torstai 15. joulukuuta 2016

Oli meillä Posti joskus





On Karvianjoen vesistössä vettä virrannut bifurkaatisti eli kahtaalle runsaasti ja pankkien pimeissä konesaleissa lyöty lujasti bittirahaa niistä ajoista, kun isotätini Laina Hagelberg oli Noormarkun postikonttorin hoitaja. Hän nukkui yönsä pistooli tyynyn alla, koska vielä niihin aikoihin raha oli rahaa, eikä bittejä ja sitä kuljetettiin myös postikonttoreiden kautta. Laina-täti aloitteli postin hoitajan uraansa jo toisen maailmansodan aikaan Liinahamarissa Petsamossa. Kerran sinne pihaan tuli Norjan kuningatar seurueineen välietapille maanpaossaan. Laina joutui komentamaan prinssi Haraldia pysymään kaukana apinasta, jonka eräs merimies oli jättänyt postineidille hoitoon. Isoäitini taas keräsi postimerkkejä. Joissain laatikoissa ja kansioissa on edelleen tallella iso ryjä merkkejä ja kuoria, vanhimmat niiltä ajoilta, kun Suomen lyhyeksi jäänyt itsenäisyys oli vielä kansallismielisten kaunista unta. Minä varhaisnuoruudessani yritin jatkaa harrastusta, muttei se natsannut. Postin murros alkoi kai jo tuolloin.

Nyt postikortit ovat joulukortteja, raha muovikortteja ja bittejä. Postinkantajat ruohonleikkaajia, lumenluojia, vanhusten ulkoilukavereita ja kai koirankusettajiakin.

”Posti etsii kiivaasti poliisin kadonneita kirjeitä. - Näin ei ole koskaan ennen tapahtunut" -Otsikko vuoden takaa. Postin ongelmat alkoivat pari kolme vuotta sitten, kun kustit pantiin polkemaan kotiin.

Suomen Postissa meneillään eeppinen sotku. Yt-neuvotteluja, rikosilmoituksia hylätyistä posteista, kerran 10.000 kpl Demokraatti-lehden painos oli hetken hukassa, hukkunutta postia on ollut milloin junassa ja milloin löytötavaratoimistossa, jakelua kuuden aikaan illalla, välipäiviä jakelussa ja joskus peräti vuokraposteljooni on vienyt jakamattomat postit kotiin, kun ei enää hotsittanut jakaa ja kun Salkkaritkin alkoi. ”Jakamaton posti” on uusi termi, jota on käytetty vasta 2014 lähtien. Sitä ennen posti jaettiin yleensä ajallaan.

”Liian paljon herroja, liian vähän postinkantajia” -eläkkeelle jäänyt postin työntekijä nykyisestä sotkusta.

Posti on liiketoimija, totesi A-talkissa Postin tuotantojohtaja Yrjö Eskola, joka 11.000 kuukausipalkallaan on pienipalkkaisin johtoryhmän jäsen. Päähänpotkituinkin kai ja siksi varmaan joutui A-talkiin altavastaajaksi. Postin johtajilla on palkat kohdillaan: toimitusjohtaja Heikki Malisen ansiotulot ovat lähes 600.000, josta osa "tulospalkkiota". Ainakin kymmenellä postipomolla on kovemmat palkat kuin pääministerillä. Kovapalkkaisia pomoja on kymmeniä. Johtoryhmää on palkittu kiitettävästi. Ja tulokset todella tuntuvat. Mutta miksi ihmeessä Posti piti yhtiöittää silloin vuonna 1994? Mitä se hyödytti? Sitä ennen oli Posti- ja telelaitos. Siitä erkaannutettiin Tele, josta tuli Sonera, joka osti miljardeilla ilmaa Saksasta ja on nyt ruotsalaisten omistuksessa. Kaikki infra ym. toiminnot, jotka yhtiöitetään, häviävät maailman tuuliin ja ulkomaiset omistajat rahastavat ja nauravat suomalaisen typeryydelle.

Posti tekee nyt hyvää tulosta. Kyllä. Pitkälti yli 2 miljardia lähetystä vuosittain. ”Niin se tekee hyvää tulosta, kun se on joutunut vähentämään porukkaa, kun postin määrä on vähentynyt”, totesi Postin hallintoneuvoston jäsen Eeva Maria Maijala (kesk). Hän on koulutettu ja ymmärtää hyvin asioita. Kirjeposti on kyllä todellakin vähentynyt, mutta paketteja kulkee koko ajan sitä enemmän, mitä enemmän me ostamme kotona netissä.

Kun haluat yksityistää, vähennä resursseja. Siten varmistat, että asiat eivät toimi. Ihmiset tulevat kiukkuisiksi. Näin opetat ihmisille, että julkinen palvelu ei toimi. Sitten sen yksityistäminen on helppo perustella tehokkuudella. Yritysjohtaja Sipilän hallituksen norminpurkutalkoot ovat ilmeisesti massiivisin yhtiöittämis- sekä yksityistämisprojekti, mitä maassamme koskaan on ollut. Jos se onnistuu, se sellaiseksi jääkin, kun julkista sektoria ei juuri enää yksityistettäväksi jäisi.

Kun valtion toimintoja on yhtiöitetty, on tuloksena ollut vääjäämättä ja aina pomojen määrän lisääntyminen, näiden palkkojen roima nousu ja suorittavan portaan vähentäminen. Tästä on kyse Postinkin tapauksessa. Ei siitä, että jaettava olisi vähentynyt. Postin tulee tietty mitoittaa toimintansa tarvetta vastaavaksi, mutta nyt Posti ei tee sitä, vaan sitä ollaan valmistelemassa pilkottavaksi ja myytäväksi. Ei siihen montaa vuotta kai mene.

Tätä kehitystä kiihdyttämään on tarkoitus säätää uusi postilaki, joka tulee tarkoittamaan sitä, että posti saattaa viipyä matkalla viikon. Monilla se kestää nyt jo sen. Posti saa hinnoitella itsensä markkinaehtoisesti, joten lehdenjakelu siirtynee paikoin yksityisille jakelijoille. Posti on 400 vuotta vanha laitos ja ilmeisesti hallituksemme näkemyksen mukaan työnsä tehnyt. Muut saavat tulla apajille. Postista on tehty liiketoimintaa ja pian siitä tulee yksityinen jakelufirma, joka työllistää ns. itsensätyöllistäjiä eli pakkoyrittäjiä, joilla on työntekijän velvollisuudet, mutta ei mitään oikeuksia.

Toivottavasti edes ei enää tuolloin tarvitse katsella niitä onnettomia ”Postinen” -mainosroskalehtisiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti