sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Tunteetonta hallitsemista




 Elokuvan mestari Sergio Leone oli pettynyt sosialisti. Hän näki, että lopulta kaikki ajavat vain omaa etuaan ja katsovat siihen asti mihin heidän nenänsä ja etunsa ulottuvat. Leone teki viimeiset länkkärinsä, "Once Upon a Time in The West" ja "Duck, You Sucker!", tämän näkemyksensä höystäminä. Useimmat poliitikoista varsinkin ovat muista piittaamattomia opportunisteja. Mitä lupaavampi (vaalien alla) on, sitä todennäköisemmin lievästi tai enemmänkin persoonallisuushäiriöinen ja häikäilemätön toisten hyväksikäyttäjä.

Poliitikoiksi valikoituukin yleensä juuri niitä, joilla on pelaaminen tärkeintä ja nimenomaan omaksi eduksi. Ei täällä Suomessa ole sen kummempaa kuin muuallakaan. Samanlaisia oman edun tavoittelijoita, opportunisteja ja valehtelijoita suurin osa. Kun tällainen jää kiinni valehtelusta, tokaisee hän: ”sori siitä”. Valtiovarainministeri kehui mielevästi hymyillen päätöstä nostaa takuueläkkeitä. Nostettiin peräti 9,25 eurolla. Mutta hän ei maininnut sitä, että oli päättämässä kaksi vuotta sitten sen leikkaamista 7,60 eurolla. Tärkeintä ei ole rehellisyys, vaan mielikuva. Saamme nähdä, että Kokoomus ja Keskusta mainostavat itseään vaalien alla köyhien tukemisella, kun oikein takuueläkettäkin nostettiin.

Kun tarkastelee ministereitä ja varsinkin pääministereitä menneiden noin kolmenkymmenen vuoden ajalta, näkee selvästi, että ennen vaaleja paljon luvannut poliitikko kertoo aina jossain vaiheessa harjoiteltu huolestunut ilme kasvoillaan, että nämä kipeät ratkaisut ovat ainoa vaihtoehto. Ja kun tämä jättää politiikan, joko omasta valinnastaan (parempi duuni tiedossa) tai seuraavat vaalit hävinneenä, on tämä saanut aina merisuolaisesti palkatun johtajan homman. Usein sellaisen, jossa palkkaaja saa sisäpiirin tiedot käyttöönsä. Jos tämä on vielä tarpeeksi röyhkeä tai omasta erinomaisuudestaan tyyten sokaistunut, tulee tämä vielä sieltä uudesta asemastaan kertomaan, kuinka ne hänen aikoinaan tekemänsä toimet ja päätökset olivat pakosta tehtyjä ja oikeita ratkaisuja ja neuvoo vielä nykyisiä vallanpitäjiä vain kiristämään otetta, kuten vaikka Esko Aho on useasti tehnyt. Tämä ex-pääministeri on muuten nykyisin mm. Putinin pankin, Sberbankin, johtokunnan jäsen, josta sivutoimesta (1-2 päivää/kk) kuittaa kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

Taseet töihin, julisti pääministerimme aloitellessaan. Ja toden totta, taseita on pantu töihin – tekemään rahaa yksityisille uusille omistajille. Valtion omistuksia ja firmoja on myyty taajaan. Aivan vastikään keskustalainen elinkeinoministeri järjesteli valtion yhtiö Raskone Oy:n hullun halvalla keskustalaiselle toverille. Järjestelyn paperit piilotettiin, totta kai. Pääministerimme on myös saanut valtion avustuksella pääomia ja taseita töihin – itselleen. Nykyisin ne ovat vakuutuskuorissa verottajalta piilossa.

Hesari julkisti köyhyystutkimuksensa, johon tuli yli 4000 kertomusta. Artikkeli on karua luettavaa. ”Nykyään ihminen on vain menoerä val­tion kukkarossa. Minä voin tulla siihen riviin, jossa köyhät ammutaan. Loppuu tämä kituminen.” Monet ovat yrittäneet päättää päivänsä toivottomuuden edessä. ”Olen suunnitellut tekeväni itsemurhan työni päättyessä. Vain näin en jää kenenkään armoille.” Monet ovat myös onnistuneet. Tilastokeskuksen mukaan parin viime vuoden aikana itsemurhat ovat lisääntyneet. Vuonna 2015 itsensä surmaamaan onnistuneita oli 731. Vuonna 2017 jo 824. Viime vuoden lukuja ei ole vielä käytettävissä. Itsemurhien määrä on siis lisääntynyt runsaasti nykyisen hallituksemme aikana. Nuorten itsemurhien määrä ei ole juuri vähentynyt viimeisten 10 vuoden aikana.

Poliitikot ja muu eliitti ei tunne köyhien arkea. Monet arjen itsestäänselvyydet useimmille tavallisille pärjääjille ovat köyhille ekstraa. Kuten jutussa lukee: ”Jos ei ole itse kokenut köyhyyttä, voi kuvitella, että sitä ei Suomessa olekaan.” Köyhissä perheiden lapset saavat tuta köyhyyden kirot aikuisia ikävämmin: he eivät pääse harrastuksiin, eivät käy lomareissuilla, eivät pysty osallistumaan edes kavereiden synttäreille ja kaiken päälle heitä kiusataan. Paremmin toimeen tulevien perheiden lapset ottavat heidät silmätikukseen.

”Koulussa huudellaan, kun en pääse mukaan ja heitellään pikku kolikoil.”
“Mulle on naurettu kun ei oo rahaa uusiin suksiin tai luistimiin.”
”Ei saatu viettää kivaa joulua kun äitiä huoletti rahat koko ajan.”

Muutama vastaus tutkimuksesta, jonka Pelastakaa lapset ry:n Lapsen ääni 2015 -kyselystä. Poliitikko ei tätä näe, eikä ymmärrä, vaikka näitä vastauksia tälle esiteltäisiinkin, vaan tekee uusia leikkauspäätöksiä. Yritystuista ja vastaavista rikkaiden eduista ei luovuta. Se ei ole vaihtoehto.

Koska poliitikolle on niin helppoa leikata köyhiltä, on selvää, etteivät nämä edes tajua köyhyyttä Suomessa olevan. Tai vähättelevät: ”ei meillä Suomessa todellista köyhyyttä ole, ne on ihan muut maat, missä sitä esiintyy”. Ja jos jonkunlaista köyhyyttä esiintyy, on se näiden omien valintojen syytä. Heistä ”oikeaa” köyhyyttä voi esiintyä meillä vain henkilön sairauden vuoksi, jolloin ”yhteiskunnan tulee auttaa”. Muilta pitää ottaa pois, että oppisivat pitämään itse itsestään huolen. Että lopettavat jo sen laiskottelun.

Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo hesarin jutussa, ettei ole koskaan nähnyt vastaavissa tutkimuksissa näin massiivista itsetuhoisuutta ja vihan määrää. Kainulainen: ”Uutta oli, että monissa vastauksissa itsemurhasta puhuttiin järkeillen, harkittuna ratkaisuna ongelmiin, eikä asiana, johon ajaudutaan”.

Monissa kirjoituksissa toistui vihan ilmaisu nimenomaan päättäjiä kohtaan. Se on heikko signaali, joka olisi syytä ottaa vakavasti. Suomalaisilla ei ole ollut tapana lähteä kaduille. Se on ilmaantunut vasta aivan viime vuosina kannanoton muodoksi lähinnä kansallismielisten piirissä. Anarkistiryhmät ovat sitten tietysti lähteneet vastamielenosoituksiin. Mutta Ranskassa on ollut juuri rajut mellakat ja valtaisat ovat niistä koituneet vahingot. Keltapaidat eivät lähteneet kaduille vain jonkun dieselveron korotuksien takia, vaan siksi, että elämisen ehdot ovat Ranskassakin olleet heikoissa kantimissa. Köyhyys se on ajanut kansan kaduille. Tätä menoa aivan pian myös täällä Suomessa. Ehkäpä siksi Poliisi on hankkimassa panssaroituja autoja. Niillähän ei luoda turvallisuutta, vaan niiden sisälle suojaudutaan. Poliisit mellakoitsijoilta. Mitään muuta järjellistä tarkoitusta niille ei ole.

Nyt meillä on todennäköisesti tunteettomin ja kolein hallitus mitä koskaan on ollut. Vaalit ovat kuitenkin pian. Onneksi.

"... se on ollut kansalaisia kohtaan teoiltaan ja arvoiltaan historiallisen julma hallitus." 
-Esa Kanerva, Demokraatti 5.1.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti