keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Homokammo ja Pori jazz



Pori Jazzin hallitus piti kiireellisen ja hätäisen kokouksen tuoreen rekrytointinsa, Aki Ruotsalan, Satakunnan Kansan 6.6. julkaistusta haastattelussa ilmaisemastaan sukupuolivähemmistöjä diskriminoivasta kannastaan nousseesta kohusta ja ilmeisesti myös nopeasti, kuten aina, nousseesta ns. someraivosta. Hänet irtisanottiin saman tien siinä kokouksessa. Ei ehtinyt vielä edes aloittaa. Tietysti voi ja syystäkin ihmetellä Pori Jazzin hallituksen omituisen köykäistä rekrytointipolitiikkaa. Joko he tiesivät Ruotsalan kannat ja vuoden 2011 ”Älä alistu” -kampanjan kannustuksesta tai eivät tienneet ja vain luottivat täpöillä headhunteriinsa.

Someraivo nousee tietty asiasta kuin asiasta. Aki Ruotsala tuli julkisessa tiedotusvälineessä rinnastaneeksi kristillisen vakaumuksen myötä huumeista irti pääsyn homoseksuaalisuudesta samoin keinoin ”eheytymiseen”. Turhemmistakin somekiukku nousee. Nyt se oli paikallaan. Tätä ei liene tarpeellista perustella. Aki Ruotsalalla on vankka kristillinen vakaumus näine homokammoineen, mikä yksityiselle henkilölle sallittakoon, jos ei siitä haittaa muille ole. Mutta nyt kyseessä oli näkyvään toimeen rekrytointi. Ruotsala ei kykene vakaumukseltaan näkemään maailman muuttumista aavikkoheimojen uskonnäkemyksistä suuntaan, josta monet käyttävät sellaista kummaa termiä kuin suvaitsevaisuus. Tai tasa-arvoisuus. Tai hyväksyminen. Hän ei ole kyennyt sisäistämään biologisia tosiseikkoja, jotka ajavat suvereenisti ja faktuaalisesti ammoisten uskomusten ohi.

Aki Ruotsala sai harjausta ja kylvetystä oikein runsain mitoin. Ei ihme. Ihmeeksi voi katsoa lähinnä sen, että vuonna 2018 monissa vastuullisissa tehtävissä ollut keski-ikäinen kaveri kantaa syntitaakkanaan käsityksiä, jotka ovat peräisin syvältä tietämättömyyden ja sivistymättömyyden suosta. Tai uskonnon eetoksesta, joka on suunnilleen sama asia.

Tämä aika on täynnään ristiriitaisuuksia. On valistuneisuutta ja ymmärrystä ihmisten erilaisuudesta. On tiedossa, ettei työelämään ja varsinkin näkyviin toimiin voi lähteä, jos diskriminoi ihmisiä näiden luontaisten ominaisuuksien ja varsinkin seksuaalisten suuntausten vuoksi. Mutta sitten on niitä, joille Pyhä Raamattu on elämän ohjenuora ja jopa maallisen lain yli menevä fundamentti, kuten aikoinaan Kristillisdemokraattien silloinen puheenjohtaja ja sisäministeri Päivi Räsänen antoi ymmärtää varsin selkeästi puhuessaan Kankaanpäässä eräässä uskovien tilaisuudessa. On myös meillä ulkoministeri, joka on omassa plokissaan verrannut Irlannin aborttilainsäädännön vapaammaksi - ja siis naisten oikeuksia kunnioittavaksi - muuttumista ”likaiseksi vedeksi”. Ja joka osallistui Kanadassa virkamatkallaan ministerinä naisten aborttioikeutta vastustavaan mielenilmaukseen.

Jos Aki Ruotsala sai julmetusti harjausta osakseen ja pikaiset potkut, sai hän myös puolustajia. Ei ole yllätys se, että nämä puolustajat ovat kristittyjä. Näitä on varmasti ollut some pullollaan, tavallisia kansalaisia, mutta myös poliitikkoja. Kristillisdemokraattien pj. Sari Essayah puolusti Ruotsalaa twiitissään elegantisti: ”Onpa kumma, jos jonkun henkilön subjektiivisesti kokemaan elämänmuutokseen ja siitä kertomiseen ei voi ottaa kantaa”. Sari liittyy siis niihin, joiden mielestä Jumala voi – eli korjata vinoutuneen syntisen, homon, ihan kunnon kansalaiseksi. Subjektiivinen kokemus on siis yleinen fakta. ”Älkää tulko mulle yhtää selittää, mää tiedän, kun tää tapahtu just mulle ja ihan jeesuksen oikeesti!” Essayah ei tietenkään lääketieteen edustajia tässä asiassa kuuntele. Raamattu on ehdoton auktoriteetti. Sydänkirurgeja hän tietysti uskoo, vaikka Raamatussa näistä ei juuri mitään kerrota.

Päivi Räsänen järkyttyi. Kuinkas muutenkaan. Hänen mukaansa tässä on kyseessä jo uskonnollinen vaino. Että ”millä tolalla Suomessa on tällä hetkellä uskonnon ja mielipiteen vapauden tilanne?” Siis mielipiteen ilmaisu, että homot nyt vaan ovat sairaita ja heidän pitää eheytyä pelastuakseen, on ihan ok mielipide, joka pitää saada ilmaista vapaasti. Päivin mielestä nyt pitää selvittää, onko nyt kyseessä uskonnollinen syrjintä. Hallelujaa! Ja Herra maatamme ja meitä syntisiä siunatkoon!

Eija-Riitta Korhola yhtyi puolustelijoihin ja irtisanomisen ihmettelijöihin. Ja eräs porilainen kansanedustaja. Viimeksi mainittu vertasi Pori Jazzin irtisanomispäätöstä fasismiin. Koska lailliset mielipiteet, siis Ruotsalan.

Aki Ruotsala yritti tehdä meriselityksen. Hän kertoo olevansa ”ihmisen, lähimmäisen puolella”, mutta turhuuksien turhuus, kuten Saarnaaja toteaa. Löysät tuli julki eikä sitä pyyhkimällä siivota. Miksi kukaan järki-ihminen joutuu puolustelemaan sanomisiaan noilla itsestään selvillä sanoilla? Ellei sitten ole kyseessä hämärästä kristillisyyden kyllästämästä näkemyksestä kumpuavasta erilaisuutta diskriminoivasta eetoksesta?

Toisaalta Pori Jazzin toiminta vuosien mittaan on ollut selkeästi enemmän liiketoimintaa kuin kulttuurista toimintaa ja sen käytännön periaatteet ovat olleet selvän opportunistisia. Aki Ruotsalan rekrytoinnin perusteet olivat kuulemma tämän organisatoriset kyvyt ja kai varmaan tämän päivän vaatima ”dynaamisuus” ja muuta hienoa. Jos Pori Jazzin hallitus tiesi Aki Ruotsalan menneisyyden Nuotta-kampanjassa ja siis selvät näkökannat homoseksuaalisuuteen, niin merkillistä leväperäisyyttä kyllä. Hänen kristillisen vakaumuksensa hallitus kyllä tiesi. Luottivatko he siihen, ettei kukaan tartu tämän homovastaisuuteensa? Huonosti arvioitu. Kyllä tarttui. Altti Papinsaari SK:n kolumnissaan. Kun homma levisi käsiin, oli tehtävä käsien pesu. Soppari peruttiin. Ja niin piti. Tunkka vain jäi. Pori Jazzilta petti arviointi pahan kerran ja siitä jäi paha haju vuosiksi eteenpäin.

Muuten, jos Jumala on kaikkivaltias, niin miksi Hän kaikessa viisaudessaan on luonut sen homostelun? Ja mihin näitä kristillisiä eheyttäjiä tarvitaan, jos kerran Hän voisi sormeaan liikauttamalla parantamaan kaikki homosteluun hairahtuneet?

Aki Ruotsalaa siis oltiin palkkaamassa hyvin palkattuun toimeen. Hänen eetoksensa puolustajia on runsaasti poliittisissa päättäjissä ja muissa korkeissa asemissa. Pori Jazzin toimitusjohtajajuttu meni näin. Case is closed, mutta ei homokammocase. Se jatkuu edelleen.

(kuvituksena netistä luvattomasti lainattuja kuvia yhdistettynä luvattomasti lainattuun Pieruperseen piirrokseen. Valitukset aiheesta blogistille, yki@sekk.fi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti