keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Linna, Suomen vahvuudet, syrjäytyminen




“Linnan juhlissa korostuivat Suomen vahvuudet” Näin todettiin hesarissa. Se lienee selvää. Ei kai kukaan Linnaan kutsun saanut ole siellä alkanut huudella protestia maan heikkouksista. ”Suomessa kaikkein heikoimmatkin ihmiset pidetään mukana”, totesi joku eliittiin kuuluva. Linnan juhliin kutsutaan juhlakapineiksi ja tunteiden heruttajiksi veteraaneja ja Lottia. Pääosassa ovat kuitenkin he, joilla on asema. He, joilla on valta. Polittiinen ja taloudellinen.

Vietimme siis itsenäisyyspäivää. Samaan aikaan, kun eliitti kävi presidenttiparin johdolla tuomiokirkossa itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksessa ja linnassa laitettiin tarjoilupöytiä kuntoon, jakoi Heikki Hursti 1300 jonottajille ruoka-apua. Jonossa seistään, kun ei ole rahaa ruokaan. Tuntui merkilliseltä lukea seuraavana päivänä Helsingin Sanomista iso otsikko, että Linnassa korostuivat Suomen vahvuudet, että maassamme kaikki heikoimmatkin pidetään mukana ja lukea toisaalta yhdestä hallituksemme uusista esityksistä: Omaehtoiseen työllistymistä edistävään koulutukseen osallistuvalla ei enää vuoden alusta lukien olisi oikeutta päivittäiseen kulukorvaukseen. Mutta se, joka odottaa sohvalla maaten viranomaisen osoittamaa koulutusta, olisi edelleen oikeus kulukorvaukseen. On myös merkillistä kuulla sisäministeri Päivi Risikon olevan ”huolissaan” syrjäytymisestä. Hän totesi radion ykkösaamussa, että ”syrjäytyminen on hänestä vakavin uhka sisäiselle turvallisuudellemme”, että syrjäytyminen tulisi ottaa ”hallituksen kärkihankkeeksi”.

Paula Risikko on samaan aikaan hallituksessa ollut päättämässä nimenomaan syrjäytymistä ehkäisevien tukitoimien ja -palvelujen, sosiaalitukien ja päivärahojen leikkaamista sekä monista muista juuri vähävaraisiin ja syrjäytymisuhan alla oleviin kohdistuvista heikennyksistä. Kun syrjäytymisestä on puhuttu vuosikausia, mutta mitään ei ole tehty, ja sitten yksi tällainen syrjäytynyt ja mielenterveysongelmainen tekee hirmutyön täysin turtuneena ilman muuta tarkoitusta kuin jäädä kiinni, ryhtyy Risikko sisäministerinä puhumaan syrjäytymisen ehkäisemisestä. Onko niin, että niitä vaihtoehtoja on sittenkin? Aiemmin Risikko on toiminut sosiaali- ja terveysministerinä ja peruspalveluministerinä. Eikö tämä ole kuulunut näiden ministeripestien alaan?

Risikon mukaan on tehty nuorisotakuuta ja yhteiskuntatakuuta, mutta on keskitytty niihin, joilla on koulu- tai työpaikka. Mutta nyt pitäisi ruveta entistä enemmän keskittymään niihin, jotka eivät pysty ottamaan näitä paikkoja vastaan. Ja sitten samana päivänä uutisoidaan hallituksen esityksestä, jossa omaehtoista työllistymistä edistävään koulutukseen ei pian enää saakaan kulukorvausta.

Heikki Hursti totesi itsenäisyyspäivän haastattelussa, että 2005, kun hän ryhtyi jatkamaan isänsä työtä, oli jonottajia 300 kerrallaan. Nyt näitä on 3000. Kymmenessä vuodessa määrä on kaksinkertaistunut. Linnan juhlien teemana olivat tänä vuonna puhdas luonto ja ruoka sekä rehellisyys. Niitä Suomen vahvuuksia. Presidentti totesi, että suomalaiset voivat olla ylpeitä maamme vakaudesta, turvallisuudesta ja oikeuslaitoksesta. Hänestä parasta suomalaisuutta ovat vastuuntunto ja oikeudenmukaisuus.

Missä nämä näkyvät? Mitä on suomalainen vastuuntunto ja mitä on oikeudenmukaisuus? Entä jos tämä jatkuu, voi pian kysyä, mitä ovat Suomen vakaus ja turvallisuus. Kun köyhyys ei ole mihinkään kadonnut, kun eliitti puhuu vaikeasta taloudellisesta tilanteesta, kun hallituksemme selittää päätöksiään "ainoalla vaihtoehdolla", vaikka varallisuutta maassamme on enemmän kuin milloinkaan, voi odottaa maljan täyttyvän ja mellakoinnin alkavan. Ei voi toimia pitkään epäsuhtainen yhtälö, jossa toisaalla vallitsee ideologia, jossa eliitti yksityistää yhteiskunnan voimavaroja niin kauan kuin sille ei ole vastustusta ja yksityistettävää on ja samalla vähäosaisten asemaa kurjistetaan.

Tästä ideologiasta ei juuri pidetä ääntä, mutta sen eteen tehdään väsymättä työtä kulisseissa. Viimeisten hallitusten päätökset indikoivat selvästi tämän ideologian olemassaoloa. Kelan pääjohtajan valinta on myös johdonmukainen tämän ideologian mukainen valinta. Tuorein nobelistimme Bengt Holmström on tämän ideologian profeetta, joka julistaa ay-liikkeen lakkauttamista, palkkojen alentamista ja yhteiskunnan ohjauksen alasajoa. Libertarismia.

Vastakkainasettelun aika ei ole ohi, luokkaerojen aika ei ole ohi. Nyt myös eläkeläisiä asetellaan vastakkain. Eläkeläisten tuloerot kasvavat - hyväeläkkeiset saavat enemmän, pienieläkkeisiltä leikataan. Tämä johtuu siitä, että kansan- ja takuueläkkeet seuraavat kansaneläkeindeksiä, jota hallituksemme leikkaa eduskunnan siunauksella ensimmäistä kertaa Suomen historiassa. Työeläkeindeksi jätetään rauhaan. Ja yksi näiden päätöksien takana olevista ministereistä on huolissaan syrjäytymisestä. Muuten, köyhien tuki ja turva, toimeentulotuki, joulukuulta maksetaan 2.1.2017.

JK. Vuonna 2012 presidentti Niinistöllä oli työryhmä, "ihan tavallisia asioita", jonka nettisivulla oli viisaita neuvoja tyyliin "Älä tutustuta alkoholiin tai edes sen hajuun. Älä anna nuorelle liikaa rahaa, tavaraa tai herkkuja. Levännyt aikuinen on parempi aikuinen." Meillä SEKK ry:ssä oli tuolloin jo neljättä vuotta käynnissä Tunnemyrsky-projekti, jossa nuoret saavat tehdä elokuvia ja sitä kautta hahmottaa maailmaa ja itseänsä. Ehdotin asiantuntemustamme syrjäytymisen ehkäisyssä työryhmälle. Kiitettiin ja luvattiin ottaa yhteyttä. Jäi lupaukseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti