maanantai 24. huhtikuuta 2017

Maailma muuttuu puoliholtittomasti




Maailma muuttuu, tai sitä muutetaan. Tuttu ja turvallinen muuttuu muuksi. Joku tykkää, joku ei.  Kesällä Perussuomalaisista tulee uusi puolue. Tai kaksi puoluetta riippuen siitä, tykättiinkö uudesta puheenjohtajasta enemmän vaiko vähemmän. Gallian kukko alkaa kiekua uusia säveliä. Suomea ei enää rankata lehdistönvapauden ykkösmaaksi YLE:n uutispäätoimittajan ja pääministerin onnistuneella yhteistyöllä. Mikäpä ei muuttuisi.

"Nyt se alkaa, uusi televisiokanava Yle Teema & Fem tarjoaa laatuohjelmaa", ilmoitti YLE sivuillaan. Mutta mikä uusi kanava? Kyse on leikkauksesta, eikä mistään uudesta. Leikkaukset ovat jo niin tuttuja ja turvallisia. Mitään uutta kanavaa ei tehty, vaan kaksi kanavaa yhdistettiin eli typistettiin niiden ohjelma-aikaa. Laatuohjelmaa? Eikö Fem ja Teema jo aiemminkin esittäneet laatuohjelmaa? Minusta ainakin ne olivat selkeästi laadukkaimmat kanavat. Mutta laatu on niin kuin se katsotaan ja kuka katsoo ja miten katsojalukuja katsotaan. Hyvä YLE! Kiitos, että saan nyt entistäkin enemmän vapaa-aikaa TV:n katsomiselta.

YLE ilmoittaa yhdistämisen syyksi sen, että kanavat eivät erillisinä kyenneet täysin täyttämään koko ohjelmakaaviota televisiossa. TV2 kyllä kykenee täyttämään kiitettävästi koko ohjelmakaavionsa roskalla ja aivojen nollauksella. Muuta eroa kaupallisiin kanaviin sillä ei olekaan kuin mainoksettomuus. Vielä.

Yksi asia ei muutu, vaikka muodot muuttuisivatkin. Veronkierto. Sitä on tehty niin kauan kuin veroja on kannettu. Toimittaja Minna Knus-Galán teki vuosi sitten Ylen MOT:lle ohjelman Panama-papereista. Hän oli ainoa toimittaja Suomesta työryhmässä, joka kävi läpi tuhotonta määrää aineistoa valtaisasta veronkierrosta ja veroparatiisiyhtiöistä. Nordeankin toiminta verovälttelyssä tuli paljastetuksi ja Björn Wahlroosin hymy hyytyi ensimmäisen kerran TV-kameroiden edessä. Yhdellä lauseella hän kömpelösti tuli paljastaneeksi, että tiesi oikein hyvin mitä pankissaan oli tehty, vaikka muuta väitti.

Knus-Galán, joka on kirjoittanut kirjan ”Vuosi Panama-papereiden parissa”, kertoi Hesarissa, että MOT (nykyisin suunnilleen ainoa tutkivan journalismin ohjelma TV:ssä) saa vain joitakin viikkoja aikaa valmistella yhtä ohjelmaa. Ruotsin SVT:ssä saavat kolme kuukautta, norjalaiset puoli vuotta ja tanskalaiset vielä enemmän. Knus-Galánin mukaan täällä ei koeta tutkivia TV-ohjelmia niin tärkeiksi. Kun tekijät valittavat lyhyestä ajasta, toteavat pomot, että ”teidän täytyy laskea rimaa”. Niinpä. Ja tietysti valikoida helppoja ja mukavia aiheita. Meiltä Suomestakin löytyisi takuulla runsaasti aiheita tutkivalle journalismille, mutta niinpä löytyy yhtä paljon niitä, joiden mielestä tutkiva journalismi ”ei ole niin tärkeätä”. Knus-Galán kertoo, että on jo arkipäiväistä, että liikemiehet, firmojen johtajat, viestintäjohtajat ja lakimiehet painostavat ja jopa uhkailevat. He pyrkivät vaikuttamaan siihen, mitä ohjelmissa kerrotaan. Myös poliitikot. Pääministerin taannoinen painostus YLE:n uutisointiin ei ole ainoa laatuaan.

Valta ja valtarakenteet perustuvat aina mekanismeille, joita täytyy varjella julkisuudelta. Valtaa himoavilla on vallanhimon lisäksi motiivina myös vaurauden jano. Valtaapitävät luovat rakenteita, joissa he voivat palkita itseään ja toisiaan laillisesti. Jan Vapaavuori valitaan kesällä Helsingin pormestariksi. Alkupalkka 14.000 e/kk. Hänestä ei ole kummallista se, että kun hän on tehnyt pari vuotta Euroopan investointipankin apujohtajan "töitä", siis käytännössä ei yhtään mitään, 24.000 euron kuukausipalkalla, tulee hän saamaan kolmen vuoden ajan "korvauksena" kymppitonnin kuussa. Ei yhtään kummallista, vaan laillista. Kätevää. Hän on kirjoittanut kirjan, Puoliholtiton Suomi. Hänellä oli aikaa, kun investointipankin apujohtajalla ei juuri tekemistä ole. Hän toteaa siinä, että puoliholtiton aika Suomessa on ohi. Se, että hän saa ikään kuin työttömyyskorvausta - korvausta siitä, että hänellä ei ole enää sitä "työtä", ei ole yhtään holtitonta, edes puoliholtitonta. Sen sijaan työttömyyskorvaukset työttömille luusereille varmaan on aivan täynsin holtitonta. Tavalliset työttömät eivät muuten saa tehdä toista työtä samaan aikaan kun korvaukset työn puuttumisesta juoksevat. Mutta kun on pari vuotta tarpeeksi isolla palkalla isossa pankissa työssä, jossa ei tehdä mitään, saa työn päätyttyä työttömyyskorvauksen ja olla samalla korkeasti palkatussa toisessa työssä eli pormestarina.

Jos Teemalle ja Femille ei ole löytynyt tarpeeksi ohjelmakaavion täytteeksi, niin kyse ei kyllä voi olla ainakaan valinnanvaran puutteesta. Tutkivalle journalismille olisi selvä tilaus, mikäli tahtoa olisi. Ja maailmalla tehdään muuten vuosittain tuhansia elokuvia. Suomeen näistä tulee vain jokunen. Dokumenttielokuvia tehdään ilmeisesti sama määrä. Jos näistä ottaisi tänne vain laadukkaimmat, riittäisi niitä TV-esitykseen useita per päivä. Esityskorvaukset eivät varmasti olisi este. Ja jos olisi, niin onhan YLE:ssä paljon todella runsaspalkkaisia pää- ja apujohtajia sekä tyhjäntoimittajia joista säästää. Mutta nähtävästi meillä on hyvissä asemissa paljon henkilöitä, jotka mieluummin haluavat vaikka puoliholtittoman Suomen kuin läpinäkyvän Suomen.

---- 
edit: Vielä pari päivää sitten Jan Vapaavuori totesi, että tottahan hän ottaa sen 340.000 euron muuttoavustuksensa sieltä investointipankista, kun se kerran on juridinen ja laillinen korvaus. Silloin hän EI puhunut mitään "hyväntekeväisyydestä".

Nyt on klangi kellossa vaihtunut. Tuli hirmumyrsky somessa. Hän ilmoittikin sitten blogissaan, että antaa "näin lasketun" osan siirtymäkorvauksestaan hyväntekeväisyyteen. Osan? Varmasti saamme tuleman vielä tietämään, KUINKA suuren osan. Hän itse määrittelee sen. Hänen mukaansa hänen ansiotasonsa laskee siirtyessään Helsingin pormestarin virkaan, josta saa vain surkeat 14.000 euroa/kk, ainakin aluksi. Investoitipankin apujohtajana ajan kuluttamisesta sai sentään 24.000 e/kk. Joten siksi on täysin oikein ja kohtuullista, että hän saa "korvausta" menetetyistä ansioista. No niin, nyt ollaan jännän äärellä: mikähän on kohde, johon herra pormestari tulee suuntaamaan hyvää tahtoaan ja hyvää tekevää kolehtiaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti