perjantai 21. lokakuuta 2016

Tuli Suomen UNICEFilta kirje





Postissa tuli Suomen UNICEFin kirje. Kuoressa oli kuva nimettömäksi jäävästä ilmeisesti afrikkalaisesta suoraan kohti katsovasta pojasta. Kuvasta ei voi tietää, mitä poika ajattelee, missä asuu ja miten elää. Sisällä oli kerjuukirje, jossa kerrottiin, että ”tehokas hoito pelasti Talendiran hengen”. Tämä malawilainen pikkutyttö oli pelastunut tekstin mukaan UNICEFin tukeman ravitsemusohjelmalla. Kirjeen oli allekirjoittanut Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola. Siitä, onko myös Suomen UNICEF mukana tuossa Malawin projektissa, en tiedä. Mahdollisesti.Suomen UNICEF on itsenäinen järjestö, joka päättää itse, mitä se tukee ja tekee.

Kirje on vetoava. Minun pitäisi nyt keventää omaatuntoani valitsemallani summalla. En ole auttamista vastaan. Hätää kärsiviä tulee auttaa, oli kyse luonnonkatastrofeista tai sodista tai muusta sorrosta. En ole niitä, joiden mukaan kehitysapu ja muu apu pitäisi tyyten lakkauttaa. En siitäkään huolimatta, että juuri tuli ilmi miljoonien kehitysavun Sambian maatalousjärjestölle kadonneen järjestön toimitusjohtajan ahneisiin taskuihin. Se, miten raha kerätään ja miten sen käyttö valvotaan, on toinen asia. Nyt syydettiin miljoonia täysin sokeasti. Kun oma yhdistykseni saa toimintaan muutamia tonneja, on sen käytöstä tehtävä tarkat selvitykset.

Suomen UNICEFin toimintakertomuksessa on mielenkiintoinen lauseke: ” Pääjärjestön kanssa tehdyn Joint Strategic Planning Process -sopimuksen mukaan vuodelle 2015 sovittu tilitysprosentti on 71 prosenttia kokonaistuotosta.” Suomen UNICEF tilitti pääjärjestölle melkein 15 miljoonaa euroa. Tässä lienee osa myös valtion rahaa. Voi olla hankala selvittää se, kuinka paljon Talendira ja muut saavat näistä apua ja kuinka paljon tuosta avusta hukkuu UNICEFin pohjattomaan kirstuun ja määrättömään henkilökuntaan, joka taatusti ei kuulu maailman köyhimpään väestöön.

Meillä on runsaasti hyväntekeväisyysjärjestöjä, jotka saavat valtiolta hyvät avustukset ja kerjäävät kukin vuorollaan meiltä tavallisilta vielä lisää. Näissä kaikissa järjestöissä on runsaasti hyväpalkkaisia johtajia ja muuta hallintohenkilökuntaa. Näiden johtajien palkat eivät toisinaan ole vain hyviä palkkoja, vaan kunnolla suolattuja. Suomen UNICEFin hallinnon ja muun toimistoporukan palkat vuonna 2015 olivat vuosikertomuksen mukaan yli 2,6 miljoonaa euroa. Vuodessa ne olivat nousseet melkein 300.000 eurolla. Pääsihteerin palkka oli 79.500 euroa. Edellinen pääsihteeri v. 2009 tienasi 99.000 euroa. Tiedä sitten, oliko mukana lisätuloja.

Suuri osa näiden hyväntekeväisyysjärjestöjen ruohonjuuritason työstä tehdään vapaaehtoisvoimin. Vapaaehtoisista suuri, ellei suurin osa on itse toimeentulon rajamailla eläviä. Meillä on miljoona köyhää. Tuloerot ovat ääripäissä revenneet valtaisiksi. Työttömiä vaaditaan töihin palkatta tai palkoilla, jotka eivät riitä elämiseen. Sitten on nämä hyväntekeväisyysjärjestöt, joiden eetoksena on ihmisten auttaminen ja jotka keräävät lahjoituksia siihen tarkoitukseen ja saavat vielä runsaasti valtionapua. Kun näiden johtajat maksattavat itselleen merisuolattuja palkkoja, on kyseessä vähintään moraalinen ristiriita. Eräillä näiden laupeuden harjoittajien johtajilla palkkataso on näkynyt myös tiettynä lifestylenä. Sekin kertoo jotain näiden johtajien työmotiivista.

Invalidiliiton, Mannerheimin lastensuojeluliiton ja SPR:n pomojen palkat ovat yli 100 tonnia. On selvää, että järjestön hallinnon on oltava kunnossa ja organisaation toimittava. Mutta kun johtajat maksattavat itselleen huimat palkat ja organisaatio on täynnään hyvin palkattuja ihmisiä, alkaa tunteisiin vetoavat kerjuukirjeet närästää. Ainakin minua. Organisaatioissa on myös taipumus tuottaa itseensä uusia hyväpalkkaisia työpaikkoja. Tosin miniorganisaatiotkin voivat olla hieman ongelmallisia. Eräs Suomen syyrialainen hyväntekijä saattoi itsensä ja tähän uskoneet hieman kiusalliseen valoon, kun tästä on nyt tullut ilmi heikohkoa moraalia osoittavia tekoja. Auttamiseen liittyykin varsin usein ongelmia silloin, kun työtä tekee yksityiset tahot.

Hallintoa ja muuta väkeä riittää Suomen UNICEFissa. Tässä henkilökuntaa:

Pääsihteeri
Johdon assistentti
Kehittämispäällikkö
Viestintäjohtaja
Vapaaehtoistoiminnan suunnittelija
Tiedotuspäällikkö
Vapaaehtoistoiminnan päällikkö
Tuottaja
Viestintäsuunnittelija
Tiedottaja
Viestintäsuunnittelija
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja
Koulutussuunnittelija
Kansainvälisen vaikuttamistyön päällikkö
Vaikuttamistyön suunnittelija
Kotimaan vaikuttamistyön päällikkö
Suunnittelija, kotimaan lapsityö
Kotimaan vaikuttamistyön suunnittelija
Asiantuntija, lasten ihmisoikeuskasvatus
Asiantuntija, lapsiystävällinen kunta
Hankekoordinaattori - Lapsen oikeudet toiminnallisesti
Coordinator fo Projects, International Affairs
Varainhankintajohtaja
F2F-päällikkö
UNICEF-esittelijä
F2F-suunnittelija
Varainhankinnan koordinaattori
Varainhankinta
Varainhankinnan koordinaattori
Asiakaspalveluassistentti
F2F-koordinaattori
Varainhankinnan suunnittelija
Varainhankinnan päällikkö, asiakkuudet
F2F-tutor
Varainhankinnan koordinaattori
UNICEF-esittelijä
Asiakaspalveluassistentti
Varainhankinnan päällikkö, uushankinta
Kehittämispäällikkö
Kehittämispäällikkö
Varainhankinnan suunnittelija
Varainhankinnan asiantuntija
Varainhankinnan asiantuntija (kouluyhteistyö)
Kampanjapäällikkö
Talous- ja hallintojohtaja
Henkilöstöpäällikkö
Pääkirjanpitäjä
Kirjanpitäjä
Controller
IT-suunnittelija
IT-suunnittelija
Yritysyhteistyön johtaja
Yritysyhteistyön päällikkö
Yritysasiakasvastaava
Tuotekoordinaattori

Varastoduunareita ja muita tsuppareita ei ollut lueteltu. Kyllä tuolla porukalla kelpaa tehdä jaloa auttamistyötä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti