maanantai 24. lokakuuta 2016

Asekaupalla ihmisoikeuksia puolustamaan



Kirjoitin 14.10. blogissaniAleppolle kellot soivat: ”Sodassa ei voita kukaan muu kuin asekauppiaat ja muut suurliikemiehet. Käytännössä kaikki maailman sodat käydään aseilla, joita myyvät USA:n ja Venäjän hallitusten kautta asekauppiaat”. Mutta aseita myyvät kyllä muutkin maat. Myös Suomi. Suomella on aseviennissä pitkät perinteet. Olemme myyneet jo vuosikaudet aseita maihin, jotka eivät virallisesti käy sotaa, mutta käyttävät silti aseellista väkivaltaa omia kansalaisia kohtaan tai kuten Israelissa, palestiinalaisia kohtaan. Mutta mehän myymmekin aseita VAIN demokratioihin ja kaikinpuolista vakautta varmistamaan.

Nykyinen hallituksemme on onnistunut ehkä kaikista maamme hallituksista yhdessä asiassa parhaiten. Nimittäin maan lakien rikkomisessa. Hallituksemme on joutunut peruuttamaan moniaita isoja päätöksiään. Enemmän kuin mikään hallitus aiemmin. Osa hallituksen veret seisauttavan kansan vastustuksen vuoksi, osa kansan veret seisauttavan hallituksen oman tietämättömyyden vuoksi ja osan siksi, että ne toteutettaessa olisivat rikkoneet perustuslakia tai muita lakeja. Viimeisin lain rikkomus on juuri tehdyt asekauppalinjaukset. Suomeen laadittiin edellisen hallituksen aikana, siis sen onnettoman aikaansaamattoman hallituksen, laki sellainen, joka velvoittaa ottamaan huomioon puolustustarvikkeiden eli aseiden myynnin kohdemaan ihmisoikeustilanne. Sotaa käyviin maihin ei lakien mukaan saa viedä ollenkaan. Tai siis lain mukaan ei saisi.

On selvää, että Venäjä on syyllistynyt hirveisiin sotarikoksiin nyt Itä-Aleppossa ja jatkaa niitä juuri tätä kirjoitettaessa. Sama myös Itä-Ukrainassa. Jos ei suoraan, niin tukemalla sotarikollisia. Venäjän hallitus, siis käytännössä presidentti, käärii brutaalit siviilien pommituksensa tekopyhästi terrorismin kitkemiseen tai syyttää niistä muita. Mutta mitä se on, jos ulkoministerimme parahtaa Syyrian tilanteesta, että kansainvälinen yhteisö on ponneton, että sen heikkous on moraalisesti typerryttävää ja samalla hallitus, jossa hän itse istuu, myy aseita Keski-Aasian roistovaltioihin Turkmenistaniin ja Uzbekistaniin? Ja Saudi-Arabiaan ja eräisiin muihin arabimaihin? Saudi-Arabia käy sotaa Jemenissä, sotaa, joka on jäänyt Syyrian uutisoinnin jalkoihin. Jemenissä on tapettu sumeilematta siviilejä tuhansia ja pommitettu sairaaloita aivan kuten tekee Venäjä ja Syyrian hallitus.

Suomi myi viime vuonna Saudi-Arabiaan kranaatinheittimiä 28 miljoonalla eurolla. Siihen summaan mahtuu varmasti monta heitintä. Puolustusministerimme taas on siinä "käsityksessä", että näitä ei ole käytetty Jemenin sodassa. Heittimien valmistaja Patrian mukaan aseiden käyttöä on käytännössä täysin mahdotonta seurata. Puolustusministerimme "käsitys" on nähtävästi totuus, jonka mukaan toimitaan. Hän on myös todennut, ettei Suomen näkökannan mukaan Saudi-Arabia ei ole hyökännyt Jemeniin, vaan on siellä sen pyynnöstä (murhaamassa siviilejä). Ja kun näin on, niin voidaan rauhassa myydä sinne aseita. Erään jemeniläistoimittajan mukaan Jemeniin kylläkin ON hyökätty.

Sako taas on todennut, ettei heillä ole mitään mahdollisuuksia seurata, keitä heidän valmistamillaan tarkkuuskivääreillä tapetaan. Tappoaseitahan ne ovat. Näitä tarkkuustappovälineitä siis Suomi on myynyt paitsi Jemenin sotaan osallistuville arabimaille, myös Uzbekistaniin ja Turkmenistaniin, joissa ihmisoikeudet ovat yhtä tyhjän kanssa. Samoin noissa arabimaissa kuritetaan kovalla kädellä omia kansalaisia. Tämän hallituksen ja siis nykyisen ulkoministerimme aikana Suomi on siis tarkistanut linjaa siten, että noiden roistovaltioiden, Uzbekistanin ja Turkmenistanin, ”tilanteiden voi katsoa kokonaisuutena olevan aiempaa vakaamman”. Näin ulkoministeriön asevalvonnan yksikön pomo Sannamaaria Vanamo. Niinpä sitten kai voi. Sitten hän lisäsi, että ”toki näiden maiden ihmisoikeustilanteissa on parannettavaa”. Niin, siis ei väliä, vaikka asemyynnin kohdemaassa rikotaan ihmisoikeuksia ja murhataan omia kansalaisia, kunhan maan ”kokonaistilanne on vähäsen vakaampi”.

Saudi-Arabia on yksi ihmisoikeuksille vähiten nakkaavia maita. Siellä teloitetaan järjettömien uskonnollisin tuomioin satoja kansalaisia vuodessa. Se ei estänyt vastikään Suomea ja nykyistä puolustusministeriä solmimasta tämän teokratiahirmuhallinnon kanssa puolustusteollista yhteistyöasiakirjaa. Sopparia allekirjoitettaessa oli kyllä tiedossa myös se, että Saudit pommittivat siviilikohteita Jemenissä eli tekivät sotarikoksia. Ulkoministeriö myös tukee Jemenin sodan siviiliuhreja, se siunaa samalla aseiden viennin maahan, joka niitä siviiliuhreja tuottaa.

Mutta niinhän se on, että kun raha puhuu, muotoutuu moraali sen mukaan sopivasti mutkalle. Moraalin fleksiibeliys on aivan ylittämätön. Aseita kannattaa myydä sinne, missä niitä käytetään. Ja niinpä Suomessa on tämän hallituksen aikana ryhdytty myymään aseita enemmän Lähi-Itään kuin EU:n alueelle. Mutta ei hätää; pääministerimme mukaan ”asekauppaa ohjaa ihmisoikeusnäkökulma”. Kunnioittakaamme siis hallituksemme päätöksiä asekaupoissa. Suomen aseilla edistetään vain ihmisoikeuksia. Ja luvat harkitaan aina ”tapauskohtaisesti”.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti