tiistai 6. kesäkuuta 2017

40 miljoonaa euroa ilman kontrollia.




EU maksaa 40 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa vuodessa ilman minkäänlaista kontrollia. Nämä ovat meppien kulukorvauksia, mitä maksetaan kuukausipalkan ja matkakorvauksien päälle 4300 euroa / kk. Niillä on tarkoitus kattaa meppien avustajien käytöstä ja kotimaan toimistovuokrat ym. tulevat kulut. Suomen mepeistä vain osa maksaa vuokria. Nekin ovat aika pieniä. Muutamia satasia.

EU:n parlamentin lakimiehet eivät juuri ole ilahtuneita käytännöstä. Heidän mielestään tarkoitukseen käyttämättömät kulukorvaukset tulisi palauttaa. Mutta kun ei tarvitse. Käytännön muuttamisesta on EU-parlamentissa äänestetty muutamia kertoja. Turhaan, kuten hyvin voi olettaakin. Suuret, lähinnä konservatiiviset ryhmät vastustavat. Miksi luopua mukavasta rahanlähteestä, josta ei tilityksiä tarvitse tehdä. Viimeksi vihreä ryhmä yritti sellaista muutosta, jossa viisi prosenttia mepeistä satunnaisesti joutuisi vuosittain kulutarkastukseen. Sekin äänestettiin kumoon. Suomen 15:sta mepistä tätä vastusti seitsemän; Anneli Jäätteenmäki, Miapetra Kumpula-Natri, Petri Sarvamaa, Nils Torvalds, Henna Virkkunen, Paavo Väyrynen sekä Jussi Halla-aho. Kas, kaikki oikeistolaisia ja porvareita. Lasken demarien Kumpula-Natrin myös porvareihin.

Ei ihme, että Jussi Halla-aho, joka on ilmoittautunut Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaaksi, haluaisi jäädä Brysseliin valinnastaankin huolimatta. Johtamaan puoluetta takavasemmalta. Onhan Brysselin raha sentään aika messevä. Ei siitä hevin viitsisi luopua. Halla-aho ei ilmoittanut MOT-ohjelman toimittajille, mihin hänen kulukorvauksensa kuluu. Hänellä ei edes ole sitä kotimaan toimistoa. EU:n lakimiesten mukaan hänenkin kuuluisi tilittää kulukorvauksensa takaisin EU:lle.

Nils Torvalds (rp) ilmoitti MOT:ssa olevansa vastahankainen sille, että jokaisesta kulusta täytyisi lippuja ja lappuja täyttää ja palauttaa. Hän nyt kyllä unohtaa pahasti, että ne EIVÄT ole hänen rahojaan, vaan EU:n veronmaksajien rahoja. Minä kyllä joudun täyttämään joka ainoasta sentistäkin liput ja laput, kun teen rahahakemuksia eräästä meneillään olevasta leader-rahoitteisesta hankkeestamme. Sen budjetti muuten on vähän yli 31.000 euroa, josta leader-tuen eli EU:n rahoitus on 25.000 euroa. Ja joka ainoa euro ja sentti tarkastetaan tiukasti toteutuneitten kulujen mukaan. Meppi saa pelkkiä kulukorvauksia yli 50.000 euroa vuodessa, eikä kukaan milloinkaan kysele perään. Vihreät ovat esittäneet myös, että kulukorvauksille pitäisi olla oma momenttinsa ja kirjanpitonsa kuitteineen. Olen tässä vihreiden kanssa täysin samoilla linjoilla. Tällaista avoimuutta suomimepeistä kannattavat vihreiden Heidi Hautalan lisäksi ainoastaan Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) ja Merja Kyllönen (vas). Nämä ainoina suomimepeistä ovat myös valmiita näyttämään koska tahansa kuittinsa ja kirjanpitonsa. Jussi Halla-aho oli aluksi valmis, mutta muutti sitten mielensä.

Petri Sarvamaa (kok), joka äänesti kaikkia avoimuusyrityksiä vastaan, esitti vastaansanomattoman hienon argumentin vastustamiselleen: ”koska meillä on olemassa tää järjestelmä ja on selkeet säännöt” Hänestä siinä, kun yksi poliittinen puolue (vihreä ryhmä) esittää järjestelmän muuttamista, ei olla vilpittömästi liikkeellä. Hän ei kritisoi ”pyrkimystä avoimuuteen”, mutta sitä, miten siitä tehdään politiikkaa. Niinpä. Petri Sarvamaasta on tullut oikea nihilistinen ja opportunistinen poliitikko. Joskus hän oli varsin asiallinen toimittaja.

40 miljoonaa euroa meppien kulukorvauksiin ilman tilitysvelvollisuutta. Kysymyksessä on pieni summa EU:n budjetissa, mutta erittäin suuri periaatteellinen ja oikeudellinen asia. Joku pieni yhdistys joutuu omissa muutaman tuhannen leader-hankkeissaan tekemään tarkkaan selvää joka ainoan euron kulun hyväksyttävyydestä. Ja jos joku euro jostain syystä ei ole hyväksyttävä, jää sen osalta rahoitus saamatta. Kaikki kulut täytyy tietty maksaa etukäteen. Tuen saa vasta toteutuneita kuluja vastaan. Eikä siinä mitään, julkisista varoistahan on kyse. Mutta on käsittämätöntä, että samoista varoista joku meppi, jonka työpanostakaan ei niin tarkkaan seurata, saa muhkeat verottomat kulukorvaukset, käytti ne sitten miten käytti. Ja vielä motkottaa, jos joku kysyy avoimuuden perään.

Oma yhdistykseni, jossa on palkattuna muutama työntekijä, saa perusrahoituksena vain muutaman tonnin enemmän valtion rahoitusta kuin on yhden mepin vuosikulukorvaus. Niistäkin tehdään aina selvitykset ja tilitykset. Olen myös valmis näyttämään miltä vuodelta tahansa kirjanpitomme, kuittimme ja toimintakertomuksemme, jos joku tulee kysymään. Kaikki on tallella yhdistyksen alusta asti. Mutta näin se menee. Säännöt eivät ole kaikille samat. Ja kellä on valta, se tekee säännöt. Itselleenkin. SEKK ry, joka on toiminut julkisten varojen kanssa niin vastuullisesti kuin mahdollista ja avoimesti, on kuluvana vuonna taloudellisesti sen verran ahtaalla, että jos ei mitään yllättävää ilmaannu, lomautukset näyttävät jälleen olevan tulossa.

Tietolähde: MOT 5.6.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti