maanantai 19. kesäkuuta 2017

De va kukku de





”De va kukku kuule de”, lauloi Anita Hirvonen aikoinaan eräässä laulussaan. Ei vaatinut suuria älyn lahjoja keksiä pilkata sen aikaista SKP:sta omaksi puolueeksi lähtenyttä vähemmistöläisporukkaa, joka perusti Demokraattinen vaihtoehto -nimisen puolueen, lyhenne Deva. Emopuolueista riitaisuuksien tai erottamisten jälkeen kalppimaan lähtenyt osa perustaa uuden puolueen ja sen loru ei yleensä ole pitkä. Ei Devankaan. Vain neljä vuotta. SMP:stä aikoinaan lähtenyt erimielinen porukka, se Vennamon sitten seteliselkärankaisiksi nimeämänsä porukka perusti SKYP -nimisen puolueen. Sen loru ei pitkä ollut sekään, vain kymmenisen vuotta. Uuden puolueen perustaminen on helpompaa kuin heinänteko, mutta saada se lentoon onkin toinen juttu. Timo Soinille sattui onnenkantamoinen: oli eräs Tony Halme, joka toimi kantorakettina. Ilman Halmetta jytky olisi todennäköisesti jäänyt tarkoittamaan sitä alkuperäistä merkitystään, sitä itteään. Tämän Soini toteaakin melkein suoraan Maisterisjätkä -kirjassaan.

Devalla oli parin vuoden ajan 10 kansanedustajaa. Määrän perusteella sillä olisi pitänyt olla ainakin kaksi ministeriä, mikäli otetaan mittapuuksi se, että Uudella Vaihtoehdolla on 20 kansanedustajaa ja peräti viisi ministeriä. Ministerimäärä pysyi siis samana, vaikka kansanedustajamäärä puolittui.

Perussuomalaisille kävi kuten piti. Se jakaantui kahtia. Tänään sen toisen puolen tulevan uuden puolueen nimikin sitten julistettiin. Sininen vaihtoehto. Nimi kuin suklaalla tai oluella. Ne ainakin tulivat mieleen heti. Sininen tietty oli itsestään selvyys. Ollaanhan sinivalkoisen isänmaamme asialla. Myös Timo Soinin kannattaman brittijalkapallojoukkueen, Millwallin, tunnusväri on sininen. Sille on jotkut kannattajat keksineet mainion iskulauseenkin: ”No one like us We don´t care”. Sekin sopisi näille kapinallisille. Näinhän uuden puolueen edustajat kaiketi ajattelevat nyt, kun kuraa on satanut niskaan enemmän kuin säätiedote lupasi -  Perussuomalaisten kannattajilta. Eronneet Uuvatit eli Uusi Vaihtoehto -ryhmän jäsenet ja sitä kannattavat ovat saaneet tuta sen, minkä kaikki ns. suvakit ja kukkahattutädit ovat jo pitkään saaneet ns. maahanmuuttokriitikoilta. Sampo Terho julkaisi blogissaan muutaman esimerkin nykypersujen loistavasta verbaliikasta:

-OLET SIKA KUOLE SYÖPÄÄN
-Kielet ruskeina koko porukalla ällöjä akkoja ja jätkiä.
-HAUISTA SIKA VITTU
-Oliko kotisi VAKUUTETTU?
-Olet tyhmin ihminen mikä koskaan on ollut eduskunnassa.
-Sionistien ja maanpettureiden runkkausrinki, pthyi saatana.
-Kyllä sinä rehellisesti sanottuna olet yksi paskaläjä koko ukko
-Mitä jos panisit vaan soinia hanuuriin oikein kunnolla ja kuristaisit hengiltä sen jälkeen. Voisit itses myös hirtää
-Nyrkillä tapettava sateenkaarirunkkari!

Uuden puolueen perustajat ovat tiedottaneet sen tulevasta linjasta. Onhan selvää, että se on m. ”myönteinen muutosvoima”, sen ”ydinajatus on ihmisyyden kunnioittaminen ja ihmislähtöisyys”, sen ”eturyhmänä koko Suomen kansa” ja se ”kunnioittaa ihmisoikeuksia eikä tule hyväksymään minkäänlaista ihmisvastaisuutta”. Kaiken kaikkiaan ihan kiva poliittinen ohjelma ja eetos uudella puolueellamme. Ja niin tuoretta. No, kunhan nyt saavat ne 5000 kannattajakorttia kasaan.

Sampo Terhon mukaan Sininen tulevaisuus on ”ilon ja toivon liike”. Kaipa siinäkin tehdään pesäeroa entiseen. Perussuomalaisten nykyisen puheenjohtajan naamasta päätellen ainakin ”ilo” on hyvä veto erottautua entisestä kilpailijaksi muodostuvasta puolueesta. Terho kertoo myös, että nimi kuvastaa vakautta, rauhaa, isänmaallisuutta, tuloksellisuutta ja uudistusmielisyyttä. Aivan kuin vaikkapa, hmm, mikäs… vaikka Kokoomus. Eikö sillä ole suunnilleen samat määreet? Olin jo sanoa ”arvot”. Onneksi en.

Niin, on luonnollista, että Kokoomuksen apupuolueelle valitaan nimeä ja väriä myöten vaikka Kokoomukselle ihan hyvin sopiva imago. Jossakin nettikeskustelussa joku ehdotti nimeksi ”valkoinen valhe”. Itse en olisi innostunut tuosta nimestä. Se tarkoittaa sellaista valehtelun muotoa, jonka nykyinen politiikka on jättänyt taakseen jo ajat sitten. Politiikassa valheet ovat sysimustia ja valtaisia. Eikä se toimi ”vastakkainasettelujen kautta”, kuten Simon Elo mainosti. Sehän sopii. Eikös se ollutkin Kokoomus, joka vuoden 2006 presidentinvaaleissa mainosti omaa ehdokastaan Sauli Niinistöä iskulauseella: ”Vastakkainasettelun aika on ohi”. Se taas lienee jonkun nopeatoimisen nörtin jäynää se, että osoite sininentulevaisuus.com vie Kokoomuksen sivulle ja sininentulevaisuus.net taas Perussuomalaisten sivulle. Noista osoitteista on siis uudelleenohjaus asianomaisille sivuille. Kiire rekisteröidä .fi -päätteinen osoite lienee ollut tänään kova.

De va kukku de. Deva kukkui siis lyhyen ajan. Mitenkähän käy, kantaako Sinisyys tulevaisuuteen, vai saammeko vain kahden vuoden Sinisen hetken?

Ja toisen kerran: De va kukku kuule de, sanon suoraan sen; vastakkainasettelun aika EI ole ohi, vaan sen kun vaan vahvistuu. Anita Hirvosen esittämässä biisissä lauletaan, että ”kolmivuoro hihnatyöstä palkka nostettais!” Kolmivuorotyö ei mihinkään ole kadonnut, mutta uutuutena on tullut se, että palkkaa ei työstä enää nosteta, vaan 9 euron kulukorvausta per päivä. Ennen työttömät olivat työtä vailla olevia, nyt työssä käyviä, mutta vailla palkkaa olevia. Tämäkin lienee sitä Sinistä tulevaisuutta, kun tämä uusi puolue tulee siunaamaan kaikki hallituksemme seuraavatkin siniset ajatukset. ”Sininen tulevaisuus, harmaa talous” (lainaus Stacy Siivoselta).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti