tiistai 15. tammikuuta 2019

Ihmeillä urheilu nousuun!




Suomen Urheiluliitto on hankkinut hokkuspokkusfirman "yhteistyökumppanikseen". Historia toistuu. Suomen Olympiakomitea teki saman joku vuosi sitten
 
Toisin kuin monet luulevat, ovat julkkikset, tähdet ja huippu-urheilijatkin ihan tavallisia ihmisiä hyvine ja huonoine puolineen kaikkineen. Hekin ovat helposti höynäytettävissä kuten useimmat meistä tavallisista kuolevaisista. Hollywoodnäyttelijä Val Kilmer vietiin kuoleman kielissä sairaalaan hänen kieltäydyttyä syöpähoidoista kasvainleikkauksen jälkeen. Hän kuuluu Kristillinen tiede –hörhölahkoon, jonka oppeihin kuuluu rukouksella parantuminen. Lahkon jäsenet pidättäytyvät lääketieteellisestä hoidosta. Lääketiede on pelastanut hänet toistaiseksi. Kilmerin kollegat Tom Cruise, Katie Holmes, Juliette Lewis ja John Travolta sekä muusikko Chick Corea ovat skientologeja, sen hörhöisistä hörhöisimmän humpuukiuskonnon harjoittajia. Ja tuo rahankeruukultti kiittää.

Joku vuosi sitten silloinen Scandinavian Hunks -esiintyjä Jani Kokki kieltäytyi lääketieteellisestä hoidosta ja matkusti Kroatiaan Whole Lifestyle Retreat kulttikeskukseen meditoimaan ja syömään ituja ja porkkanoita. Hän ilmoitti muuttaneensa koko elämäntapansa sekä ruokavalion ja parantuvansa näin. Hän uskoi sinnikkäästi luonnonmukaisten vaihtoehtohoitojen nujertavan syövän. Kesällä 2015 hänet leikattiin, koska muuten edessä olisi ollut hidas, mutta varma kuolema. Nyt hän ei suosittelisi vaihtoehtohoitoja kenellekään. Hänellä on avannepussi, jolta hän olisi välttynyt suostumalla ajoissa lääketieteelliseen hoitoon.

Urheilijat haksahtavat hömppähoitoihin, kuten homeopatiaan, vyöhyketerapiaan, enkelienergiaan, tuoksuterapiaan, naturopatiaan, korvakynttilöihin, Porin perusturvakeskuksenkin (!) pari vuotta sitten suosimaan timanttiterapiaan jne. ehkä herkemminkin kuin tavalliset, jos näillä on ollut jo lapsesta asti pelkkään urheiluun tai lajiin keskittynyt näkökulma. Mutta hyväpalkkaiset urheilujohtajatkin haksahtavat ja uskovat helposti ihmeisiin. Vuonna 2012 Suomen Bemer-edustaja oli toimittanut Suomen Olympiakomitealle ihmepatjoja urheilijoiden täsmäterapiaksi ja oli olympiakomitean nimeämä ”verisuoniterapialaitteiden” virallinen toimittaja. Monet olympiavalmennettavat todella käyttivätkin näitä härpäkkeitä. Komitea vetäytyi sittemmin vähin äänin koko hommasta.

Tero Pitkämäki oli yksi bemer-uskovainen. Hän oli Bemer-yhtiön lanseeraamien rahakkaiden humpuukivedätysten mannekiini. Pitkämäen manageri Tero Heiska kauppasi laitteita. Bemer-verisuoniterapia on Saksassa kehitetty ns. menetelmä, jossa laitteen ”älykäs” signaali tukee elimistön immuunijärjestelmää, aktivoi omia parantavia voimia sekä vaikuttaa myönteisesti hyvinvointiin ja terveyteen. Näin Bemer kehuskeli. Silkkaa häröilyä.

Aalto-yliopiston fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä sitten julkaisi artikkelin, jossa hän yksiselitteisen selvästi kertoi Bemerin laitteen terveysvaikutusten olevan ei muuta kuin 100% humpuukia. Laitteessa on yksinkertainen oskillaattori, jonka pulssin teho on niin pieni, ettei se voi vaikuttaa mitenkään ihmiseen. Ala-Nissilän mukaan ”ihmisen solukalvon ympärillä oleva sähkökenttä on kahdeksan miljoonaa kertaa suurempi kuin Bemerin tuottama kenttä. Signaalilla on sama vaikutus ihmiseen kuin rekan tuulilasiin törmäävän hyttysen vaikutus ajonopeuteen”. Tero Pitkämäki on sivumennen sanoen sähköinsinööri.

Bemer Internationalissa mielet pahoittuivat. Bemer alkoi uhkailla professoria. Se viestitti professorille, että hänellä on "10 päivää aikaa vaieta". Yhtiön toimitusjohtajan mukaan professori Ala-Nissilä on "laittomilla toimillaan vahingoittanut" Bemerin liiketoimintaa. Eipä. Aina kun humpuuki paljastetaan, on kyse liiketoiminnan laittomasta vahingoittamisesta.

Teemu Selänne taas mainosti joskus Power Balance-ranneketta, jonka valmistaja myönsi myöhemmin sen olleen silkkaa huijausta. Skepsis ry palkitsi tasapainorannekkeen Huuhaa-palkinnolla. Palkintoperusteissa oli: "Todellisuudessa hologrammiin ei voi tallentaa taajuuksia, ainoastaan kolmiulotteisia kuvia. Elektromagneettinen taajuus, mitä se sitten tarkoittaakin, on tieteelle täysin tuntematon käsite". Sinänsä vaaraton esine, ellei sitten lasketa naurunalaiseksi joutumisen vaaraa.

Mainosvideolla Teemu Selänne hypetti, että "en ole koskaan nähnyt tällaista tuotetta. Sen vaikutuksen näkee heti" ja listasi sen jälkeen suurimmat saavutuksensa jääkiekkoilijana. Hän ei tosin maininnut videolla, miten ranneke vaikutti häneen. Eikä varsinkaan sitä, minkä arvoinen hänen sopimuksensa rannekeyhtiön kanssa oli.

Nyt Suomen urheiluliitto on hankkinut kumppanikseen lisäravinnefirman, jonka ravitsemusasiantuntijat ovat todenneet käärmeöljykauppiaaksi. PM-International AG kauppaa ”FitLine” -nimistä lisäravinnetta, jonka ”NTC-systeemi mahdollistaa ravinteiden siirron solutasolle juuri silloin kun niitä tarvitaan”. Silkkaa humpuukia. Asiantuntijoiden mukaan tieteellisesti täysin mahdotonta. Firma markkinoi vilpillisesti ja laskettelee valheita. Mutta se ei haittaa urheiluliiton pomoja. Kunhan raha virtaa. Liiton pomot eivät välttämättä usko ”FitLineen”, mutta raha puhuu. Valitettavasti monet nuoret urheilun ulkopuolelta uskovat helposti aineen tehoon, kun kerran SUL sitä nuorille urheilijoille suosittelee. Ja taas raha liikkuu. PM-Internationalille.

Brittiläisen Yorkin ja yhdysvaltalaisen UCLA:n yliopistojen v. 2015 tekemässä tutkimuksessa selvitettiin, että ihmisen jumaluskoon voidaan vaikuttaa stimuloimalla aivoja magneettikentällä. En tiedä, onko tutkimustulos väärinkäsitys tms., ja suomalainen asiantuntijakin on tutkimuksesta skeptinen. Mutta tulee mieleen se, että pienenä leikin aika paljon magneeteilla. Niihin aikoihin taisin vielä uskoa ufoihin ja enkeleihin. Mutta ne olivat ulkoapäin tulleita juttuja. käytännössä koko ikäni olen kuitenkin ollut uskonnoton ja lapsuuden jälkeen suhtautunut skeptisesti kaiken maailman abrakadabrahoitoihin ja välineisiin. Lieneekö magneettileikit sitten tehneet tehtävänsä? Tai varmaankin minulta vain puuttuu syntymäominaisuutena kyky uskoa henkiin, kummituksiin, Bemer ihmepatjoihin ja FitLineen.

(teksti on muokattu uusinta SK:n Porilaise -liitteen blogitekstistä "Urheilijat, julkkikset ja huuhaa" lokakuulta 2015) 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti