maanantai 27. maaliskuuta 2017

Hoiva ja hoito Oy




Tammikuun lopussa perustettiin kaikessa hiljaisuudessa Maakuntien tilakeskus Oy. Tämä sote-yhtiö saa haltuunsa miljardien eurojen omaisuuden. Ennen julkinen omaisuus, terveyskeskukset, siirretään osakeyhtiölain puitteissa toimivaan yhtiöön. Yhtiön asiat, aivan kaikki johtajia myöten, piilotetaan laillisesti julkisuudelta. Kätevää. On oireellista, että tähän uuteen yhtiöön nimitettiin hyväpalkkaisia johtajia ilman avointa hakua. Yhtiö toimii demokratian tuolla puolen.

Sotesta on paljastumassa sen todellinen karva. Terveydenhuoltoa ollaan vääjäämättä yksityistämässä. Välivaiheeksi tulevat maakuntien yhtiömuotoiset sotekeskukset. Yhtiö on aina myytävissä. Ja hyvin rahaa tahkoava yhtiö kiinnostaa aina.  Meille on kerrottu, että terveyskeskusten yhtiöittäminen on pakko tehdä EU:n kilpailusäännösten vuoksi. Mutta ei tarvitsisi. Ei ole pakko jos ei haluu. Olkoonkin, ettei tämä yhtiö ole yksityinen, niin ennen pitkää se sitä tulee olemaan. Vanha kokoomusjäärä Pertti Salolainen varoitti taannoin, että terveysjätit ovat jo hakeutumassa asemiin. Hän tviittasi: "Ettekö huomaa mitä kentällä jo tapahtuu? Parhaat lääkärit, yritys-strategit siirtyvät sote-yrityksiin, raha etc." Poliitikkoja on siis jo siirtynyt näihin terveydellärahastusketjuihin. Ja juuri niitä, jotka ovat olleet valmistelemassa soteasioita. Kätevää.

Suomen Terveystalo Oy osti Porin Lääkäritalon. Porin Lääkäritalon 130 työntekijää ja 160 ammatinharjoittajaa siirtyi Terveystaloon tammikuussa. Terveystalo kaappasi myös Porin kaupungin työterveyspalvelut haltuunsa. Se sai käyttöönsä valmiin organisaation: Satakunnan työterveyspalvelut -liikelaitoksen toiminta siirtyi uudelle omistajalle liikkeenluovutusperiaatteella. Näin se käy, soteen virittäytyminen.

Meille luvataan nyt yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, kun yhtiöt alkavat hoitaa asioita. Näin aina, kun perustellaan harvojen etuja ajavia ratkaisuja. Meidät on saatu uskomaan, että yksityinen tekisi kaiken tehokkaammin kuin julkinen sektori. Onhan meitä helppo hassuttaa siihenkin, että ilmaiseksi jaettavia ämpäreitä kannattaa jonottaa. Julkinen sektori ei kuitenkaan ole sen tehottomampi kuin yksityinen, jos niin vain halutaan. Mutta kyse onkin siitä, että julkinen terveydenhuoltoa on aliresurssoitu jo kauan. Se on tietoinen ideologinen ratkaisu. Aliresurssoidaan, niin saadaan kansalaisille mielikuva julkisen terveydenhuollon tehottomuudesta, kun asiat eivät toimi. Samalla annetaan ymmärtää, että yksityinen hoito tulisi halvemmaksi ja että yksityinen on aina tehokkaampi. Joskus se tehokkuus esittäytyy karusti. Taannoin TV:ssä esitetyssä dokumentissa nähtiin, kuinka ruotsalaisen hoiva-alan yrityksen Careman hoivissa olleet vanhukset olivat taantuneet järkyttävän nopeasti. Nyt jokunen päivä sitten ilmeni, että Helsingin kaupungin käyttämä lähettiyhtiö Servea oli jättänyt vanhuksia ilman viikon ajaksi tarkoitettua ruokaa. Se oli tehokkuustanut ja kilpailukykyistänyt toimintansa niin, ettei se enää kyennyt tekemään mitä piti. Sotetoiminnan kilpailutus on vaikuttanut myös vammaisten ja autistien elämään. Jopa toinen maitolasillinen voidaan kieltää yksityisessä laitoksessa. Päätösvalta omiin asioihin on riistetty. Hallituksemme visioissa on markkinat, eivät ihmiset.

Valtaa on vahdittava. Mitä enemmän valtaa, sitä tarkemmin. Hallituksemme toimii nyt päinvastoin. Valta sosiaali- ja terveysasioissa aiotaan luovuttaa yhtiöille, jotka laillisesti voivat pitää ennen julkisia tietoja salassa. Terveydenhuollosta ollaan luomassa yksityisille yhtiöille markkinoita. Me veronmaksajat tulemme maksamaan yksityisten yhtiöiden omistajien voitot ja näiden johtajien hyvät palkat. Valinnanvapaus ei ole mitään muuta kuin nyt tehtävä ideologinen sumutus. Demokratiaa ollaan yksityistämässä. Todellinen valinnanvapaus jää yhtiöille. Ne voivat vapaasti valita, kuinka paljon ne maksavat veroja ja kuinka paljon kotiuttavat voittoja verokeitaisiin.

Terveystalo ei maksanut vuonna 2015 senttiäkään veroja. Sen liikevaihto on yli 300 miljoonaa vuodessa. Samoin ei jokunen muukaan. Vero maksetaan tuloksesta, joka on helppo manipuloida. Attendo väisteli veroja 2012 asti. Samoin on Mehiläinen alkanut maksaa veroja. Tosin Mehiläinen on minimoinut niitä kätevien korkomenojen myötä. Nämä molemmat joutuivat muuttamaan verokäyttäytymistään julkisuuden vuoksi. On selvää, että imagoaan täytyy kohentaa, että se puoli on kunnossa sotemiljardien jaon vihdoin alkaessa. Yrityksen täytyy näyttää kunnolliselta ja kiltiltä veronmaksajalta. Mutta ilman muuta alkaa tulla esille omistus- ja kirjanpitojärjestelyjä, jotka jälleen mahdollistavat verovälttelyn.

Hallituksemme on luovuttamassa yksityisille helpot markkinat – terveys on unelma-ala bisnekselle. Asiakkaat eivät lopu. Toinen asia on sitten eettisyys. Mutta kun riittävän iso raha puhuu, saa etiikka väistyä. Osakeyhtiöiden lakiin kirjattu velvollisuus on tehdä voittoa omistajilleen. Olkoon niin, mutta ei ihmisten terveyden kanssa, ei huostaan otettujen nuorten eikä vanhustenhoidon kanssa. Näiden pitäisi olla yhteiskunnallisia tehtäviä. Kun sote on saatu vauhtiin, tulevat firmat käyttämään omaa valinnanvapauttaan ja kuorimaan kerman päältä. Hankalat ja kalliit hoidot ja tapaukset saavat jäädä yhteiskunnalle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti