maanantai 28. tammikuuta 2019

Ilmastoparadoksi


 
Suomi pitäisi saada hetimmiten hiilineutraaliksi ja polttomoottoriautottomaksi. Ne pitää korvata sähköautoilla. No, ei siinä mitään, jos sähköautot yleistyvät. Ne ovat äänettömiä ja katkuttomia. Bensa- tai nafta-autot mitään ympäristöihanteita nyt tietenkään ole. Ne pilaavat ilmaa, polttavat meidän aikanamme taatusti uusiutumattomia öljyvarantoja ja saavat äänisaastetta. Mutta sähköautoissa on omat ongelmansa, joita olen jo maininnut.

Suomi pitäisi saada polttomoottoriautottomaksi. Ja 10.000 lentokonetta on jatkuvasti ilmassa. Joka hetki. Vaikka lentomatkustus teoreettisesti vähän laskisikin (mikä nyt on siis vain teoreettista), rahtikoneiden määrä lisääntyy jatkuvasti. Yhtiöt eivät halua makuuttaa tavaroita varastoissa, vaan ne täytyy saada nopeasti kiertoon ja kulutukseen. Business keeps the hurry. Hitaat jäävät jalkoihin. Ja business tuottaa kasvua, jota ilman nyt vain emme kykene elämään. Näin on meille ilmoitettu.

Koska kaikki perustuu rahaan ja sitä täytyy saada koko ajan lisää, koska muuten meidät hukka perii, ja rahaan perustuvan talouden pitää kasvaa ja sillä onkin taipumus kasvaa, tarvitaan jatkuvasti lisää tavaroita, uudenlaisia sellaisia, koska entisillä on jo markkinat tyydytetty. Tarvitaan uusia innovaatioita. Ei saa jähmettyä paikoilleen. Ei saa jäädä talouteen makaamaan. Muuten meidät hukka perii. Näin on meille ilmoitettu.

Joku aika sitten kaikki olivat sangen suuresti huolissaan valloilleen ryöstäytyneestä muovin kulutuksesta ja muoviroskan kerääntymisestä valtameriin. On puhuttu jättimäisistä, peräti Euroopan kokoisista, muoviroskapyörteistä. Mutta kukaan ei näe ongelmaa silloin, kun pidetään kasvua yllä ja ostetaan kaupasta mitä erilaisimpia esineitä, ruokatarpeita ja pullovesiä.

Vissyt, Evianit, Novellet, mineraalivedet, kuplavedet ja ”lähdevedet”, kaikki muovipulloissa. Myriadeja pulloja myydään joka tunti eri puolilla maailmaa. Toisista maista kuljetetaan pullotettuja vesiä toisiin maihin. Kymmenisen vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan pullotehtaat käyttivät 18 miljoonaa tynnyriä öljyä joka päivä. Siis joka ainoa päivä. 180 miljardille litralle pullovettä per vuosi. Tuskin nyt yhtään vähempää. Suurin osa tästä pullovesimäärästä myytiin sellaisissa maissa, joissa puhdas juomavesi ei ole mikään ongelma. Kaikki ovat nähneet meilläkin marketeissa ne valtavat vesipullohyllystöt. Ja Lidleissä me suomalaiset ostamme joka päivä kymmenet, ellei sadat tuhannet pullot Saskia- ym. vesipulloja. Paitsi minä, joka ostan Lidlistä jotain muuta. Mutta vain perjantaisin. Joka päivä sadat rekat ja jakeluautot kuljettavat marketteihin, kioskeihin ja kauppoihin tonneittain pullovettä, vaikka sitä samaa vettä saa lähimmästä kraanasta. Ulkomailta Suomeen, puhtaan veden mallimaahan, tuodaan muualta yli 20 miljoonaa litraa pullovettä per vuosi. Ja niitä ostetaan, koska on hienoa juoda Eviania. Se on niin hyvää ja puhdasta (tosiasiassa vesijohtovettä jostain epämääräisestä kraanasta jossain päin maailmaa).

Appelsiinituoremehun kanssa on myös vähän miettiminen. Jokaisen tuoremehulasillisen tuottamiseen on käytetty kaksi lasillista öljyä ja bensaa. Johtuu pakkausten valmistamisesta ja niiden rahtausmatka on pitkä.

Metsät ovat hiilinieluja, mutta se unohtuu, kun raha puhuu. Talouden pitää siis kasvaa. Mitä enemmän talous kasvaa, sitä enemmän tarvitaan hakkuita. Brasilia hakkaa uuden ultraliberaalin kapitalismin nimeen vannovan ja vapaan maailman presidentin, Trumpin, ylistämän presidentin myötä sademetsiään yhä kiihtyvällä tahdilla. Määrä per päivä on niin masentava, ettei sitä tässä viitsi kirjoittaakaan. Eikä Suomi ole yhtään huonompi. Meillä on hallitus, joka ohjelmassaan otti yhdeksi kärkihankkeekseen biotalouden. Niinpä metsiä hakataan Suomessa nyt enemmän kuin juuri koskaan. Puolet siitä menee selluksi ja lähinnä Kiinan vessapapereihin ja toinen puoli poltetaan savuna ilmaan. Asiantuntijat ja tiedemiehet ovat todistaneet, että kyseessä on ilmastonmuutosta edistävä toiminta eikä päinvastoin kuin hallituksemme uskottelee. Mutta hallituksemmehan ei koskaan usko tieteen tekijöitä, jos tulokset puhuvat hallituksen ja sen lobbareiden agendoja vastaan.

Pullovesibisnes ei lakkaa. Eivätkä kaikki muutkaan myriadit eri kaupalliset toiminnot, jotka vievät öljyä ja tuottavat kunnolla hiilidioksidia. Kasvu on ainoa laki. Mitä enemmän tavaroita, sitä enemmän kasvua. Mitä enemmän kasvua, sitä enemmän tavaraa. Ja rojua ja roskaa. Ja valtamerissä muovipulloja kaiken muun muoviroskan seassa.

Davosin talousfoorumiin ilmastosta murehtimaan lennettiin ja sieltä pois lennettiin arviolta 1500 yksityislennolla. Siis yksityislentokoneilla. Air Charter Servicen mukaan yksityislentokoneiden lentojen määrä kasvoi viime vuonna maailmassa 11 prosenttia. Meidän vapaan maailman pomot, valtioiden ja yhtiöiden, eivät tyydy vähään. He haluavat aina vain isompia ja hulppeampi yksityiskoneita. Nämä samat, jotka käyvät ilmastokokouksissa ja kaiken maailman davoseissa.

Mutta meillä Suomessa pitää luopua ihan justiinsa pian polttomoottoriautoista ja korvata ne sähköautoilla. Ei väliä, vaikka pelkästään niiden akkujen lataus (kun se tulee tapahtumaan pääasiassa öisin) vaatisi todennäköisesti kaksi uutta ydinvoimalaa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti