maanantai 5. joulukuuta 2016

Imatra. Poliittisen väkivallan fantasiointi




Imatran joukkomurha ei ollut näillä tiedon poliittinen teko. Eräät henkilöt halusivat tehdä siitä sellaisen.

"Alkaisko vihdoinkin tapahtua. Jos akka tollaasia sanonut ampujalle mitali" (poliitikkouhri oli ilmoittanut mielipiteenään, että osa turvapaikanhakijoista voisi jäädä Suomeen)

"Imatran roskaväki parkuu demari mädättäjää"

"Yksi rötöstös demari ja pari mädätys toimittelijaa vähemmän"

"3 vitun suvakkia ja suvakin kuolema ei ole koskaan turha!!"

"Demarit saivat nyt, mitä tilasivat"

"Matuja vihataan ku ne tekee mitä tekee ja saavat vaan tehdä ja toiset vaan niitä tahtoo lisää tänne,en yhtään ihmettele miksi Tiina ammuttiin hengiltä."

"Kannattaisi demarienkin muuttaa kantaansa ja ajaa matut pois. Toisaalta, lähteehän nuo demarit tuollakin tavalla."

"Enkä yhtään ihmettele jos alkaa lisää demareita ja muita tippumaan ku kilahtaa niin kilahtaa..."

"Olishan se pitänyt arvata jotta matut on syyllisiä jollain tapaa, mitäs menee halailen nikkereitä. Sitä saa mitää tilaa...."

"hyvä, oikiaan lumppuun osu"

Nämä sanatarkat sitaatit ovat todellisista somessa esitetyistä kommenteista. Ne eivät ole keksittyjä, vaan olen ne kopioinut näkemistäni kuvakaappauksista. Osa näistä on esitetty omalla nimellä, osa puskista. Nimettömänä näiden esittäminen ei ole häveliästä, vaan pelkästään raukkamaista. He eivät häpeä esityksiään, vaan saavat niistä nautintoa, jota on hankala määritellä tai ymmärtää.

Näiden taustalla on sumea viha. En tiedä, mitkä kaikki vaikuttimet tuollaiseen vihaan ja sen oksentamiseen käsittämättömine kommentteihin ovat syynä. Nämä ovat tavallisten suomalaisten kannanottoja. Voi olla varma, että yksikään näiden esittäjistä eivät itse ole kokeneet minkäänlaista väkivaltaa, eikä varsinkaan ulkomaalaisten tekemää. He eivät välttämättä edes koe uhkaa maahanmuuttajista, vaan he saavat polttoainetta mistä tahansa väkivallasta omille hämärille fantasioilleen.

Uhreina olivat poliitikko ja kaksi toimittajaa. Poliitikkoon kohdistuma säälimätön ja sumea viha johtuu tämän esittämästä turvapaikanhakijoita ymmärtäneestä kommentista. Toimittajat taas olivat väärän ammatin harjoittajia. Toimittajia. He olivat paikallislehtien toimittajia. Ilmeisesti on niin, että nämä, kun toimittajia olivat, edustivat vihattavaa valta- eli valhemediaa.

Poliisin mukaan tekijän motiivit liittyvät syrjäytyneisyyteen ja mielenterveyshäiriöihin. Tämä on todennäköistä. Tekijä ilmeisesti on syrjäytynyt. Lienee selvää, että syrjäytyminen voi aiheuttaa mielenterveyshäiriöitä. Toisaalta mielenterveyshäiriöt voivat helposti syrjäyttää. Turha tässä on pohtia sitä, mikä sai tämän 23-vuotiaan tekemään peruuttamattoman tekonsa. Syyt ehkä saadaan selville. Toivottavasti. On merkittävää se, että tekijä jäi odottamaan poliiseja ja ilmeisesti tiesi, että paikassa on valvontakameroita.

Meillä vietetään itsenäisyyspäivää. Presidentinlinnassa on runsas joukko suomalaisia juhlimassa itsenäisyyttä. Suuri osa näistä pitää Suomea juhlimisen arvoisena paikkana varmasti aivan vilpittömästi. Mutta sitten siellä on paljon henkilöitä, jotka edustavat sitä poliittista kulttuuria ja eetosta, jonka mukaan leikkauksille ei ole vaihtoehtoja. Nämä ovat päättäneet leikata monista sellaisista momenteista, joilla vaikeuksissa olevia ihmisiä autetaan. Syrjäytymistä ei ehkäistä sillä, että näitä monia tukitoimia vähennetään. Voi perustellusti sanoa, että syrjäytyminen tai sen ehkäiseminen on varsin paljon kiinni myös poliittisista päätöksistä. Päätöksistä, joita tekevät ne, joilla omakohtaista kokemusta tai läheistä tietoa reunalla elämisestä tai reunalta putoamisesta ei ole.

Perusteettomat huhut ja valeuutiset eivät ole harmiton juttu. USA:ssa vastikään tunkeutui joku mies rynnäkkökiväärin kanssa erääseen pitsaravintolaan, koska oli uskonut valeuutisia, joiden mukaan pitserian kellarissa olisi pyöritetty lapsiseksirinkiä. Lasten hyväksikäyttämisessä olisivat olleet mukana myös Hillary Clinton ja hänen vaalikampanjapäällikkönsä. Näitä huhuja oli Twitterissä tiettävästi levittänyt myös Donald Trumpin turvallisuusneuvonantaja.

Meillä on runsaasti valeuutisiin uskovia. Meillä on runsaasti henkilöitä, jotka myös levittävät perusteettomia huhuja tai kommentoivat murheellisia tapahtumia kuvottavilla tavoilla. Ilman myötätunnon häivääkään. Kuinka moni noista ikävien kommenttien esittäjistä olisivat valmiita tekemään kommenttejaan vastaavia tekoja. Tuskin monikaan. He fantasioivat. Kunpa se jäisikin sille asteelle. Edes. Mutta nettiviha on lisääntynyt. Netissä on helppo ilmaista vihaa. Siellä viljellään sairasta väkivaltafantasiointia toiseutta kohtaan. Ne, jotka sitä tekevät, ovat pieni ryhmä. Mutta nettiin pääsevät kaikki. Myös ne, joilla todellisuudentaju on pahasti häiriintynyt. Mutta myös lapset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti