maanantai 19. joulukuuta 2016

Perustuslaki. Riesa.





Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen (250.000 e/v) totesi tässä vastikään, että ”miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa olemisesta?

Kyllä se on niin, että koko hiton perustuslaki joutaa mennä. Se riesa on aina tiellä, kun vähemmistöiltä täytyisi viedä oikeuksia ihan perustellusti, kun ei ne niille mitenkään kuulu ja sossutukia pitäisi leikata lisää köyhiltä, kun ei meillä nyt kerta kaikkiaan ole varaa hyysätä niitä luuseripummeja.

Tarvittiin liikemies-omistaja-insinööri pääministeriksi ja Perussuomalaiset hallitukseen, että lainvalmistelu on saatu kävelemään perustuslain yli mennen tullen, vähemmistöjen, köyhien ja kurjien kurmuuttaminen on eeppisempää kuin koskaan ja että koko hallitus voi poistua aitiostaan kesken eduskunnan kyselytunnin, jos ei hotsita siellä olla. Suomen eduskunta on käsitykseni mukaan maan ylin päättävä elin. Hallituksen pitäisi kunnioittaa sitä. Mutta käsitykseni taitaa olla jo aikansa elänyt. Eduskunta ei ole enää maamme ylin päättävä elin. Se on hallitus. Ministeriaitiosta voidaan valehdella tai puhua muunnettua totuutta, pilkata ja lällättää Suomen kansan valitsemalle eduskunnalle mennen tullen. Tässä hallituksessa ei muuten ole yhtä ainutta lainoppinutta. Oikeusministerinäkin toimii laborantti.

Suomen pitäisi olla oikeusvaltio ja perustuslain kunnioittaminen demokratiamme ihan ydintä. Nyt ei enää riitä hallituksen osoittama demokratian halveksiminen, vaan yhden hallituspuolueen puoluesihteeri epäilee nyt, että oikeuskansleri ”politikoi” tai ei ole tehnyt tehtäviään. Perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo arvostelee oikeuskansleria, kun hän kehtasi tuoda julkisuuteen hallituksen lainvalmistelun törmäilyn perustuslain kanssa. Slunga-Poutsaloa nyppii sekin, että Jonkka puuttui hallituksen esitykseen siitä, että oleskeluluvan saaneille henkilöille olisi ryhdytty maksamaan pienempiä sosiaalitukia kuin kantaväestölle. Väärin puututtu. Esitys kaatui sitten perustuslakivaliokunnassa. Oikeuskansleri on siis maamme ylin yksittäinen laillisuuden valvoja. Kun Jonkka teki työtään ja meni voimassaolevan perustuslain mukaan, on tämä Slunga-Poutsalon mukaan politikointia ja tehtäviensä laiminlyöntiä. Näin arroganttia ja käsittämättömän asiantuntematonta oikeuskanslerin arvostelua ei kai puoluesihteerin asemassa olevalta ole vielä kuultu. Oikeusvaltiossa perustuslakia ja perustuslaissa turvattuja perusoikeuksia kunnioitetaan. Siis pitäisi kunnioittaa. Hallituksemme ei kunnioita. Yksi hallituspuolueemme haluaa muuttaa sitä. Tai poistaa sen kokonaan, jos se sen vallassa olisi.

Antiikin tarussa varoiteltiin hybriksestä. Kun henkilö saavuttaa menestystä tai valtaa, hän alkaa kuvitella olevansa sunnilleen jumala, kaikkitietävä sekä omnipotentti. Pääministerimme johtama hallitus toimii vähän näin. Sitä ei tavallisten ihmisten säännöt koske, aivan kuten ei katolisia pappeja, jotka selibaattilupauksensa ja pidättyvyytensä vuoksi katsovat olevansa tavallisten ihmisten ja sääntöjen yläpuolella, joten voivat sitten harrastaa pieniä poikia.

Maassamme ei liene ollut yhtäkään niin ylimielistä ja arroganttia hallitusta kuin nyt. ”Uudistuksia” ajetaan vimmalla sillä eetoksella, että ei sillä niin ole väliä, vaikka jotkut kärsivätkin, kunhan ne joiden on tarkoitus, hyötyvät.  Perussuomalaiset, jotka köyhän kansan asialla olevat, ovat tässä hallituksessa mukana yhtään häpeilemättä ja mussuttamatta. Oli sentään yksi asia, jota Timo Soini EI hyväksynyt: se mies- ja naisparien asemaa parantava hallituksen lakipaketti. SE edusti moraalitttomuutta, kohtuuttomuutta ja kauhistusta. Ei se, että lakiesitykset runnotaan perustuslain vastaisina ja oikeuskanslerin laittomuushuomautuksista huolimatta eduskuntaan, jossa ne hallitusenemmistöllä siunattaisiin. Perustuslakivaliokuntaan ne toistaiseksi vielä sentään ovat pysähtyneet.

Timo Soini ei kommentoinut oikeuskanslerin avautumista, vaan ilmoitti, että aika on ajanut perustuslakivaliokunnan ohi. Sellaista tarvita hankaloittamaan tehokasta lainsäädäntöä. Hänestä pitäisi ottaa käyttöön perustuslakituomioistuin. Niin, lakejahan voisi silloin suoltaa, vaikka päällään seisten ja miten paljon tahansa. Tuomioistuin sitten käy ne läpi, jos on tarve. Ja nimittäähän siihen voi mukavia ja sopivia henkilöitä. Yhdysvalloissakin muuten perustuslakituomioistuin on läpitunkeensa poliittinen. Ei suinkaan puolueeton. Rikkaita suosivia ja köyhiä kyykyttäviä lakeja säätävälle hallitukselle tällainen käytäntö olisi varmasti mukavampi.

Pääministerille Jonkan kritiikki tuli yllätyksenä. Tässä voisi kysyä myös, että hoitaako pääministeri tehtäviään? Ei se yllätyksenä tullut, jos Jonkka on huomautuksia lakiesityksistä vähän väliä tehnyt. Tosin tuoreeltaan pääministeri sanoi, että ongelmia on ollut ja niihin on puututtu. Siltikin yllätyksenä? Oikeusministeri, laborantti Lindström, kommentoi, ettei kukaan ole virheetön ja että virheistä tulee ottaa oppia. Mutta miksi hallitukseemme valittiin diletantteja harjoittelemaan lainsäädäntöä kovalla palkalla?

Kelan uusi ylin vartija, Elli Aaltonen, haluaisi hänkin kävellä perustuslain yli. On muuten merkillistä se, että HS:n haastattelun ilmestymisen jälkeen Jaakko Jonkka viestitti YLE:lle ja perui osan sanomisistaan. Ja jäi sairaslomalle. Minusta siinä on jotain merkillistä. Ehkä hän vain on rasittunut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti