torstai 17. maaliskuuta 2016

Rukousaamiainen. Post scriptum



 
Ulkoministerimme Timo Soinin piti osallistua tänään 16.3. rukousaamiaiselle Kalastajatorpalla, mutta lääkäri määräsikin hänet sairaslomalle keuhkoputken tulehduksen vuoksi.

Noin 150 asioidemme päättäjää, poliitikkoa ja suuryritysten isokenkäistä rukousaamiaisti 120 euron rukousesimaksulla. Eduskunnan varapuhemies Paula Risikko toi paikalle eduskunnan ylimmän arvovallan. Soinin piti suorittaa tapahtuman huipennus, raamatunluku ja rukous. Onkohan nyt ymmärrettävä niin, että Jumala onkin suopeampi luteriaanisen muodon rukoukselle kuin katolisen? Soinihan on harras katolinen. Herrallemme lienee silti samantekevää, onko oppi katolista vai evankelista, kunhan ei katoavaista kuin mainen kunnia. Tutkimattomat ovat Herran tiet, joten ehkä meille matosille jää selviämättömäksi se, miksi Hän pani lääkärin asialle ja estämään Soinin rukousperformanssin.

Tai voihan olla, että Suomen Kansallinen Rukousaamiainen ry, josta me kansalaiset tiedämme varsin vähän, vaikka nimessä onkin sana kansallinen, saa suoraa informaatiota yläkerrasta ja välittää sen meille. Voihan olla, että järjestelyissä on taivaallisesta näkökulmasta ollut hieman toivomisen varaa. Ehkä Hotelli Hilton Kalastajatorppa ei ole Hänelle otollinen paikka, vaikka nimessä sana "kalastaja" esiintyykin. Halusihan Herramme Jeesuskin aikoinaan seuraajistaan ihmisten Kalastajia. Ja eräänkin kerran Hän siunasi särvintä hurskasta muutamasta leivästä ja turskasta, siis kalasta (riimi: J.Leskinen).

Toisaalta, kun muistamme, mitä Sauli Ahvenjärvi (taas kala) kertoi viime vuoden rukousaamiaisesta, siitä ensimmäisestä: "pyysimme Jumalalta siunausta, johdatusta ja varjelusta maallemme", ja tiedämme kuinka siunaus ja johdatus on toteutunut maassamme (leikkauksia, köyhien kurmuuttamista, palkka-ale, työajan pidennyksiä, koulutuksen alasajoa, turvapaikanhakijakatastrofi jne.), voimme arvella, ettei se ensimmäinenkään rukousaamiainen liene ollut Herrallemme otollinen ja ehkäpä Hän päätti säästää ulkoministerimme tältä "turhuuksien turhuudelta", kuten Saarnaaja nyt tuosta aamiaistelusta varmaankin veistelisi.

Tietenkään en hitustakaan mieti sitä mahdollisuutta, että Soini olisi pelästynyt koomikko André Wickströmin typerää twiittausta jokin aika sitten, jossa hän kertoi rukoilevansa, että ”Jeesus saapuisi tilaisuuteen ja tappaisi kaikki paikalla olijat”. Nimittäin JOS Soini olisikin tähän perustuen tilannut vähän "saikkua", tulisi mieleen heti, että entä ne muut, jotka sinne osallistuisivat, eikö Timo heistä olisi piitannut? Ja jos näin olisi, niin silloin Soinilla itselläänkään ei omatunto olisi aivan kunnossa. Niin, tietenkään tällainen ei tule edes mieleenikään ja tätä kirjoittaessani kaikki osallistujathan lienevät jo turvallisesti kotona iltauutisten ja A-studion äärellä.

”Yksi pieni osa ohjelmaa.” Näin kuvaili tapahtuman järjestäjä, kansanedustaja Antero Laukkanen (KD) tapahtumapäivän aamuna Timo Soinin osuutta. Kummallista. Aiemmin meille tihkuneiden niukkojen tietojen mukaan tämä Soinin osuus, raamatunpaikan luku ja itse rukous, olisi ollut koko tapahtuman huipennus. Laukkanen kertoi tapahtuman jälkeen medialle (jonka läsnäolo tapahtumassa ei ollut sallittu), että Suomen tilaisuuden erityispiirre on se, että siellä kuullaan taiteellisesti erittäin korkeatasoisia esiintyjiä. Nyt siellä hartaita säveliä esittivät Marzi Nyman, Jukka Perko, sopraano Vilja Riutamaa, Maj Lind -palkittu Risto Kyrö. Aivan eliittimuusikoita.

Tilaisuuden ytimen luulin olevan Suomen puolesta rukoilemisen, mutta lieneekin niin, että verkostoituminen on se ydinluu. -Tietysti tilaisuuden järjestäjät haluavat Raamatun arvojen ja kristillisen näkökulman tulevan avoimesti mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Laukkanen raottaa hieman salaperäisyyden verhoa ja kertoo, että he "rukoilivat yhtenäisyyttä Suomeen, luottamusta tulevaisuuteen ja että löytyisi kansankuntana yhtenäinen sävel ja suunta". Tietysti siellä rukoiltiin myös, että Soini tervehtyisi ja pystyisi palaamaan tehtäviinsä. Niin, ehkä Timo Soinin aivan todennäköinen tervehtyminen keuhkoputken tulehduksesta on sitten rukoilun tulos ja Herran teko.

Laukkanen tervetuloittaa muslimitkin rukoilemaan, jos ei ihan kristillisesti, niin ainakin kristillisiä arvoja Suomeen. Nyt muslimeja ei tilaisuudessa ollut, koska järjestäjien ystäväverkostoista ei löytynyt tunnettuja muslimivaikuttajia. Niin, ei Kalastajatorpalle aivan kuka tahansa voi saapastella. Täytyy olla vaikuttaja. Ei Herra toimi muuten.

Laukkanen kertoi, että tilaisuus pidetään suljettuna osallistujien yksityisyyden takia. Moni kokee vakaumuksensa peräti arkaluontoiseksi. Hänen kokemuksensa mukaan kristittyjä jopa vainotaan Suomessa nykyään. En tiennytkään. Sitä paitsi ”suomalaiseen uskoon kuuluu, ettei sillä rehvastella, vaan säilytetään se omana asiana”, kuten Laukkanen kuvaili. Ja näin oikein. Yksityisasiahan se. Niinpä voin odottaa, että valtiolliset valtiopäivien avajaisten ja itsenäisyyspäivien juhlajumalanpalvelukset yksityistetään sinne minne ne kuuluvatkin: seurakunnalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti