keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Faktoja, mutuja ja painavia salkkuja





Kirjoitan blogeissani aina faktoja ja mutuja. Ehkä enemmän mutuja. Faktoja on niin paljon, että kuka niistä ottaa selvän? Eikä nykyään tarvitsekaan. Elämmehän post-faktuaalista aikakautta. Eräs fb-kaveri ilmoitti minun kirjoittavan jälleen niitä osatotuuksiani. Mutta en kirjoittanut. Olen kertonut usein, että minusta ei ole poliitikoksi. Henkilökohtaiset ominaisuuteni, jotka hyvin tunnen, asettavat rajoitteita. Yksi on se, että en kykenisi toimimaan osatotuuksien kanssa. Jo se, että totuuksia on niin monia, on tarpeeksi hankalaa. Poliitikon kuuluu, tai on tapana, valita aina kulloiseenkin tilanteeseen sopiva totuus useiden joukosta, mutta myös käyttää osatotuuksia oman agendansa eteenpäin ajamisessa. Tässä useimmat poliitikot ovat onnistuneetkin. Tosin ei niissä parissa Suomen kommunistisessa puolueessa, joiden nimeä kukaan ei muista. Niillä on oma totuutensa. Lyhentämättömänä. Pelkkä osatotuus ei näille riitä. Riittääkö se jossain? Ehkä.

Perussuomalaiset on nyt aika heikossa kannatustilassa viimeisen gallupin mukaan. Suorastaan sirpalepuoluesarjassa. Paikka isojen puolueiden joukossa oli lyhytaikainen unelman täyttymys. Nyt vain jo muutenkin tunnetusti marginaalissa olevien RKP:n ja KD:n kannatus on alemmalla. Ne ovat niitä ”takiaispuolueita”. Niihin kuuluu myös Vasemmistoliitto, joka on heilunut samoissa kannatusluvuissa PS:n kanssa jo varsin pitkään. Jytky jäi nopeasti historiaan.

Gallupithan tietysti kertovat vain mutua. Tämänhän tietää jokainen, varsinkin perussuomalainen.
Timo Soinin retoriikka on aina ollut haastavaa ja häpeämätöntä. Aikanaan se oli hyvä työkalu vaalikinasteluissa ja oppositiossa paikallaan. Nyt on istuttu kaksi vuotta ministeri-Audin nahkaisella takapenkillä. Henkilökohtainen hillotolppa saavutettu. Mutta retoriikka ei ole muuttunut. Kuka tykkää, kuka ei. Ylimielisyys nykyisiä oppositio- ja sirpalepuolueita kohtaan TV:n kuntavaalikeskustelussa 7.3. oli aivan huippua. Hän esiintyi ”omanlaisenaan ja omapäisenä, jyrkkänä jätkänä”, kuten hän plokissaan itseään kuvaili. Tosin se pariin kertaan kuultu "kannattaa kuunnella, voi oppia jotain" kuulosti jo nahistuneelta. Joskus se toimi ihan hauskana läppänä.

Antaa palaa vaan, kun ei enää ole henkilökohtaisia murheita. Kuka näki Soinissa surutyötä tekevän väistyvän puolueensa perustajan ja pitkäaikaisen puheenjohtajan? Tuskin kukaan. Minä näin nautiskelijan, jolla ei suru paina puolueensa päälle tai sen tulevaisuudesta. Mukava eurooppalainen virka tai toimi lienee jo sovittuna. "Edessä on jotain muuta" sekä "päätös ei ollut helppo, mutta se on oikea. Kaikkien kannalta" kertovat siitä. Soini tietää senkin, että puolue ei ajaudu kriisiin, vaan se on siinä JO. Hän lienee päättänyt jo kauan sitten hypätä pois ajelehtimaan päässeestä laivasta, mutta seuraava hillotolppa ei ollut vielä sovittuna. Nyt kai on. Mutta mitäs sitä kertomaan ennen aikojaan. Antaa poikien ensin kisata pj:n pallista ja ministeri-Audeista. Sitten on hyvä ilmoittaa, että minäpäs tästä lähdenkin Brysseliin - ulkoministerin Audi on vapaana, olkaa hyvä. Näkeepä sitten senkin, ketkä oikeasti ovat olleet lojaaleja.

Uudeksi puheenjohtajaksi on käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Puolueen uusi linja muotoontuu sen mukaan. Mutta se tulee selville vasta kesäkuussa. Ei käy kateeksi kuntavaalityötä tekeviä piirien ja yhdistyksien pomoja. Hikeä taitaa pukata. Tunnetuille PS-henkilöille on vastikään jaettu nippu sakkotuomioita; tuleva linja on arvailujen varassa - joka tapauksessa koveneva; puolue on pudonnut korkealta takiaispuoluesarjaan, ainakin mitä tulee kannatuskyselyihin. Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen isojen puolueiden joukkoon kuuluminen on unta vain. Se voi peräti riitaantua kahdeksi sirpalepuolueeksi. Soinia se ei silloin enää haittaa. Hänellä on hillotolppia kaksi: hyväpalkkainen virka ja hyvin voiva säätiö hallinnoitavanaan. Maisterisjätkä senkun porskuttaa.

Timo Soini loi Perussuomalaiset käyttäen hyväkseen mm. herravihaa. Hänen oma keksintönsä se ei ollut, vaan oppi-isä Veikko Vennamon, joka oli Suomen ensimmäinen varsinainen populistipoliitikko. Opportunistipoliitikko. Nyt Soini astuu sivuun. Mutta vain puolueen johdosta. Hän jää hallinnoimaan mukavan miljoonaomaisuuden kerännyttä ja sitä puolueen avulla vielä edelleen kerryttävää Perussuomalaisten tukisäätiötä.

Kun Soini oli ilmoittanut toiveestaan ulkoministeriksi jäämisestä, totesi Jari Lindström omasta ministeritulevaisuudestaan TV-haastattelussa, että "se on isompien herrojen käsissä" tarkoittaen Sipilää, Orpoa - ja Soinia. Soinista itsestään on tullut herra. Kyllähän se on näkynytkin. Kun herran elämän makuun on päässyt, sitä haluaa lisää.

Naistenpäivänä voi vielä tässä todeta, että Perussuomalaiset on yksi viimeisiä miehisyyden linnakkeita. Kyllä se on edelleen vielä äijäpuolue. Leena Merellä ei ole mitään mahdollisuuksia puheenjohtajaksi. Naiset kelpaavat tasa-arvoisuuden vaikutelman vuoksi varapuheenjohtajiksi ja sihteereiksi. Slunga-Poutsalon lisäksi puoluetoimistossakin tarvitaan äijä, ”työmies”.

Ja tämä kirjoituksen faktat ovat peräisin hevosmiesten mutu-toimistosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti