maanantai 5. kesäkuuta 2017

Nainen, poliisi ja rasismi





Suomalainen kammoaa toiseutta. Tai sitten tarvitsee sitä saadakseen todistaa itselleen olevansa jotain erinomaisempaa. Some on tarjonnut hienon keinon tähän itseilmaisuun. Jos syljettävä ei ole maahanmuuttaja, siis maahantunkeutuja, turvapaikanhakija, somali, romani tai sukupuolisesti väärin suuntautunut, niin siksi kelpaa vaikka tavallinen valkoinen ulkomaalainen, joka tekee asiat ”väärin”. Kun saksalainen nuori nainen uutisoitiin saapuneen Suomeen, majoittuneen laavuun metsässä ja ilmoittaneen aikovansa asustella näin ainakin kesän loppuun saakka syöden suunnilleen metsän antimia, sammakonkutua, kovakuoriaisia, itikoita, marjoja ja kalastaa katiskalla, nousi raivomyrsky somessa. Tämän vaihtoehtotoimintaa ei sulatettu, vaan pieksättiin rajuin sanakääntein ja maasta ulos toivotuksin. Mutta myös uhkailtiin niin fyysisellä kuin seksuaalisella väkivallalla. Eräät siis katsoivat tietävänsä, mitä tuo saksalaisnainen oli vailla. Hän lähti takaisin kotimaahansa, mutta ei uhkailun vuoksi. Hän pitkästyi. Ei ihme, nimittäin Suomen luonto ja metsä on pirun tylsää ja mitäänsanomatonta. Mutta mietin, jos tämä saksalainen olisikin ollut nuori mies. Olisiko somessa raivottu? Ainakaan niin paljon?

Usein asiat ovat miltä näyttävät. Mutta ei läheskään aina. On jotenkin surkuhupaista se, että urheana, leppoisana ynnä reiluna nettipoliisina eli netin vihapuhesheriffinä vuosikaudet esiintynyt Markus ”Fobba” Forss, tunnetuin nettipoliisi ja vuoden poliisi 2011, joutui eroamaan poliisin vihapuhetutkintaryhmän johtotehtävästä, jossa oli toiminut maaliskuun alusta. Hän oli toiminut poliisien omassa salaisessa fb-ryhmässä moderaattorina ja sallinut siellä räävittömän rasistisen ja vihaisen puheenparren. Tosin oman kertomansa mukaan oli yrittänyt myös vähän suitsia. Kun nettilehti Long Play 3.6. julkaisi jutun tästä poliisien lokaviemäriryhmästä, totesi Forss: "en ole hyväksynyt ryhmässä ilmennyttä käytöstä". Fobba toimi tämän ryhmän ylläpitäjänä huhtikuun loppuun asti. Ehkä hän siinä vaiheessa sai vihiä, että ryhmä vuotaa. Hän totesi siellä, että ”tälläiset vuodot kuitenkin näyttää helvetin pahalle, jos matsku laitetaan julki”. Hän ei siis nähtävästi jättänyt moderaattorin virkaa siksi, että ryhmässä oli solkenaan rasistista vihapuhetta ja jopa linkkejä äärioikeistolaisiin tahoihin, vaan koska sen mahdollinen ilmitulo olisi näyttänyt ikävältä. Fobban julkinen rooli mukavana ”nettipoliisisetänä” joutuu mielenkiintoiseen valoon, kun hän totesi Long Playlle, että myös poliisilla on sananvapaus, etenkin kun ryhmässä keskustellaan vapaa-ajalla.

Poliisi perusti tämän verkon vihapuheeseen keskittyvän yksikön maaliskuussa. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen totesi viime vuonna aiheesta reippaasti: "Kuvitellaan, että netissä voi laukoa ihan mitä vaan". Long Playlle hän on nyt kommentoinut, ettei tunnista rasismia poliisissa. "Meillä on virallinen nollatoleranssi rasismiin. En hyväksy rasismia missään muodossa enkä ole ainakaan tähän mennessä mistään saanut tietää, että se olisi poliisiorganisaatiossa ongelma." Tähän ryhmään kuuluu kuitenkin yli kolmasosa koko Suomen poliiseista. Ryhmässä on myös yksi poliisiyksikön johtaja, eräs apulaispoliisipäällikkö sekä useita päällystöön kuuluvia eri puolilta poliisia. Että herra Ylijohtaja EI olisi tiennyt ryhmän rasistisen retoriikan määrästä? Uskokoon ken haluaa. Kertomansa mukaan hän oli vain kuullut joitain huhuja. Jo vuosi sitten. Mutta oli reagoinut niihin aika laimeasti.

Sinänsä se ei ole ihmeellistä, jos poliisilla on suljettu ryhmä, jossa pilkataan avoimesti turvapaikanhakijoita ja solvataan eri etnisiä ryhmiä ja jopa naureskellaan paperittoman itsemurhayritystä. Eiväthän poliisit mitään tavallista kummempia ihmisiä ole. Toisaalta taas se ei liene mikään salaisuus, että poliisiin on aina hakeutunut oikeistolaista ja autoritaarista ajatusmaailmaa ihannoivia henkilöitä. En siis tarkoita, että se olisi poliisiin pääsyn edellytys, mutta jo poliisiammattikorkeakoulussakin tällainen eetos on ilmeisesti varsin suotavaa. Poliisissa harjoitetaan myös ns. etnistä profilointia, vaikka se on laitonta. Romanit ovat silmätikkuja ja heitä pysäytellään rutiininomaisesti ja tarkistetaan paperit ja haut. LP:n jutussa eräs poliisissa toimiva kertoo, että on aivan tavallista, että romaneja kutsutaan "neekereiksi, mutiaisiksi, musuiksi ja yön Timoiksi".

Tällainen kielenkäyttö on ollut jo vuosikymmenet normaalia. Nyt nämä puheet ovat kääntyneet uusia toiseutta edustavia kohtaan. Mitä liikkuu kansan parissa, miksi se ei liikkuisi poliisinkin keskuudessa? Tämä Long Playn uutisoima juttu on muuten nyt valtakunnansyyttäjänvirastolla, jossa selvitetään, ryhdytäänkö asiassa esitutkintaan.

Ja sitten totean, että luotan noin keskimäärin poliisiin. Tuon ryhmän, jossa on siis vain vähän yli kolmasosa maan poliiseista, törkypuheisiin on kuitenkin osallistunut vain pieni osa. Tietääkseni. Paljon pahemminkin voisi olla. Monessa maassa on. Ja itse asiassa naistenkin asema voisi maassamme olla paljon surkeampi. Monessa maassa on. Näissä maissa demokratia on vitsi ja hallinto teokraattista.

Jos nyt islamistisesta terrorismista näyttää uhkavan tulla uusi normaali, niin eipä rasistinen vihapuhe ja varsinkaan paljastunut poliisikunnassakin esiintyvä rasismi, vaikkakin piilotelluksi yritetty, asioita yhtään paranna. Päinvastoin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti