keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Luuseri, luuserimpi, johtaja


Vuosi sitten astui voimaan hallituksemme suuressa viisaudessaan meille antama aktiivimalli. Työtöntä ryhdyttiin rankaisemaan, jos ei tämä näytä olevan tarpeeksi aktiivinen. Kirjoitin noihin aikoihin:  

Kun eduskunta käsitteli tätä uutta "aktiivimallia", ei hallituksesta ja hallituspuolueista ollut salissa ainuttakaan, vain pari kolme kokoomuslaista pistäytyi vuoroillaan sanomassa sanan pari. Tämä jos mikä indikoi sitä ylimielisyyttä ja nihilismiä, mitä hallitus ja sen eduskuntapuolueet osoittavat työttömiä kohtaan.

Ja:

Jotenkin kuvaavaa nykyhallituksen lakiesitystyölle on se, että Jari Lindström omassa US-blogissaan puolusti mallia, mutta että siinä on vielä vähän ongelmia, joita tulee seurata ja tarvittaessa korjata. Ei ole eka kerta. Sutta ja sekundaa pukkaa tältä hallitukselta niin, ettei perustuslakivaliokunta meinaa perässä pysyä.

Talousgurumme Juhana Vartiainen, ent. sossu, nyk. kokkari, kertoi tuolloin mallia puolustaessaan, että mukavia ratkaisuja työttömyyden vähentämiseen ei ole. Ratkaisu työttömyyden vähentämiseen siitä ei tullut, mutta kyllä mukava hallitukselle: tilastoja saatiin siivottua ja säästöjä aikaan. Työpaikat ovat kyllä jonkun verran lisääntyneet, mutta aivan muista syistä. Aktiivimalli ei työpaikkoja ole lisännyt. Työttömyyttä se vähensi omalta osaltaan, mutta vain siirtämällä työttömiä työkokeiluihin, pätkätöihin ja muihin tilastosiivouspaikkoihin. ”Mukavalla” Vartiainen tarkoitti mukavia työttömille, koska ”ne luuserit kaipaa mukavuutta”.

Aktiivimalli on leikkuri. Sillä on lähinnä säästetty, eikä oikein muuta. Hallituksemmekaan tuskin uskoi sillä juuri muuta aikaan saatavankaan kuin säästöjä. Leikataan köyhiltä. Köyhäthän ovat se helpoin paikka säästää. Mallista tehtiin yksi ase sodassa köyhiä vastaan, joka tunnetusti on armoton. Sillä on saatu hyvin myös työnantajien palkkakustannuksia säästettyä, aktiivimallilla kun on saatu entistäkin enemmän ihmisiä nykyajan orjatyömarkkinoille. Nyt on selvitetty, että maassamme tekee palkatta töitä jo 500.000 työikäistä, viidesosa kaikista työllisistä. Työllistymiseen aktiivimalli on tehonnut heikosti, mutta leikkaamiseen hyvin. Jo 160.000 työttömän työttömyyskorvauksia on höylätty. Ei huono.

Tosiasia, että työtä yksinkertaisesti ei enää riitä kaikille, pitäisi olla kaikille selvä. Jos hallituksemme ja muu eliittimme ei tätä tosiasiaa tiedä, voi miettiä, miksi he ovat hyväpalkkaisissa ja valtapitoisissa asemissaan. Tosiasia kyllä lienee sekin, että ministerimme sen kyllä tietävät, vaikka muuta puhuvatkin TV-kameroiden edessä. Voi olla, ettei talousguru Juhana Vartiainen tiedä. Sen verran vakuuttavasti hän latelee tekstiä työnvieroksujista. Jos hän ei tiedä, ei se sinänsä ole ihmeellistä. Eliitillä on sangen kapea näkökulma, vajavaiset tiedot ja langanohut ymmärrys köyhien ihmisten ja työttömien elämästä ja asioista.

Presidenttimme puhui uudenvuodenpuheessaan yleisesti ottaen kuin presidenteillä tapana uudenvuodenpuheessaan on puhua. Mutta täyttä surrealismia kyllä oli Niinistön maininta se, että Suomi olisi maailman demokraattisin ja tasa-arvoisin maa. Hän on niin ikään kuulunut vuosikymmenet eliittiin, jolla siis käsitykset vähäosaisten elämästä Suomessa ovat vajavaisia. Demokratian ja tasa-arvon voi tietty myös määritellä lukuisin eri tavoin.

Hallituksemme, joka siis koostuu eliitistä, on työntänyt rivien välissä ja välillä suoraan disinformaatiota työttömistä. Että nämä olisivat pelkkiä surkeita laiskureita ja työnvieroksujia. Vaan kun eivät ole. Joukossa on myös korkeasti koulutettuja, tohtoreita, diplomi-insinöörejä jne. Kymmeniä tuhansia. Vuonna 2017 näitä oli työttöminä yhteensä melkein 85.000. Eikä se muukaan osasto rupusakkia ole. Ja kenellä on oikeus määritellä, kuka kuuluu luuserisakkiin? Entä onko jäätävän suuruisia palkkoja kuittaavat johtajat tämän arvioinnin ulkopuolella? Jos, niin miksi?

Kokoomus-ajatuspaja Toivon mukaan Keskustan tilanne näyttää enemmän kuin hankalalta ja se nähtävästi tulee ottamaan kunnolla takkiinsa seuraavissa vaaleissa. Niinpä niin. Häkellyttävän fiksu huomio. Ei kenellekään muulle ole tullut mieleenkään.

Gallupit eivät äänestä, mutta antavat selvät suuntaviivat puolueiden kannatuksesta. Keskusta saa takkiin. Kokoomus ei juurikaan. Ei hallituksen tylyt toimet köyhiä vastaan puolueen kannatukseen lommoa tee. Kokoomuksen kannattajat ovat niitä, joiden mukaan työttömyys ja köyhyys on yksilön oma häpeä. Ja vastaavasti kunnia ja menestys yksilöstä johtuvia. Miksei luuseri ole ponnistellut enemmän? Takonut enemmän omaa onneaan? Kaikki köyhiin kohdistuvat leikkaukset ovat siis vain oikeudenmukaisuutta. Ei laiskureita palkita. Ja sitä paitsi nehän ovat kannustimia.

Keskusta häviää siksi, että sitä kannattavat enimmäkseen tukevasti keski-iässä olevat miehet. Seuraavissa vaaleissa moni keskustalainen veteraani jää pois. Mutta myös siksi, että Keskusta on kadottanut leiviskänsä viimeistään nykyhallituksen aikana. Se on puolue ilman pohjaa. Riippuva linna. Sillä ei ole poliittista missiota eikä agendaa. Sillä on kylmä liikemies-teknokraatti puheenjohtajana, joka pääministerinä on täysi antiteesi alkiolaisuudelle.

Apupuolue Sininen tulevaisuus tuhosi loputkin omasta tulevaisuudestaan tässä hallituksessa ja työministeri Lindströmin toimiessa onnettomassa roolissa toteuttamassa Orpon ja Sipilän armottomia visioita köyhien kohtelusta ja työttömien kurmuuttamisesta. Paljon tehokkaammin ei omaa tulevaisuuttaan politiikassa voisi tuhota.

Kokoomuksen vankkaa kannatusta ei horjuta edes ne silkat päättömyydet, mitä opetusministeri on tehnyt tai mitä on käsketty tehdä. Satojen miljoonien leikkaukset ammattikoulutukseen. Ja nyt 2.1. opetusministeri ammattikoulutuksen puutteista: "Peruskoulun päättäneet 16-vuotiaat eivät ole vielä valmiita itsenäiseen opiskeluun”. ”Todella hyvä, että opiskelijoiden ääni kuuluu. Epäkohtia korjataan ja niitä lähdetään ratkomaan. On selvää, että Salpauksessa täytyy käydä läpi nostetut esimerkit huolellisesti ja miettiä, miten toimintaa parannetaan. Mutta yleisesti ottaen suomalainen ammatillinen koulutus on kyllä korkeatasoista.” Priceless. Olen kuullut, että jotkut opettajat ovat käyttäneet opetusministeristä määrettä ”TET-harjoittelija”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti