tiistai 24. tammikuuta 2017

Opportunistilampaat ja norsut posliinikaupassa




Anne Berner on osoittanut olevansa aivan eri leveleillä (Docventures-ilmaisu) kuin me tavan kansalaiset. Hänelle sadat tuhannet eurot ovat kuin karkkipaperia. Bernerin selvityksessä yli 330.000 euroa meni kankkulan kaivoon eli maan suurimmille tyhjäntoimittajille, konsulteille. Hän on myös osoittanut olevansa liberalismissaan aivan omaa erityistä luokkaa: sosialistiliberalisti. Hän olisi tuosta vain ojentanut valtiolta 100 miljoonaa lepyttämisrahoja uuden auton ostaneille, jos autovero olisi ollut poistumassa ja haitannut autokauppaa. Kuten hän olisi tuosta vain sosialisoinut perustettavalle yhtiölle tuotantovälineen, kymmenien miljardien tiestön, verovaroin rakennetun.

Hankkeesta jäi vähän villoja, mutta paljon porua, eikä se lopu heti. Berner ilmoitti selvityksen keskeyttämisen syyksi, että ”sovittiin Sipilän kanssa, että autoverosta ei luovuta”. Jos tämä ei ole pelkkää puutaheinää, niin olen ihmeissäni. Jos tämä puutaheinää on, niin taustalla on oltava joku toinen suunnitelma tai sitten yksinkertaisesti hallituksen yksityistämistehokaksikolta on nuotit pahasti sekaisin tai hukassa.

Suurin osa poliitikoista on opportunistisia lampaita. Heidän ainoa vaikutin pyrkiä päätöksentekoelimiin on päästä vallan ytimeen tai lähelle, mutta heillä itsellään ei ole mitään visiota, omia ajatuksia tai kykyä omaperäiseen toimintaan. Tämä tuli hyvin nähtyä tässä selvityksen selvittelyssä. Sipilä ja Berner kyllä ovat aikaansaapia henkilöitä, mutta politiikassa he ovat kuin norsut posliinikaupassa. Saavat tuhoa aikaan, kunnes heidät hienovaraisesti ohjataan ulos. On ollut kiusallista katsoa ja kuunnella näiden tekemisiä puolustelevien ja selittelevien poliitikkojen haastatteluja. Keskustan Antti Kaikkonen eräässä aamu-TV:ssä ei tiennyt, pitikö hänen kannattaa kätensä nostamalla vaiko ei Bernerin selvitystä ja niinpä käsi sitten vain nytkähteli. Kokoomuksen ministeri Kai Mykkänen kiemurteli 24.1. aamulla. Hän ilmoitti muun sekavuuden seassa, että Bernerillä on Sipilän vahva luottamus. Hän ei sentään käyttänyt sanaa 110 prosenttisesti, kuten noin vuosi sitten Sipilä itse puolustellessaan Berneriä jostain tämän liberalismin hedelmästä. Mykkäsen mukaan Sipilä siis luottaa täysin Berneriin, vaikka nyt "sovittiin", että autoverosta EI luovuta. Vielä perjantaina Sipilä omassa blogissaan ylisti ministerinsä "rohkeaa ja avointa" selvitystä. Autoverosta ei sanaakaan.

Kun Mykkäseltä kysyttiin, saiko hallitus tarpeeksi tietoa Berneriltä selvitystä tehdessään, vastasi Mykkänen väistämällä. Nyt, kun selvitys on jo niin monessa paikassa lytätty ja Berner itse ilmoitti vetävänsä selvityksen, Mykkänen uskalsi jo sanoa, että keskeytys oli ainoa oikea johtopäätös. Että oli kelvoton ja jouti romukoppaan. Sitä ennen hän köhi ja vilkuili sivulleen. Orpo sentään uskalsi sanoa mielipiteensä. Kuten tietysti Perussuomalaiset, jotka ovat huomanneet kannatuksen sulavan kuin kevään lumet aina kun he hallituksen esityksiä komppaavat. Nyt kurssi on toinen. Kuntavaalikeväiset tuulet puhaltavat.

Olen jo ennustanut Sipilän joutuvan lähtemään ennenaikaisesti. En tosin voi juuri kehuskella oikeaan osuneilla povauksilla. Berner ei tämän takia joutune lähtemään. Tosin politiikan tutkija Erkka Railon mukaan Berner on melko helppo vaihtaa, jos hänestä tulee taakka. Ei tainnut tulla vielä. Mutta Berner on Sipilän yhtiöittämistyörukkanen ja asema muuttuu hankalaksi, jos Sipilälle tulee hankaluuksia. Ja siinä kintaalla se jo onkin. On tullut juuri nyt selville sekin, että se nerokas ”kiky” uhkaakin heikentää julkista taloutta, vaikka koko homman piti mennä täysin päinvastoin. Talouspolitiikan arviointineuvosto totesi, että keisari on aivan nakuna!

Mutta jos Berner oikeasti ajoi kivelle karahtanutta liikenneselvitystä, on tappio paha. Berner on niitä, jotka ovat tottuneet saamaan mitä haluaa ja loppuun sen minkä on aloittanut. Hän ei silti jättäne ministerin paikkaa ennenaikaisesti. Hänhän joutuisi olemaan rivikansanedustajana, eikä se narsistille käy. Tässä on muutama kuukausi kevättä, kuntavaalit välissä ja sitten on Persujen puoluekokous. Voi olla, että hallituksemme todellakin näyttää elokuussa erilaiselta.

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund ehdotti, että kansanedustajat voitaisiin vaalien sijaan valita arvalla. Arvalla valitut edustaisivat nimittäin ideaalitilanteessa koko kansaa. Minä luulen, että joka tapauksessa eduskunnasta tulisi vähintään yhtä hyvä kuin mitä se on nyt. Todennäköisesti paljon parempi, kun opportunistiset vallanhakijat vähenisivät. Minun puolestani samaa voitaisiin kokeilla nyt ovella olevissa kuntavaaleissa. Siinähän sitä olisi ihan oikeasti uusi ja rohkea avaus. Ja taatusti uutta poliittista kulttuuria.

(lisätty 25.1. Iltasanomissa ollut erittely 330.000 euron käytöstä)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti