keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Hei viedään luusereilta se spaddukin pois



Tupakka on vaarallista. Tupakka tappaa, se lyhentää elämää, se pienentää SITÄ ja ennemmin tai myöhemmin se tekee SIITÄ mahdotonta. Vain luuserit enää polttaa. Hetkinen, siis luuserit enää polttaa? Kyllä, juuri he.

Hallitus eli sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän (kuten aina), joka on nyt antanut ehdotuksensa, että tupakan veroja tulee korottaa niin sanotusti rajusti. Vaikka onhan niitä jo korotettukin. Ja rajusti. Korotukset kohdistuu siis köyhiin luusereihin ja työttömiin. Tarkoitus on tietysti vähentää ylipäätään kessun vetämistä. Mutta silti, aivan kuin hallituksessa olisivat naureskelleet, että ”viedään niiltä vetelyksiltä ja surkimuksilta se viimeinenkin ilo, niin alkavatpahan ryhdistäytymään”.

Tämä korotusehdotus, joka siis ilman muuta on hallituksen tilaama, noudattaa hyvin hallituksemme linjaa: veron alennuksia – mutta välillisten verojen ja maksujen korotuksia. Veroalennukset, joilla tarkoitetaan palkkaveroja, kohdistuvat pääasiassa varsin hyvin toimeen tuleviin, mutta välillisten verojen nosto kohdistuu aina pienituloisiin ja vähävaraisiin, joille euron venyttäminen on arkipäivää. Välilliset verot ja maksut koskevat kaikkea kaupoista ostettavaa. Palkkatuloillaan ihan siedettävästi toimeentulevalle pienet hinnan korotukset eivät merkkaa mitään, mutta köyhiin ne kolahtavat yhtä mukavasti kuin perintäkirjeet postiluukusta.

Tämä mahdollinen tai tietysti tuleva uusi tupakan veron nosto kohdistuu vähävaraisiin. Tutkimusten mukaan tupakointi on yleisintä juuri alemmissa sosiaaliluokissa. Suomeksi siis köyhien keskuudessa körssi sauhuaa useimmin. Tämä työryhmäehdotus menee taatusti läpi. Aivan kuten kaikki hallituksemme esittämät vähävaraisten elinehtoja kaventaneet lait ja asetukset. Mutta kun on kyse tuottamattomien ja turhien miljardien suuruisten yritystukien karsiminen, ei työryhmä saa mitään aikaiseksi.

Ja tiedän: ei röökaaminen nyt ole juuri eduksi kenellekään. Ja itse lähinnä viikonloppuisin nautiskelijakörssittelijänä tiedän myös tupakan teollisen viljelyn eettiset hankaluudet, mutta ne haitat lienevät pieniä verrattuna monissa, ja varsinkin kehittyvissä, maissa huumekasvien viljelyyn, sokeriruokopeltoihin ja öljypalmun ryöstöviljelyn kaltaiseen kasvatukseen. Ja itse asiassa huumeet lienevät ehkä himpun verran vaarallisempia kuin tupakka. Samoin on sokerin laita. Se lienee vielä vaarallisempaa terveydelle kuin spaddu. Varmaa ainakin on, että sokeri tappaa siinä kuin spaddu. Eikä palmuöljy sekään ole mikään terveystuote elintarvikkeissa käytettynä. Se kuumennetaan 200 asteiseksi, jolloin siihen muodostuu munuaisvaurioita ja syöpää aiheuttavia yhdisteitä. Se sisältää tyydyttyneitä rasvahappoja, joka nostaa kolesterolia ja ahtauttaa valtimoita ja pumppu voi sitten sen yhden kerran pettää. Mutta kaiken kaikkiaan näiden kolmen viljely on tuhonnut sademetsiä ja muita luonnonvaraisia alueita ja sortanut ruokaviljelijöitä eri puolilla maailmaa aivan eri mittakaavassa kuin tupakan viljely.

Hallituksemme, joka hallitusti tekee hallitsemattomiksi muuttuvia päätöksiä, poisti makeisveron, sokeriveron, vuoden 2017 alusta. Niinpä kun se nyt aikoo nostaa tupakan veroja, nostakoon myös makeisveroa. Kansanterveydellisen vaikutuksen pitäisi olla sama, mikäli siis kummankin kulutus vähenee. Makeisia, jädeä ja muita sokeroituja pöperöitä hankkivat silti suunnilleen kaikki tuloluokista riippumatta. Alkoholi lienee ainakin joidenkin tutkimusten mukaan vielä pahempi myrkky kuin tupakka, mutta siihen ei moisia veronkorotuksia tule. Tupakointialueita pyritään edelleenkin rajoittamaan, mutta alkoholin saatavuutta on justiinsa helpotettu ja löysennetty kieltämättä tiukkapipoisia säännöksiä. Viina tappaa taatusti joko ennemmin tai myöhemmin sosioekonomisesta asemasta välittämättä ja viinan vauhdittama puukko varsin usein välittömästi. Nikotinistivanhempien vaurioittamia lapsia ei taida esiintyä ihan niin kuin alkoholistivanhempien. Mutta ei silti kukaan vaadi alkoholitonta Suomea vuonna 2030, kuten savutonta Suomea nyt. Pitäisi myös vaatia Suomen kaupunkeja katupölyttömiksi ja pakokaasuttomiksi. Pienhiukkaset taitavat nekin olla hengenvaarallisia siinä kuin tupakki.

Varmaa on sitten se, että kun spadduaskin hinta nousee tietylle tasolle, alkaa laajamittainen röökin roudaus etelänaapurista ja muualta, mikä sitten vie valtiolta lasketun verohyödyn. Ja porukka sauhuttaa edelleen. Tottahan korotuksen vaikutus vähän näkyy, mutta kyllä ne korsteenit, jotka päättäväisesti pahettaan harrastavat, hankkivat röökinsä, hinnasta tai keinoista viis. Nyt on ihan normijuttu, että työpaikoilla on tilausringit eli joku aina hakee Tallinnasta tjms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti