keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Hyvät liksat ja YT




Porin kaupunki kilpailutti työterveyspalvelut. Oma Satakunnan työterveyspalvelut -liikelaitos hävisi Terveystalo Oy:lle. Sen toiminta siirrettiin Terveystalolle liikkeenluovutusperiaatteella. Henkilöstö jatkaa vanhoina työntekijöinä. Siis valmis organisaatio ja infra annettiin noin vain yksityiselle firmalle. Kun tarjous oli niin hyvä. Kaupunginjohtaja totesi, että ”julkisin varoin rahoitetun kuntaorganisaation näkökulmasta Terveystalon verojalanjälki vaikuttaa eettisesti kestävältä, koska se ilmoittaa maksavansa kaikki veronsa Suomeen.” Nyt Terveystalo ei toiminut kuin kuukauden, kun YT-neuvottelut pantiin käyntiin. Työntekijät ovat irtisanomissuojattuja vuoden 2019 loppuun, mutta lomautuksilta se ei sentään suojaa. Tässä kuussa kuusi työntekijää lomautetaan toistaiseksi ja yksi myöhemmin ilman yt-neuvotteluja. Terveystalon liiketoimintajohtajan mukaan asiakasmäärissä ei ole tapahtunut muutoksia yt-neuvottelujen jälkeen. Onko sitä ennen sitten, siis tammikuun aikana? Näin liiketoimintajohtaja väittää, mutta sitähän emme saa tietää, koska liiketoimintasalaisuus, lakiin kirjattu. Entinen toimipiste Siltapuistokadulla on lakkautettu, toiminta siirretty Lääkäritaloon, jonka Terveystalo niin ikään valtasi taannoin. Ajanvaraus on keskitetty valtakunnalliseksi samoin kuin laskutus. Sen tietää, minkälainen ”paina numero yksi kaksi tai kolme näppäintä” ja taustamuzak-painajainen on edessä aikaa varatessa. Terveystalo – pääset nopeasti hyvään hoitoon, kunhan selviät ajanvarauksesta. Terveystalossa pääset myös nopeammin kuin koskaan YT-neuvotteluihin.

Syynä kilpailutukseen oli tiettävästi ”lainsäädännön muutos, jonka takia kaupunki ei enää olisi voinut järjestää työterveyspalvelujaan omana liikelaitoksenaan samalla tavalla kuin tähän asti”. Samalla tavalla? Olisiko voinut järjestää jollain toisella tavalla? Jos julkisorganisaatio, kuten kaupunki, ei voi järjestää itse työterveyspalvelujaan, vaan sen on luovutettava ne yksityiselle firmalle lakimääräisesti, niin onko silloin laki oikea ja kohtuullinen? Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi olla lakikaan. Mutta näin meillä Suomessa nykyisin lakia säädetään ja näin lakia luetaan. Meillä luodaan ns. luonnollisista monopoleista yksityisille toimijoille markkinoita. Tämä Porin työterveyspalvelujen yksityistämisjuttu tulee tapahtumaan kaikkien isojen paikkakuntien julkisten terveyspalvelujen kanssa. Aina kun paikkakunnalla on paljon hyviä maksajia ja vähän hankalia tapauksia.

Tiettävästi yksityinen lääkärifirma Attendo on jo alkanut tehdä kunnille tarjouksia niiden omistamista kiinteistöistä, vaikka niitä omistamaan on jo perustettu Maakuntien tilakeskus Oy, joka siis saa haltuunsa miljardien eurojen yhteisen omaisuuden. En ihmettelisi, että tuo Maakuntien tilakeskus tuleekin olemaan vain työväline ennen yhteisen omaisuuden yksityistämisessä. Tosin Attendo todennäköisemmin vuokraa kuin ostaa kiinteistöjä. Homevaurioisia betonikolossejahan siinä muuten helposti jää käsiin.

---

Suomalainen voittaa aina. Meidän kaikkien oma peliyhtiö Veikkaus ilmoitti yt-neuvotteluista. Siis se aivan uusi yhtiö, joka aloitti vuoden alussa, kun vanha Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistettiin. Neuvottelut koskevat 960 työntekijää ja tarkoitus on antaa 140 työntekijälle potkut. Näihin potkittaviin eivät kuulu toimitusjohtaja Olli Sarekoski (äänesti Kokoomusta), palkka 32.000 euroa/kk, eikä RAY:n entinen toimitusjohtaja, nykyinen Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski (äänesti Kokoomusta, palkka 24.000 euroa/kk. Hän sai uudessa pestissään 50%:n palkankorotuksen, mikäli Iltalehti oikein tietää. Eivätkä potkut saavat tule saamaan irtisanomiskorvauksena 348.000 euroa, kuten Veikkauksen entinen toimitusjohtajalle Juha Koponen tämän jäätyä pois uudesta yhtiöstä.

Harkimo, joka saa Veikkaukselta vuositukea 200.000 euroa, koska urheilu nyt tarvitsee sponssitukea, on Veikkauksen varatoimitusjohtajan pomo, joten varatoimari on innokas Jokerifani. On syytäkin olla. HIFKiä hänen ei tietenkään kannata fanittaa, mikäli haluaa pitää huolen hyvästä palkkakehityksestään. Voittajien seurassa on aina kiva hengata.

Suomalainen voittaa aina. Paitsi Veikkauksen yt-neuvottelujen työntekijä osapuoli. Ja Veikkauksen pomona tai hallituksen jäsenenä olo on kuin lottovoitto. Kirjoitin tästä jo taannoiseen blogiini, mutta on tämä vain niin hassua, että sitä muistelee mielellään uudelleen. In Finland we call this ”reilu meininki!” Eihän meillä Suomessa ole korruptiota!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti