perjantai 8. heinäkuuta 2016

Gallupit eivät äänestä



Mitähän vassarit nyt ovat tehneet oikein vai ovatko sittenkin tehneet väärin, kun viimeisessä puoluegallupissa jättivät Persut taakseen. Ainakin Persujen mielestä vassarit tekevät ja ajattelevat kaiken totaalisen väärin. Ja ovat surkeitakin, kuten Persujen puheenjohtaja Timo Soini plokissaan totesi: ”punavihreä vaihtoehto on niin surkea, ettei sitä isänmaan edun vuoksi voi päästää sotkemaan Suomen orastavaa nousua.” Vasemmistoliitto on nyt siis ohittanut Perussuomalaiset, kuten ennustin vähän aikaa sitten. Tosin sitä ennustaakseen ei tarvinnut mitään ylimainioita politiikan analysointikykyjä eikä muitakaan näkijän avuja. Suunta on ollut selvä. Se on Persuilla ollut laskeva. Lasku alkoi vain parin kuukauden hallituksessa olon jälkeen.

Tulos ei siis ollut Persujen kannalta mairitteleva YLE:n teettämässä ”meidän kaikkien kustantamassa gallupissa” (kursivointi lainaus Soinilta). Timo Soini kitkeröi sitä, että puoluekokousten vaikutus näkyy gallupissa. Niinpä sitten kai, kun Kokoomuksen, Keskustan ja Vasemmistoliiton kannatuslisäys kuukauden takaiseen on kaikilla 0,9 %-yksikköä. Vasemmistoliitolla tuo luku kertonee kaikkein tehokkaimmasta noususta, nimittäin meidän kaikkien maksama YLE uutisoi varmaan kymmenen kertaa enemmän Keskustan ja Kokoomuksen puoluekokouksista kuin vassarien. Se kokous ei juuri kiinnostanut, vaikka puheenjohtajaksi valittiin yksi tämän hetken näkyvimmistä ja sanavalmiimmista poliitikoista. Tosin valinta tehtiin käytännössä ”kansanäänestyksellä”. Sitä Persujen arvostelema valtamedia halveksui. Mutta silti Persujen vaade on kansanäänestys fixistä, kun kerran brititkin. Toiset kansanäänestykset demokratiaa, toiset eivät.

Perussuomalaiset äänestyttävät lauantaina ”epävirallisesti” Merikarvian Meripäivillä fixistä. Toinen ps-kansanedustajistamme (Porin) väittää, että idea on Merikarvian Perussuomalaisten. Toinen taas ei kysyttäessä ollut tietävinään "kansanäänestyksestä" mitään, vaikka hänet oli mainittu tapahtuman mainoksessa. Hän kyllä tosin rehdisti ilmoitti olevansa fixitin puolella. On varsin mielenkiintoista, että kaksi hallituspuolueen edustajaa on Merikarvian fixit-äänestyksessä paikalla, vaikka EU:sta eroaminen on tyystin hallitusohjelman vastaista. Mielenkiintoista on, ilmoitetaanko myös mahdollinen epämiellyttävä tulos.

Puheenjohtajamme ei tietenkään asiaan ota mitään kantaa. Eihän hän ota kantaa mihinkään, mikä ei ole puolueen omassa ohjelmassa tai hallitusohjelmassa mainittuna. Hankalista kysymyksistä ”katsotaan nyt ensin ja otetaan sitten joskus kantaa”. Toiset tykkää, toiset ei. Makuasioista ei kannata kiistellä. Monet ps-kansanedustajat ajavat varsin avoimesti hallitusohjelman vastaista linjaa eli EU:sta eroamista kansanäänestyksellä. Mutta niinhän se on, että ”Perussuomalaiset on Suomen merkittävin puolue sananvapauden puolesta”. Mutta onhan pääministerillämme kyllä nyt kestämistä hallituskumppanissaan. Ei voi heivata pois. Pitää sietää. Milloin sietoraja ylittyy?

Kesäkuun galluppi oli siinä. Gallupit eivät äänestä, kuten puheenjohtajamme Soini on todennut. Tämä gallup ei todellakaan kerro tulevaisuudesta yhtään mitään. Tai kyllä ehkä jotain. Se kertoo tylysti sen, että Persujen kannatus on romahtanut. Mutta onko vassarit sitten nyt kerrankin tehneet jotain oikein, kun gallup näyttää nousutrendiä? Tuskin, jos Persuilta kysyy. Heistä vassarit ovat varmaan antaneet tyhjiä ja kestämättömiä lupauksia. Ja punavihreällä linjalla Suomen orastava kasvu tyrehtyisi ja Suomi romahtaisi. Nyt kun jotkut indikaattorit kertovat talouden käännettä parempaan suuntaan, ottavat nykyiset hallituspuolueet siitä mielellään kunnian. Niin aina, oli mitkä puolueet sitten tahansa kyseessä. Todennäköisesti käänne on nyt kuitenkin tapahtunut HUOLIMATTA nykyisestä hallituksestamme, joka päinvastoin on tehnyt jatkuvasti linjauksia ja päätöksiä, jotka ajavat taloutta pikemminkin suohon. Talous kulkee omia polkujaan suuremmin viis veisaamatta poliitikkojen rimpuiluista ja kinasteluista. Talous on ennakoimaton ja ennustamaton systeemi. Ainoat taloussysteemit, joihin poliitikot voivat vaikuttaa, ovat vähäosaisten taloudet. Ja niitä nykyinen hallitus onkin kiitettävästi kyennyt horjuttamaan. Ja siinä onkin yksi tekijä nimenomaan Persujen kannatuksen romahtamiseen. Köyhät uskoivat lupauksia, jotka leijuivat ministeri-Audin takapenkiltä poliittiseen avaruuteen kuin se ilmaa paksumpi kaasu autiomaahan.

Aikoinaan, kun Perussuomalaiset olivat vielä pieni, mutta nousussa ollut marginaalipuolue, odotin siitä ihan aikuisten oikeasti jonkinmoista muutosvoimaa poliittiseen kulttuuriimme. Siihen oli ja on edelleenkin hyvä tilaus. Ymmärsin kyllä jo silloin puolueen olleen populismin värittämä ja suhtauduin siihen hieman varauksella, mutta kuitenkin. Mutta niin vain kävi, että muutoksen airueen sijaan tuli kaoottista puoluepolitiikkaa, kansanvallan kiemuroita opettelevien uusien kansanedustajien touhuilua ja kompastelua sekä retoriikkaa ja lupauksia, jotka osoittautuivat heti hallitukseen menon jälkeen tyhjää kumiseviksi sekä linjatonta suhtautumista ääriliikkeisiin ja rasistisiin järjestöihin. Niin se on, että populistinen puolue on populistinen. Populistipuolueella ei ole omaa linjaa, vaan se haistelee ilmapiiriä ja valitsee linjaukset aina sen mukaan. Kantaa otetaan vasta kun tiedetään, mistä tuuli puhaltaa. Nyt tämä vainu lienee kadoksissa. Olisikohan kyse siitä, että puheenjohtaja on jo liian ylhäällä kansasta ja ylimielisyys painanut kansankontaktin tieltään? ”Minä puheenjohtajana vastaan kaikesta.”

SuomiAreenalla on sekä Vasemmistoliitto että Perussuomalaiset vastaamassa kansan kysymyksiin. Menen kumpaankin tilaisuuteen, josko saisin selville, mitä on tullut tehtyä väärin ja mitä oikein. Molempien puolueiden kohdalla. Veikkaanpa silti, etten tule hullummaksi enkä hurskaammaksi.
  ---

(edit: Muutin sen, että Persut olisivat paheksuneet Vasemmistoliiton puheenjohtajan jäsenäänestystä, valtamedian paheksunnaksi. Ainakin Iltalehti paheksui. Ilmeisesti ainakaan Soini ei sitä paheksunut. Ehkä jotkut jäsenet, mutta sama se. Kirjoitin muistitiedon varassa ilmeisesti väärää todistusta. Eli ainakaan vassarien puheenjohtajan jäsenäänestyksestä Persut eivät ole vassareita pilkanneet. Vähän kaikesta muusta kyllä.)

3 kommenttia:

  1. Hei Yki. Kommenttini ei oikeastaan liity mitenkään blogin aiheeseen, mutta lukiessa tuli mieleen, että Santeri Alkio ei eläissään tätä hallitusta olisi katsellut.

    VastaaPoista
  2. Ei olisi. Se on varma. Alkiolaisuus on Sipilän yhteiskunnallisesta näkemyksestä kaukana kuin helteet Suomen kesästä (ainakin nyt juuri).

    VastaaPoista
  3. Paikalla olleen porilaisen PS-kansanedustajan mukaan fixit voitti Merikarvian epävirallisessa äänestyksessä äänin 81–47. Tämä tulos lienee nyt nieltävä, vaikka tiettävästi vaaleissa ei ollutkaan vaalitarkkailijoita. Tämä epävarma tulostieto on peräisin paikallisesta valtamediaa edustavasta lähteestä. Merikarvian kansa on puhunut joten pulinat pois.

    VastaaPoista