torstai 1. kesäkuuta 2017

Kyllä yksityinen on vaan parempaa

"


Kyllä yksityinen on vaan parempaa. Aina. Parempaa ja tehokkaampaa. Siksihän terveyskeskuksetkin yhtiöitetään ja yksityistetään. Yksityinen tehokkuus on niin hienoa, että sitä kannattaa ja pitää tukea valtion varoista. Siksi me kaikki veronmaksajat maksamme miljardien yritystuet ja verohelpotukset. Koska se nyt vaan on parempaa rahaa yksityisissä firmoissa ja tileillä kuin jos se hassattaisiin johonkin julkiseen. Niin on myös yksityinen tiedonvälityskin parempaa kuin julkinen. Juha Sipilän hallitus on nyt suuressa viisaudessaan päättänyt esittää kaupallisen TV:n uutis- ja ajankohtaistoiminnalle miljoonan euron tukea lisäbudjetissa. Eikä siinä kaikki. Myös Tekesin jakamasta median innovaatiotuesta löytyisi kevyesti toinen mokoma miljoona samaan tarkoitukseen.

Yle:ssä tapahtui epätoivottavaa kehitystä jo usean kuukauden ajan. Nyt keväällä näytti aluksi siltä, että pääministeri olisi saanut jotain rotia Yle:n eräille epäkohteliaille, räävittömille ja julkeille toimittajille. Siellä uutispäätoimittaja pani stopin huonolle journalismille. Kun nyt sitten kävikin niin, että tämä pääministerin ymmärtävä sensori lähti yhteisymmärryksessä itsensä kanssa siitä uutispäätoimittajan pallilta, palattiin taas epävarman journalismin tilaan. Asialle piti tehdä jotain. Ja kyllähän siinä ei nokka kauan tuhissut. Yksityistämis-, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner pisti itse asiassa jo keväällä työryhmän pohtimaan asioita. Pääpohtijana oli Harry ”Hjallis” Harkimo. Ja nyt tuumasta toimeen ja rahat jakoon.

Asianomainen ministeriö, eli ministeri Anne Bernerin Yksityistämis-, liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee asetuksen, jossa määritellään mainosrahoitteiselle (siis mainosrahoitteiselle) TV:lle tarkoitetun tuen tarkemmat kriteerit, ehdot ja myöntämisedellytykset. Tässä pääministerillä ja hänen uskotulla yksityistämisministerillä on hyvää ja tuoretta kokemuspohjaa siitä, mitkä ovat kriteerit ja edellytykset. Bernerin ministeriön tiedotteessa kerrotaan, että tällä pikku kädenojennuksella varmistetaan uutistoiminnan ”varmistamaan uutistoiminnan monimuotoisuus ja vaihtoehtoiset uutislähteet kaikki kansalaiset tavoittavassa televisiossa”. Tämä on aivan luonnollista kehitystä tässä post-faktuaalisessa ajassa. Vaihtoehtoiset uutiset ovat varmasti hallituksemme kannalta paikallaan tänä aikana, jolloin ruma sana jätetään sanomatta niin kuin se on. Niin sitä pitää.

Tässä maassa on käytännössä nyt vain kaksi TV-yhtiötä, jotka tuottavat uutisia. Yle ja MTV3. Kaupallista uutistoimintaa siis vain maikkarilla. Eli tarkoittaa sitä, että nämä innovatiivisille, monimuotoisille ja vaihtoehtoiset uutislähteet huomioon ottaville uutisille myönnettävät valtion miljoonatuet kuittaa MTV3. Kas, maikkarin uutistuottajan nimi on Sipilä, Jouni Sipilä. Täytyy olla vain täysin sattumaa se, että tämä on pääministerin veli. Ei tässä muusta voi olla kyse. Eikä siis siitä, että Ylestä vastikään lähti itsensä kanssa yhteisymmärryksessä Atte Jääskeläinen.

Tämä enintään kahden miljoonan tuki ”monimuotoisen” uutistoiminnan turvaamiseksi tulee luonnollisesti myönnettämän tarkoin kriteerien ja ehtojen mukaan. Sehän on selvä. Luottakaamme tähän. Valmisteleehan tämän asian Liikenne- ja viestintäministeriö, jota johtaa ministeri Anne Berner (kesk). Tuet kuittaavan Maikkarin muuten omistaa ruotsalainen Bonnier.
- - -

Yksityinen rakentaminen ja oppilaitosrakennuksen omistaminen on sekin vain parempaa kuin mihin tehoton julkinen rakennuttaja ja omistaja kykenee. Poriin juuri valmistunut ja SAMK:lle luovutettu uusi ja upea kampusrakennus on myyty ruotsalaiselle kiinteistösijoitusyhtiö Hemsölle. Kauppahinta oli 57 miljoonaa. Mitäs Citycon moisella olisi tehnytkään. Itse asiassa tästä tehtiin soppari jo vuonna 2015.

Rakentaminen on muuten terminä niin last season. Se, rakentaminen, on nykyisin kehityshanke. Tämä ”kehityshanke” oli Cityconille taloudellisesti menestyksellinen. Kuten varatoimitus- ja talousjohtaja Eero Sihvonen SK:n mukaan iloitsi: ”Saatiin hyvä tuotto!” Varmasti. Ja varmasti Hemsökin saa hyvän tuoton sijoitukselleen: kiinteistön vuosivuokra on 3,8 miljoonaa euroa + indeksikorotukset päälle. 20 vuoden ajan. Porin kaupunki on vuokratakuumiehenä. SAMKin päärahoittajana on valtio eli me veronmaksajat. Näin on jälleen siirtymässä eurojamme läntiseen naapurimaahamme. Sinnehän on jo myyty yhtä sun toista vaikka kuinka. Mitäs niitä on, Maikkarin lisäksi Artek, Partioaitta, Sato, Rautaruukki, WSOY, Akateeminen kirjakauppa, Data-Info, Finnkino, Harjavallan sulatto, Outokummun kuparituotteet, Kevitsan avolouhos, K-maatalous, Mehiläinen, Musti ja Mirri, Puuilo, Sonera, Vihtavuoren ruutitehdas, Vaasan leivonta jne. Kymmeniä suomalaisten perustamia ja siis ennen omistamia yrityksiä.

Näin se menee. Yksityinen ”kehittäminen ja innovointi” nyt vaan on paljon parempaa. Ja ruotsalainen omistus aina förstklassig.

--- 
lisäys: Hesari uutisoi 30.5., että "Suomen suurin hoiva-alan yritys Attendo ostaa kovaa kasvaneen kilpailijansa Mikevan. Kyseessä on alan mittakaavassa suurkauppa, sillä Attendo maksaa eri puolilla Suomea toimivasta Mikevasta 150 miljoonaa euroa." Mutta Attendo on siis ruotsalainen suurfirma. Ja se pyrkii ruotsalaisomistuttamaan kaikki hoivayritykset täältä Suomesta, mitkä vain kykenee. Pian Suomi todellakin on jälleen ruotsalainen, kuten Juhani Seppänen ohjelmasarjansa taannoin nimesi, "Suomi on ruotsalainen".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti