tiistai 22. maaliskuuta 2016

Hyökkäys vapaata demokratiaa vastaan


Brysselin hyökkäys oli "takaisku vapaalle demokratialle". Näin totesi Sirpa Pietikäinen. Takaisku varmasti vapaalle demokratialle, mutta voi miettiä, kuinka vapaa demokratia Euroopassa on, vai onko se vapaus vain illuusio?


Brysselin lentoaseman sekä metroaseman vastenmieliset ja raukkamaiset itsemurhahyökkäykset ovat siis ISIS:n islamistiroistojen tekemiä. Uhreja on ainakin 34 ja haavoittuneita 200. Iltapäivälehtien nettisivuilla oli valtavankokoisin kirjaimin uutisia tapahtumista. YLE:n sivulla oli suoraa lähetystä ja reaaliaikainen twitter-seuranta. Valtiovarainministeri Alexander Stubb ilmoitti aivan tuoreeltaan olevansa järkyttynyt Brysselin kentän räjähdyksistä. Hän ja pääministeri Sipilä ovat kertoneet ottavansa osaa uhrien ja heidän perheidensä suruun.

Vähän aikaa sitten Turkissa tapahtui kaksi terroristihyökkäystä. Helmikuussa kuoli 28 ja kymmeniä haavoittui. Viikko sitten tapahtuneessa iskussa 37 kuoli ja 125 loukkaantui. Viime lokakuussa Ankaran keskustassa tehtiin tympeä hyökkäys rauhanmarssiin. 103 ihmistä kuoli ja 500 haavoittui. Nämä olivat kurdien taistelujärjestön tekemiä iskuja. Vaikka niitä ei voi hyväksyä, saattaa ne ymmärtää. Turkin armeija oli moukaroinut säälimättömästi kurdeja Kaakkois-Turkissa ”turvallisuusoperaationa”. Näissä oli kuollut satoja siviilejä. Ihmisiä, joilla oli se vika, että he olivat kurdeja. Nämä uhrit lienevät toisarvoisessa asemassa, eikä heidän omaistensa suruun ja kärsimykseen tarvinne ottaa niin paljon osaa. Näistä iskuista ei ollut suoraa seurantaa eikä valtavia otsikoita. Vain tavallista uutisointia.

Sirpa Pietikäinen siis viestitti Amsterdamin kentältä, jonne hänen koneensa oli ohjattu: ”Brysselin iskut vakava takaisku vapaalle demokratialle.” EU neuvottelee parhaillaan USA:n kanssa TTIP-sopimusta, joka takaa sen, että käsite vapaa demokratia tarkoittaa pian lähinnä suuryritysten vapaata ja demokraattista oikeutta polkea EU:n valtioiden kansalaisten oikeuksia ja haastaa valtioitakin oikeuteen, mikäli ne yrittävät estää näiden firmojen vapaata ja ylikansallista oikeutta riistää luonnonvaroja sieltä mistä haluavat.

Keskisessä Euroopassa oli 70-luvulla useita terrori-iskuja ja ne jatkuivat Pohjois-Irlannissa vielä 2000-luvun alkuun saakka. Silloin ei muistaakseni puhuttu vakavista iskuista vapaalle demokratialle. Mutta niitä tekivätkin eurooppalaiset itse. Nykyisissä islamistien pommi-iskuissa ei ole kyse uskonnosta niinkään, vaan näiden jihadistiroistojen vallanhimosta, pelosta ja sokeasta vihasta koko maailmaa kohtaan. Pelko synnyttää vihaa. Mutta pelko ja viha eivät ole vain jihadistien yksinoikeus. Ympäri Eurooppaa, kuten myös meillä Suomessa on paljon ihmisiä, jotka suoltavat somessa silkkaa vihaa kaikkea erilaista kohtaan ja sokeasti aivan kehen tahansa.

Terhi Kiemunki aivan äskettäin suuntasi vihansa pienten tyttöjen päälle ja heidän kauttaan. Ex-perussuomalainen James Hirvisaari harjoittaa joka käänteessä viharetoriikkaa. Nyt tästä iskusta hän twiittasi näin: ”Sitten kun Helsingissä posahtaa, toivon kaikkien suvakkihuorien ja vain heidän olevan paikalla.” Perussuomalainen meppi Jussi Halla-aho vahingoniloitsi tapahtuneesta: ”Jahas, täälläkin juhlitaan rasisminvastaista viikkoa.” Samoin eräs uskova kristitty: ”rasisminvastaista viikkoa juhlistetaan siis myös Brysselissä”. Juho Eerola, PS:n kansanedustaja, muotoili vitsikkäästi: ”Rasismin vastaisen päivän after party”. En tiedä, mitä ajatella ihmisistä, jotka ilkkuvat kauheuden jälkeen, että "ähä kutti, mitäs me sanoimme", tai "sitä saa mitä tilaa".

Some täyttyi välittömästi surevista ja osaaottavista viesteistä iskujen jälkeen – ”meidän kaikkien veri on samanväristä”, ”Ajatukseni Brysselissä. Unohdimmeko mitä rakkaus ja inhimillisyys tarkoittaa”. Joku lehti käytti iskuista ilmaisua ”maailmaa järkyttäneet”. Niin. Ilmeisesti on niin, että nämä Brysselin iskut nyt järkyttävät maailmaa, mutta kun Boko Haram tappoi Kamerunissa sata tai tammikuussa 2015 jopa 2000 ihmistä viikon aikana Nigeriassa, maailma ei ollut järkyttynyt.

Hannu Takkula, meppi, kiitti suojelusenkeleitä, kun hän välttyi pommilta vain 15 minuutilla. Varmaankaan heillä, jotka kuolivat tai vammautuivat, ei ollut suojelusenkeleitä. Takkula lienee niin tärkeä henkilö, ettei häntä ole varaa menettää. Niillä tavareilla ei niin väliä lie kai ollut. Takkulaa mietitytti myös, miten hän pääsee kotiin, kun julkinen liikenne oli pysäytetty.

ISIS on yksi typerryttävimmistä tavallisia ihmisiä terrorisoivista islamistiroistojengeistä. Se tappaa talossa ja puutarhassa muslimejakin, jos nämä vähänkin poikkeavat heidän omista sairaista opeistaan. Se on oikeasti vaarallinen vielä pitkään ja se tulee tekemään Euroopassa vielä lisää iskuja ennen kuin se saadaan deletoitua. Eräs sitä vastaan taistellut ja Suomeen turvapaikanhakijana tullut irakilainen sai taannoin ehdollisen rangaistuksen sotarikoksesta. Hän roikotti eräässä kuvassa ISIS-sotilaan päätä. Hän oli puolustanut kansaansa ISIS:n roistoja vastaan. Somessa raivottiin. Hänet haluttiin lynkata ja leikata tämän itsensä pää irti. Monilla meistä lienee loppujen lopuksi paljon yhteistä islamistiroistojen kanssa.

Syitä viime vuosien ääri-islamismin synnylle sopii kyllä niitäkin pohtia. Näitä höyrypäisiä järjestöjä on useita. Uskonto on niille vain viitekehys ja väline vallankäytölle.


'


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti