sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Rock´n roll can never die




Monet meistä ajattelevat huomaamattaankin fatalistisesti ja taikauskoisesti. Kaikelle täytyy olla merkityksensä. Monet tuomitsivat vuoden 2016 julmaksi vuodeksi. Sellaiseksi siksi, että tapahtui ilmeisen paljon uskonnollis-kansallis-fanaattisia julmuuksia, irrationaalista väkivaltaa, tuhotöitä ja ihmisarvon riistämistä, mutta erityisesti siksi, että kulttuuri- ja rockpuolella tuoni niitti erityisen paljon. Siltä ainakin tuntuu.

Todellisuudessa kaikkina aikoina on tapahtunut silmittömiä julmuuksia, käsittämättömiä sotimisen mukanaan tuomia kauhuja ja taiteilijoita ja muusikoita kuollut. Rock´n roll fame on miehitetty moniailla nimillä, jotka ovat olemassa enää vain niminä ja musiikillaan. Elokuvataivas on täynnä tähtiä, jotka loistavat enää filmografioissa, tv-ruuduilla, tietsikkanäytöillä ja elokuva-arkistojen kankailla.

David Bowie, Prince, Leon Russell, Keith Emerson, Greg Lake, Leonard Cohen, Rick Parfitt, George Michael, Punaisen armeijan kuoro. Meiltä vaikka Pentti Siimes, Jouko Turkka, Kalle Holmberg, Kristiina Elstelä. Siinä pieni otos musiikin ja kulttuurin nimiä, jotka muuttuivat pelkiksi nimiksi tai legendoiksi. Monen huomaamatta meni muuten joku aika sitten Elviksen kitaristi, Scotty Moore.

Rocktähtiä meni monta. Mutta lienee niin, että elämme nyt aikaa, jolloin rockin dinosaurusten sukupuuttoon kuoleminen varsinaisesti alkaa. Rock alkaa olla jo varsin wanha musiikinlaji ja sen kuuluisimmat tekijät iässä, jolloin tuoni korjaa satoaan ilman sen kummempaa ihmettä. ELP:n kosketinsoittaja Keith Emerson oli 71-vuotias, kun hän kesällä itse päätti päivänsä ampumalla itsensä. Hänen pitkäaikainen bändikaverinsa Greg Lake menehtyi syöpään 69-vuotiaana. David Bowie myös 69-vuotiaana syöpään. Tietysti ihmiset nykyisin elävät paljon pitempäänkin, mutta lusikan nurkkaan heittäminen ei ole tuossa iässä mitenkään tavatonta. Kun ikää kertyy, on ikävien sairauksien ilmaantuminen aina vain todennäköisempää.

Kevyt musiikki, johon rock useimmiten aiheettomasti luetaan, varsinkin kun se ei ole niin kevyttä eikä aina niin viihteellistä, on musiikinlaji, johon yleensä yhdistyy raskaat huvit ja tanakat viihtymisaineet. George Michael ja Prince kuolivat huumeisiin. Niin myös Carrie Fisher. Tähtien sodan prinsessa Leia. Kokaiini, jota Michael ja Fisher olivat imuroineet kuin imuruoppaajat, on oivallinen aine hankkia sydänkohtaus. Sen kohtuukäyttäjilläkin on korkea verenpaine, sydänlihas heikentynyt ja valtimot jäykistyneet. Vaikka elämä tappaa, tekee kokaiini sen vielä tehokkaammin. Princellä oli eri kemikaali, jota hän epähuomiossa tuli vetäneensä överisti. Hyvin arkipäiväistä narkkipiireissä. Mutta Prince sentään. Ei Prince voi kuolla niin typerästi ja arkisesti. Myönnän, että itselläni oli vaikeuksia saada uutinen Bowien kuolemasta tajuntaani. Bowie ei ollut minullekaan tavallinen ihminen, vaan jotain arjen yläpuolella olevaa.

Lemmy kuoli juuri ennen kohtalon vuotta 2016. Ei hänen kaatumistaan voi pitää kummana, jos hänen vapaa-aikansa kuin myös työelämänsä pääasiallisin stimulantti oli Jack Daniels viski. Ja toisinaan LSD ja amfetamiini. Pullo viskiä päivässä lähes 40 vuotta. Kuolinsyy: eturauhassyöpä sekä sydämen vajaatoiminta. Syöpä olisi ollut hoidettavissa, mikäli olisi havaittu ajoissa. Mutta ei Lemmy turhista lääkäriin mene. Ilman syöpää maksa tai haima olisi kaiketi silti räjähtänyt.

Juice Leskinen kuoli 56-vuotiaana hoitamattomaan diabetekseen. Sen syy, kuten monien muiden hänen kehonsa vaurioiden, oli vuosikymmeniä jatkunut, välillä aivan tolkuton, dokaaminen. Juicen viimeiset sanat tässä maailmassa olivat: ”anna viiniä”. Alkoholistit tapaavat kuolla ennemmin kuin myöhemmin. Meitä ei kummeta yhtään, jos joku doku vetää oikoseksi. Alkoholisti eivät kuole viinaan, vaan viinan heikentämään kehoon iskemään sairauteen. Juice oli alkoholisti. Mutta hänen kuolemansa oli sairaskertomusta suurempi.

Puna-armeijan kuoron katastrofi tapahtui yksinkertaisesti siksi, että kone, Tupolev Tu-154, oli jo iällä ja se olisi pitänyt romuttaa jo aikaa sitten. Siviilikäytöstä se olikin jo poistettu. Sen siivekkeet eivät toimineet kunnolla. Ehkä niitä ei edes tarkistettu ennen nousua, kuten ne pitää aina tarkistaa. Harvat silti muistivat sitä, mitä tekemään kuoro oli menossa: viihdyttämään Venäjän lentäjiä, jotka viime aikoina ovat pommittaneet siviilejä ja sairaaloita tuusan nuuskaksi.

Voi olla, että vaikka Neil Young lauloi 70-luvun lopulla, että ”rock´n roll can never die”, niin se kuolee kuitenkin. Ainakin siirtyy marginaaliin. Neil Young on nyt 71-vuotias. Rock alkaa olla dinosaurus ja kuten evoluutiossa, se tulee väistymään toisten lajien tieltä. Väistyminen lienee alkanut. Voi olla, että nykyiset hip hopparit, räppärit ja teknobiittailijat kuolevatkin aikanaan yli 100-vuotiaina, kun lääketiede on kehittynyt, syövät kokonaan parannettavissa ja kokaiinin ja muiden taikatomujen väsyttämät pumputkin korjattavissa tai korvattavissa teknopumpuilla. Mutta sitä ennen vanhenevat rokkarit kuolevat sairauksiin, viinaan ja huumeisiin. Oikeasti eikä feikisti, kuten Elviksestä ja Michael Jacksonista on sadat nettisivut juttuja täynnään.

Ennustus: Tänä vuonna 2017 Rocktulee merkittäviä rocktähtiä jättämään maalliset listasijoitukset. Monet heistä yllättäen ja järkyttäen.

Tähän juttuun inspiroi Sniif Mistikan jakama Judy Annen (josta en tiedä oikein mitään) kirjoittama juttu:  http://tinyurl.com/hkyscg9

3 kommenttia: