tiistai 28. kesäkuuta 2016

Brex it or Fix it



Aamu oli kuin mikä tahansa sunnuntaiaamu. Söin aamiaisen ja pukeuduin mustiin, kuten yleensä. Olin tottunut mustaan vuosikymmen aiemmin postpunkkia soittavan bändini aikoina. Musta sopii mielikuvituksettomalle pukeutujalle. Oli sunnuntainharmaa kolea päivä. Äänestyspaikalla kaikki oli kuten aina vaalipäivinä. Eteisessä kolehdin kerääjä ja äänestyshuoneena toimivassa luokkahuoneessa pysähtynyt tunnelma. Sanottiin päiväät ja katselimme neutraalisti toisiamme. Sain lapun ja menin koppiin. Vaihtoehtoina oli vain ei tai kyllä. Tein merkintäni pikaisesti kuten aina. En halua näyttää epäröijältä. Merkkasin ei. Olin antanut ääneni neuvoa antavassa kansanäänestyksessä 16.10.1994. Kyllä -äänet voittivat. Juuri mikään ei muuttunut omassa elämässäni. Ei heti, myöhemmin kyllä. Muuttui raha ja työtehtäviin ilmaantui muutaman EU-rahoitteisen hankkeen vetäminen.

Äänestin ei EU:lle siksi, että näin tuolloin sen toimivan lähinnä talouselämän ehdoilla. Ja näinhän se pitkälti on toiminut. Jos se on tuonut lisää työpaikkoja, niin hyvä. Näin myös järjetöntä byrokratiaa ja absurdeja lillukanvarsidirektiivejä. Ja sitä EU:ssa onkin riittänyt. Itse perustamisajatusta kannatin. Ettei Euroopassa enää koskaan sodittaisi. EU on tuonut runsaasti myös hyviä asioita. Nyt eroamaan itsensä kansanäänestäneet Brititkin ovat hyötyneet. He ovat saaneet myös roimia alennuksia jäsenmaksuihinkin. Toisaalta Suomi taas tiettävästi on maksanut muidenkin jäsenmaksuja. Jopa miljardikaupalla. Suomen poliitikoilla on ollut kumman kiihkeä tarve esittää Suomea EU:n mallimaana, vaikka muut porsastelevat.

Me olemme osa EU:ta, joka on ennen muuta talousalue. Jos Britannia todellakin nostaa kytkintä, niin kyllä varmasti saamme Suomessakin tuta. Jäsenmaksu tulee nousemaan, talous vetää pakin päälle ja työttömyys kasvaa. Mutta niistä en paljon tiedä. Eikä kukaan. On vain valistuneita arvauksia. Talousennusteet ovat vain arvauksia.

EU on liian monisyinen asiakokonaisuus, että kansanäänestyksillä kannattaisi tehdä ratkaisuja. Harva kansalainen tietää edes mistä kaikesta on kysymys. Mennään tunne ja kansallistunne edellä kuin karhu perse edellä puuhun. Britit heräsivät Brexit-jysäriin heti seuraavana päivänä. He googlasivat vasta nyt, mikä se EU oikein on. Mitä kaikkea EU on heille tuonut. Miten Britannian hallitus on pompottanut EU:ta ja minkälaisia erikoisetuja se on vaatinut ja saanut. Suuri osa eroa äänestäneistä katuu.

"Kyllä kansa tietää”, toteaa Soini ja hänen opetuslapsensa. Sellaista vain ei ole edes olemassa kuin kansa. Vai onko meillä kollektiivitajunta ja -tietoisuus? Kansasta suurin osa tietää vain omat pienet asiansa. Soini sanoi MTV:n haastattelussa, että kansanäänestyksessä ei voi äänestää väärin. Miten niin? Jos demagogialla on johdettu harhaan, voiko äänestystulos oikea? Jos analyysiä ja syvällistä perehtymistä vaativia asioita ratkotaan kansanäänestyksellä, puhutaan silloin enemmistön diktatuurista edustuksellisen demokratian sijasta, joka taas on huonoista vaihtoehdoista paras mahdollinen käytäntö.

Populistisille puolueille enemmistön diktatuuri sopii. Perusteluista viis, jos tunteisiin vetoavalla ja tarkoituksenmukaisella argumentaatiolla saadaan haluttu lopputulos. Soinin mukaan Britanniassa ei syyllistytty populismiin. Hän ei lähtenyt ”ottamaan kantaa yksityiskohtiin”, vaikka brexit-kampanjoijat antoivat vääristeltyä tietoa, vaikka Britannian jäsenmaksuista. ”Vaalikampanjat ovat aina vaalikampanjoita”. Soinin mukaan oli valtamedian vika, jos se ei osannut puhkaista tällaista ”kuplaa”. Toisin sanoen siis kampanjoinnissa valehdella saa ja syyllinen on media, jos valhe menee läpi sen oikaisematta. Tai oikaisu ei mene perille. Kovaa tekstiä suomalaisen demokratian puolestapuhujalta. Katsokaamme vain, millainen on ensi vaaleissa ”persukupla”.

Perussuomalaiset korostavat hallitusyhteistyötä. Hallituksen takana seistään. Keskustan ja Kokoomuksen mukaan Brexit on onnettomuus. Pitäytyykö Soini tässä hallitusrintaman mukana? Soini, joka mielellään aina kertoo ennakoivansa asiat, ei ministeri-Audin nahkaistuimelle sovittautuessa tainnut tietää, että joutuu vielä ulkoministerinä myötäilemään Suomen virallista EU-linjaa ja puoluejohtajana taas vaatimuksia erota EU:sta. Eduskuntaryhmän johtaja Sampo Terho ilmaisi, että tämä vaalikausi mennään näin, mutta sitten katsotaan, pannaanko ero vireille. Sebastian Tynkkysen kansanäänestysaloitteesta Soini totesi vain, että ”nuoret ovat radikaaleja ja niin kuuluu olla”. Tynkkysen linja on täysin vastakkainen hallituksen kanssa. Plokissaan Soini toteaa, että ”Suomen linja on maltin ja tolkun linja”. Mikähän on ulkoministerimme linja?

Jos nyt vaihtoehtoina olisi EU ja sen kehittäminen tai kansallisvaltioiden eristäytyminen ja kansallistunteen kasvu, valitsisin EU:n. Parempi toimia yhdessä yhteisten päämäärien eteen kuin eristäytyä. Jos ryhdytään taas nostattamaan kansallistunnetta siellä täällä, on se tie se, mistä alkoivat maailmansodat. Jos nyt tulisi Fixit-äänestys, olisin ehdottomasti eroamista vastaan. - Muuten, ilman EU:hun liittymistä tai siitä eronneina olisimme siltikin liittoutuneita. Olemme nimittäin USA:n alusvaltio. Liittoutuneet sen kanssa. Ja melkein Natossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti