keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Hävinneelle ei luuta kurkkuun



Ronkainen: En voi kunnioittaa loikkareita – ”Herrat säilyttivät ministeripaikkansa ja loput lähtivät takuumiehiksi”

Immonen: Olen äärimmäisen pettynyt – ”Linja ei muutu”

Eerola: Loikkareita painostettiin lähtemään – ”En arvosta”

Mäkelä: Niin ruma temppu, että se varmasti suunniteltiin etukäteen – ”Törkeää äänestäjiä kohtaan”

Meri: Jatkamme samalla linjalla – ”EU-kriittisyys ja hallitsemattoman maahanmuuton vastustaminen edelleen kärkiteemoja”

Huhtasaari: ”Jos ei kestä demokraattista valintaa, parempi katsoa peiliin”

Helsingin PS-puheenjohtaja Markku Saarikangas: ”Tuomitsen täysin loikkaukset ja puolueesta lähtijät”

Tässä otsikoita Perussuomalaisten äänenkannattajan, Suomen uutiset -nettilehdestä. Lehti antaa selvää viestiä siitä, ketkä ovat roistoja ja ketkä ovat oikeassa Perussuomalaisten hajoamisessa. Ja mitä kantaa lehti itse edustaa. Se kanta ei ole Uusi vaihtoehto. Mutta ei ihmettelemistä. Lehden päätoimittaja Matias Turkkila on halla-aholainen ja Halla-ahon erään kirjoitusalustan, Hommaforumin perustaja.

Minun on kosto, minä olen maksava, sanoo Herra. Room. 12:19.  

Kristitty, katolinen Timo Soini on varmasti Raamattunsa lukenut mies. Mutta se ei estänyt häntä itseään ottamasta kostajan roolin Jyväskylän puoluekokouksen jälkeen. Perussuomalaisten hajaannuksessa on kyse kostosta sekä taitavan ja kokeneen puoluejyrän taidonnäytteestä. Isä näytti nyt mukuloille paikan mikä näille kuuluu. Mestari jäi toiseksi, vaikka Isän syrjäyttikin. Kosto on suloinen. Soini ei hymyistä päätellen sitä peittele. Oma puolue sai mennä koston alttarille. Tiistain ryhmäkokouksessa 20 Soinin seuraajaa jätti sanattomasti eroilmoituksen ryhmäpuheenjohtajalle ja sen jälkeen nämä marssivat ahneiden kameroiden ja toimittajien eteen kertomaan kaikki muut pikkuasiat, kuten hallituskriisi, sivuun sysäävän Uutisen. Puolueen Herra maksoi lauantain puoluekokouksen tapahtumat veret seisauttavasti. Ainakin mitä tulee jäljelle jääneeseen 15 edustajan ryhmään ja heitä äänestäneisiin. Näytös. Kuten oli Sampo Terhon performanssi infossa, jossa hän dramaattisesti kaivoi taskustaan PerusS -pinssin, jonka Soini oli ottanut puvustaan ja heittänyt pöydälle.

Minä olen sinun jumalasi. Älä pidä muita jumalia.

Tämän unohtivat halla-aholaiset johtajineen puoluekokoukseen mennessään. Timo Soini on tai oli Perussuomalaisten jumala. Jumalan syrjäyttäminen on kuolemansynti. Ja kosto tuli. Kostoa ryhdyttiin suunnittelemaan heti kun puheenjohtajisto oli valittu läheisessä baarissa. Tiistain näytelmän kulku luonnosteltiin jo lauantai-iltana.

Älä lyö luuta kurkkuun hävinneelle. Ainakaan kokonaan.

Puolueen nuivalisto unohti tärkeän pelin periaatteen. Hävinneelle pitää aina jättää jotain. Nyt ei jätetty. Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittu sahurikansanedustaja alleviivasi totaalisen nöyryytyksen. Tilannetta ei suinkaan parantanut se, että yksi Suomen Sisun kellokas toi kokoukseen ehdolle valtuustoon jyrkän kansallismielisiä täynnä olevan listan. Liekö ollut suunniteltu. Oli miten oli, mutta nöyryytetyksi tullut ei jätä kuittaamatta, mikäli tämä on riittävän vahva. Ja kuitti tuli vain kolme päivää puheenjohtajiston voitontanssin jälkeen. Kuninkaat ja kuningatar saivat juhlia voittoaan varsin lyhyen ajan. Tältä ehkä olisi vältytty, mikäli puheenjohtajistoon olisi suotu yksi soinilainen.

Nuivajytky.

Halla-ahoslaiset saivat jytkynsä. Mutta Jussi Halla-aho laski väärin tai ajoitus oli väärä. Ilmeisesti Perussuomalaisten jakaantuminen on tapahtunut enimmäkseen sen mukaan, ketkä pitävät tosiasiana ”hallitsematonta maahanmuuttoa” eli nuivalistoon ja niihin, ketkä suhtautuvat siihen enemmän tai vähemmän epäilevästi. ”Uuden vaihtoehdon” jäsenistä osa oli tosin aikoinaan allekirjoittamassa ns. nuivaa manifestia. Nuiva manifesti pelotteli hallitsemattomalla maahanmuutolla.

Mutta mitä on "hallitsematon maahanmuutto"? Onko sellaista olemassa, saati ollut edes meillä? Ellei sitten Suomenniemen alueella aikojen alussa, kun tänne alkoi tulla matuja, sen aikaisia maahan tunkeutujia monesta eri etnisestä ryhmästä niin, että me nykyiset suomalaiset olemme geeniainekseltamme Euroopan maista ehkä eniten heterogeenisiä. Kansasta puhuminen on sellaista ylätasolla menevää retoriikkaa, jolle ainoa luja peruste on lähinnä vain nykyiset valtion rajat. Oikea hallitsematon maahanmuutto eli oikea kansainvaellus tullaan näkemään vasta sitten, jos ilmastonmuutoksesta tulee hallitsemattoman raju.

Kun on joku tietty äänestys pidetty, toteavat voittajat yleensä, että ”kansa on puhunut”. Myös monet perussuomalaiset kellokkaat. Perussuomalaisten puoluekokouksessa oli kuitenkin 2300 puolueen jäsentä. Jussi Halla-ahoa puheenjohtajaksi äänesti 949. Valitut varapuheenjohtajat saivat vähemmän ääniä. Puolueen kannatus on nyt 9%. Joten kansasta puhui varsin pieni osa.

Jos perussuomalaiset ovat puhuneet kansasta heidän takanaan, niin peruste sille on varsinkin nyt hatara. Yhtenäisestä kansasta puhumiselle on vielä vähemmän perustetta. Sehän nähtiin myös nyt ”pientä ihmistä” eli kansaa edustavan puolueen jyrkästä kahtia jakaantumisesta. Yhtenäisyys on siis hyvin hatara käsite. Surkuhupainen esimerkki sanan käytöstä on takavuosikymmenien Suomen kansan yhtenäisyyden puolue, SKYP, joka koostui SMP:stä kalppimaan lähteneistä. Sen taru oli lyhyt ja karu. Kuten sittemmin myös SMP:n. Yhtenäisyys on jo vuosikymmenet ollut vain sana, jota voi käyttää joko poliittisissa ja fiskaalisissa tai sekä että yhteyksissä. Käsite on sumuinen, mutta sitä käyttävät maireana etuoikeutetut ja saavuttamansa aseman vartijat. Yhtenäisyydestä viimeksi saattoi kai puhua talvisodan aikana.

Uusi vaihtoehto -ryhmän jäsenille on nyt sadellut uhkaavia viestejä. ”Saunan takana on tilaa”, "Talvisodan aikana tällaiset olisi laitettu riviin ja ammuttu". Hyvin tuttua ilmaisua. Tällaisia viestejä on viime vuosina totuttu näkemään isämmaallisilla ja ns. maahanmuuttokriittisillä sivustoilla ja ryhmissä, joissa on suoraan esitetty väkivaltafantasioita ja uhkauksia suvakeille, punavihreille, mokuttajille ja muille kunnottomille. Kertoo omaa kieltään siitä kansanosasta, jonka mieleen nykyinen Perussuomalaiset nyt on.

Lienee myös niin, että pääministerin hehkuttama yksityissuihkarilla lento Turkuun oli näytösluonteinen juttu. Hallitustroikka oli todennäköisesti selvillä siitä, miten mennään. Mutta kansalle täytyi näyttää, miten lähellä oli maan joutuminen sekasortoon. Pääministeri kavereineen Orpo ja Soini lopulta pelastivat Suomen. Ja Soini saa rauhassa jatkaa ulkoministeriharrastustaan loppuun asti, jonka jälkeen hän naureskelee Perussuomalaisten ja sen rinnalle nousseen toisen mikropuolueen surkealle vaalimenestykselle. Perussuomalaisten jytkystä on parin vuoden kuluttua muistot jäljellä. Perinnöksi jää kaksi mikropuoluetta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti