tiistai 27. kesäkuuta 2017

Sotesoppa sakenee





Ja niin on juhannus juhlittu, jussipallot potkittu, pullot pulitettu, sepalukset napitettu ja paatti löydetty. Ja niin alkoi paluu arkeen. Poliittinen arki näytti heti ensimmäisenä arkipäivänä ne rumat kasvonsa, jota hallitus on pyrkinyt pitämään piilossa ja kovia arvoja pehmeillä ja humaaneilla arvoilla kuorruttamaan. Paula Risikko lätkäisi maanantaina uhkauksen pöytään. Että jos ei soten valinnanvapaussysteemiin eli siis terveyskeskusten yhtiöittämiseen saada ratkaisua perustuslakivaliokunnassa tai siihen on tehtävä muutoksia, on myös maakuntalain käsittely keskeytettävä. Että jos ei mulle, niin ei sullekaan. Näin meillä tehdään arvopohjaista politiikkaa. Toisaalta tuli mieleen, että poliitikot eivät enää välitä edes sievistellä sitä tosiasiaa, että politiikkaa tehdään vain etupiirien kesken ja eduksi, ei kansalaisten etujen ajamiseksi.

Kaksi pääasiallista hallituspuoluettamme tappelevat kuin lapset hiekkalaatikolla. Uuvatit tai SiTut tai mitkä nyt ovatkaan, eivät ota kantaa puoleen eikä toiseen. Eipä olisi Persutkaan ottaneet, mikäli hallituksessa olisi pysynyt. Perussuomalaisille Timo Soinin johdossa kävi kaikki mitä hallitus esitti, paitsi tietysti se yksi laki, joka ei ollut ollenkaan sukupuolineutraali sisällöltään.

Risikon mielestä sote-palvelujen laaja valinnanvapaus on keskeinen osa maakuntauudistusta. Niinpä kai. Valinnanvapautta on ajettu kuten vapautta sinänsä hienona asiana. Mutta kuka vielä nielee tätä pajunköyttä? Keskeinen osa valinnanvapaudessa on sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämiskehitys, yksityisten terveys- ja hoivapalveluyritysten vapaa sotemiljardien kahmimisvapaus. Vaikka Orpo nyt tänään kummasti etukäteen jo ilmoittikin, että terveyskeskusten pakkoyhtiöittäminen on perustuslain vastaista ja ettei sote siihen kaadu. Ei valiokunta vielä ole edes päätöstään ilmoittanut. Mutta eihän mikään pakko meillä ole muuta kuin maksaa veroja ja kuolla. Kyllähän terveyskeskusten yhtiöittäminen ja yksityistäminen muutenkin saadaan järjestettyä. Saatiinhan se hallintarekisterilakikin, vaikka se pariin kertaan jo haudattiin. Kaikki (yksityiselle pääomalle edullinen) saadaan järjestymään, kunhan vähän viilataan sievemmältä näyttäväksi tai kuulostavaksi. Saihan pääministerikin junailtua itselleen Vaken, valtion kehitysyhtiön, joka kaappasi miljardien omistuksen päätösvallan itselleen ilman, että eduskunnalta tarvitsee kysellä mitään lupaa. Nyttemmin se on Lintilän (kesk) hallinnassa. Nämä yhtiöt ennen pitkää myydään kavereille sopivaan hintaan. Ja Vake saa miljardikassan käytettäväksi miten huvittaa. Näin se käy kun hommat hyvin junaillaan.

Kaikkihan me tiedämme sen, että maakuntahallinnolla Keskusta taas haluaa saada koko maan maakuntakeskusten hegemonian. Ja näin kansanedustaja Ben Zyskowitsi ilmoitti: ”on ollut alusta asti selvää, että sote- ja maakuntauudistukset sekä valinnanvapaus etenevät käsi kädessä”. Siinä se. Ex-pääministeri, Keskustan ”rehellisin mies” pääministerivalinnan aikaan, Matti Vanhanen taas veti nopat nokkaan Risikon sanomisista. Niin, eihän se Keskustalle ongelma olisi, jos Kokoomuksen viiteryhmät, terveysliikemiehet, jäisivät ilman hilloaan, vaikka Keskusta maakuntahallintonsa saisikin.

Kokoomuksen ja Keskustan puoliväkinäinen yhteiselo lienee alkavan rapistua. Perustuslakivaliokunnan päätöksen jälkeen perjantaina se nähdään. Jos se katsoo, että esitetty valinnanvapaus on perustuslain vastainen, lienee Timo Soinikin huolissaan. Rajulla tempauksella turvattu ministeri-Audin takapenkki saattaa luiskahtaakin alta, kun meillä onkin ihan oikea hallituskriisi, eikä ”hallituskriisi”, kuten Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen. Sitten pääministeri marssii, tai lentää, ihan oikeasti presidentin luo. Silloin ei enää uhkailla eikä anneta lentonäytöksiä.

Sinisiä vaihtoehtoja ja uusia tulevaisuuksia

Nykypolitiikan seuraaminen on hankalaa. Joutuu jo miettimään, kuka oli persu, kuka uuvatti tai situ tai sitoutumaton ja kuka kuka oli eri mieltä kenenkin kanssa ja yhtä mieltä itsensä kanssa. Nyky-persujen pj. on oikeistolaisempi kuin kokoomuslaiset, keskustan pj. kovempi yksityistäjä kuin kokoomuslaiset. Kokoomuslaisetkin jo ovat eri mieltä itsensä kanssa. Vihreät ja vassarit kuulemma populisteja. Arja Juvonen (ex-ps, sittemmin sit., nyk. re-ps) siirtyi takaisin Perussuomalaisiin oltuaan vähän aikaa eriseurainen. Hän ei kuitenkaan Jyväskyläjytkyn jälkeen siirtynyt tulevaisuus-ryhmään. Eriseuraisuus entisiin persuihin ja nykyisiin vaihtoehtosinisiin taas johtuu siitä, että Juvonen oli eri mieltä perussuomalaisten ex-puheenjohtajan kanssa homojen avioitumisesta. Soini kun vaati kaikkia peeäs-ryhmässä äänestämään hänen mielipiteensä mukaan, vaikka ryhmässä kuria ei olekaan, äänesti Juvonen väärin. Juvonen kertoi peeässään palaamisen yhtenä syynä olevan se, että ”sotekin taitaa ps työnaista tarvita. Hän siis aikoo tehdä sotehommia oppositiosta käsin. Onnea vain. Siis mikäli sote ei taas kaadu nyt perustuslakivaliokuntaan.  

Meillä Porissa on nyt suvilystit eli suviseurat, joilla lestadiolaiset todistavat Jumalamme ihmeitä toisilleen ja paikalle eksyneille turisteille. Pääministerimme ei osallistu näihin kinkereihin. Hänellä on eri seurat, eri herätys, erivärinen tulevaisuus. Rauhansanalaiset valitsivat oman tulevaisuutensa jo 1934. Nyt 83 vuotta myöhemmin varsin moni entinen perussuomalainen valitsee uuden tulevaisuuden. Kannattajakortteja Sinistä tulevaisuutta varten on liikkeellä. Olkaa valppaana, halusitte sitten kortin täyttää tai väistää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti