torstai 3. toukokuuta 2018

TET-ministeri nälvii jälleen



En tiedä sitten, onko kyseessä vuosi ennen vaaleja hermostuminen kilpailevan puolueen noususta ja oman laskusta viimeisissä kannatusmittauksissa, vaiko ihan normia poliittista retoriikkaa, kun Sanni Grahn-Laasonen jälleen parin päivän jälkeen nälvii SDP:n puheenjohtajaa. Hän twiittasi vastikään:

"Vastuutonta, että Rinne ei ole edes teettänyt kunnon laskelmia ennen kuin meni lupailemaan satoja miljoonia - jopa 1,4 mrd - vaalipuheissaan.
Kädet nuorten sukupolvien taskuissa. Aika noloa tämän jälkeen yrittää esiintyä välikysymyksellä nuorten asialla.."

Kyseessä on laskelma, joka Eläketurvakeskus teki Uuden Suomen pyynnöstä, siitä, kun Rinne lupasi vappupuheessaan 100 euroa / kk lisää alle 1400 euron eläkkeisiin. Itse lupaushan on poliittista retoriikkaa ja myös populistista, eikä se korotus noin yksinkertaisesti toimisi ja ehkä Rinne ei itsekään sitä niin tarkoittanut. Mutta lupauksen sisältö itse, pienten eläkkeiden oikea korotus, eikä se mitä hallitus on tehnyt, muutaman kympin takuueläkkeen nosto, on täysin asiallinen. Suomessa on runsaasti eläkeläisiä, joilla eläke on paljonkin alle tuon 1400 euron. He ovat oikeasti köyhiä sikäli kuin Suomessa köyhyys käsitetään. Suomi on olevinaan sivistysvaltio, mutta täällä kohdellaan köyhiä kovalla kädellä ilman armoa.

Sanni Grahn-Laasonen ilkkuu Rinteen käsien olevan "nuorten sukupolvien taskuissa". Mitä hän itse on tehnyt hallituksessa olonsa aikana: kourinut syvältä nuorten ja pienten lasten vanhempien taskuista, eikä riitä. Hallituksemme ovat olleet kaikkien puolustuskyvyttömien taskuilla. Perusturvasta, opintorahoista, lääkekorvauksista jne on klipsaistu.  Kela karsii rajulla kädellä lääkärien ja muiden asiantuntijoiden lääkemääräyksiä, suosituksia ja ohjeita. Nyt on siis tilanne, jossa monet vaikeasti sairaat joutuvat jättämään lääkkeitään hankkimatta. Hallituksen ”aktiivimallikokeilussa” Kela alensi sitten huhtikuussa 80 349 työttömän työttömyysturvaa, koska he eivät täyttäneet työttömältä vaadittua aktiivisuutta alkuvuoden aikana. Suurimmalla osalla ei ollut mitään mahdollisuuksia edes.

Sanni ja hänen hallituskaverinsa kahden viimeisen hallituksen aikana ovat leikanneet varhaiskasvatuksesta 30 miljoonaa. Leikkaukset ovat tehneet sen, että eri kaupungeissa lapsiaan saa varhaiskasvatukseen helpommin ja toisiin heikommin. Tasa-arvo tässä on mennyttä. Peruskoulusta on leikattu 110 miljoonaa, lukio-opetuksesta 60 miljoonaa, ammattikoulutuksesta 300 miljoonaa, ammattikorkeakouluista 250 miljoonaa, yliopistoilta 600 miljoonaa, opintotuesta 150 miljoonaa. Tänä vuonna Sannin ansioita ovat 1000 peruskouluopettajan vähennykset tänä vuonna, neljänneksen leikkaus opintotukeen kaiken muun vimmatun säästämisen ohella. Sanni on myös antanut luvan teurastaa 17 000 aloituspaikkaa ammatillisesta koulutuksesta.

Kelpaa siinä sitten puhua ”nuorten sukupolvien taskuilla käymisestä”. Näin siis maassa, joka pitää itseään sivistysvaltiona ja jossa korostetaan koulutuksen ja osaamisen merkitystä. Sannin puheita ammattikoulutuksen reformista ja ”yksilöllisistä koulutuspoluista” en viitsi tähän ottaa. Ne ovat absurdin päättömiä kaikessa ristiriitaisuudessaan. Hallituksemme sanavarastossa leikkaus on yhtä kuin tehokkuus. Näin ei oikeasti ole missään, vaan näivettämistä. Tehokkuus on aivan jotain muuta. Se on sitä, että tehdään asiat niin kuin on järkevää ja ilman ajan tai resurssien tuhlausta. Mutta kun resurssit viedään, ei saada aikaan mitään. Onko se tehokasta, että ammattiopiskelija pääsääntöisesti itseopiskelee tai ei saa ollenkaan opetusta tai sähköpuolen opiskelija menee siivousharjoitteluun? Se on normiarkea ammattiopiskelijoilla kaiken nihilistisen säästämisen seurauksena.

Kun opposition edustaja puhuu köyhien aseman kohentamisesta, on SE populismia. Ei se, että puhutaan ”koulutuslupauksesta” ja seistään nuorten kanssa hymyilevinä koulutuslupauslappu kädessä. Sitä lupausta ei todellakaan pidetty. Tiedä sitten, kuka siihen edes aikanaan uskoikaan. Jättimäisiin yritystukiin ja hyvin toimeen tulevien veroetuihin kyllä riittää rahaa, mutta jakovaraa ei ole silloin, kun puhutaan yhteiskunnan vähäväkisten tukemisesta. Yritystuista kun ottaisi pois vain 10 %, niin se riittäisi tuon eläkekorjauksen tekemiseen, joka siis on ihan sikakallis, 1,4 miljardia. Ja tuo raha palautuisi heti kiertoon ja valtiolle verotuloinakin. Mutta ei. Se on tehotonta rahaa se. Yrityssossua jaetaan 4 miljardia suoraan ja toinen mokoma verohuojennuksina. Pääomaveroaste on todellisuudessa paljon alempi kuin se 30, josta puhutaan. Järjestelyillä, aivan laillisillakin monien pääomaveroaste on vain jokunen prosenttiyksikkö. Aggressiivisesta verosuunnittelusta puhumattakaan, mitä ei millään vaan saada kuriin. Ei ole tarkoituskaan. Siinä valtio menettää vuositasolla suurimmillaan kai tuo 1,4 miljardia. Pääministerimmekin tekee tätä. Hänellä on omaisuus ns. kapitalisaatiosopimuksilla verottajalta suojassa. Niistä saatava pääomahyöty jää verottamatta niin kauan kuin ne ovat niissä kuorissa. Ne saavat rauhassa kasvaa siellä. Vain tyhmät ja köyhät maksavat täyttä pääomaveroa.

Hävittäjähankintoihin saadaan käden käänteessä kyllä miljardit. 10 miljardia ei tule riittämään. Lisäksi kaikki muut miljardiluokan asehankinnat päälle. Ja ne menevät ulkomaille. Samoin sotemiljardit suurimmalta osin. Soten kustannuksista hallitus, jossa Sanni istuu, ei edelleenkään osaa sanoa mitään. Nyt Sanni tarttuu 1,4 miljardin köyhien eläkekorotukseen, joka vielä jäisi kansantalouteen, tavalla, joka tuo mieleen peruskoulutasoisen lällättelyn.

Tänään 3.5. Sanni twiittasi: ”Suomen tulee tulevaisuusorientoituneesti kannattaa komission kaavailemia panostuksia tutkimukseen, osaamiseen ja opiskelijavaihdon kaksinkertaistamiseen.” Itse Kokoomuksen saitin jutussa hän lisää: ”Koulutus on parasta lääkettä niin kilpailukyvyn, eriarvoisuuden kuin Euroopan kolhitun yhtenäisyyden ongelmiin”. Voiko absurdiudella olla rajoja? Eipä kai.

Sannin sanoin: Aika noloa tämän jälkeen yrittää esiintyä opetusministerinä ja kouluttautuvien nuorten asialla. Eräs tuntemani opetusalan henkilö nimitti Sanni Grahn-Laasosen TET-harjoittelijaksi. Tietysti habituksellakin oli asiaa tuossa, mutta tämän otteet, osaaminen ja substanssi ilmiselvästi antavat hyvät syyt verrata ministeriä TET-harjoittelijaan. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti