fb-kirjoituksistaan, joista pääsiäisen ajan sellaisista on nyt siis saanut syytteen.

-----------------
Ja sitten jotain aivan muuta eräässä fb-keskustelussa mieleen tullutta.

Onko Hakkaraisen syyte sitten korrekti, vai onko se sananvapauden rajoittamista, kuten hänen edustajatoverinsa sekä myös puolueen poliittinen suunnittelija Riikka Purra ovat ilmoittaneet? Laura Huhtasaaren mielestä muslimit eivät myös ole kansanryhmä. Niin, mikä on yhteisö ja mikä kansanryhmä? Määrittely ei ole helppoa. Kansanryhmiä voidaan nimetä etnisyyden, mutta myös uskonnon mukaan. Eri maissa niiden kulttuurit kai vaikuttavat myös määrittelyyn. Ei mikään maa ole toisensa kaltainen.

Omat ortodoksimme voisi katsoa olevan kansanryhmä, mikäli perusteena käytetään uskontoa. Irakissa ja kurdialueilla on jesidit, joilla on aivan oma uskontonsa. Ovatko juutalaiset kansanryhmä silloin kun he asuvat muualla kuin Israelissa? Ja onko juutalaiset kansa? Jos ovat, niin silloin palestiinalaiset ja kristityt ovat Israelissa kansanryhmiä. Mutta kuten meillä on romanit, tataarit, saamelaiset ja kolttasaamelaiset, jotka selvästi ovat kansanryhmiä, eivät eri uskoiset ole niin selvästi kansanryhmiä, vaan ennemminkin uskontokuntia.

Hakkaraisen tapauksessa syyte kiihottaminen kansanryhmää vastaan tuli siitä, että hän niputti kaikki terroristit muslimeiksi. Ongelma on siinä, että muslimit tulevat tuon kirjoituksen jälkeen, mikäli se jätetään käsittelemättä, aina arvioiduiksi mahdollisina terroristeina. Mahdetaanko lakituvassa käydä kiistaa siitä, mitä oikeastaan tarkoitetaan termillä kansanryhmä?

Mutta tervettä järkeä voi aina käyttää ja harkita mitä kirjoittaa. Hakkarainen sai syytteensä rikoslain 11 luvun 10 §:n perusteella. Ja siinä sanotaan:

"Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Tämä on hyvin selvää kieltä. Eikä tarvitse jumittua tulkinnan varaiseen kansanryhmä -käsitteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti