keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Turvallinen ja tasa-arvoinen maailma



On siis kulunut tasan 50 vuotta, kun Martin Luther King murhattiin. Vaikka hän oli 40-vuotiaaksi jo ehtinyt tehdä runsaasti työtä tasa-arvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden, unelmansa, puolesta, ei hänkään lopulta muuttanut juuri mitään. USA:ssa vallitsee nyt näkyvän rasismin tilalle pesiytynyt piilorasismi. Eikä aina piilorasismikaan. Memphisissä, jossa King tapettiin, on suunnilleen samanlaista kuin 50 vuotta sitten. Köyhä on suurella todennäköisyydellä musta. Mustien dollari on 48 senttiä ja he asuvat kortteleissa, joissa nuoria kuolee väkivaltaan tai huumeisiin ja jotka ovat valkoisille no go -alueita, raffeja. USA:ssa poliisi ampuu edelleenkin tuon tuostakin mustia vaarallisina rikollisina. Juuri jokunen aika sitten kaksi poliisia ampui vähän päälle parikymppisen perheenisän, koska tällä oli kännykkä kädessä ja toinen poliisi luuli sitä aseeksi. Tämä huusi ”GUN!” ja sitten paukkui. Yhteensä 20 laukausta. Pimeässä.

King vaati aikanaan myös ammattiliittojen vahvistamista ja koulujen kehittämistä niin, että kaikki lapset saisivat yhtäläiset mahdollisuudet oppia. Edelleen hän vaati toimia uusien työpaikkojen luomiseksi ja tuloerojen kaventamista. Nämä Kingin yli 50 vuotta sitten esittämät vaatimukset ovat asioita, joita meillä Suomessa nyt monet ovat peränneet.

Maailma ei ole edelleenkään tasa-arvoinen, oikeudenmukainen eikä turvallinen paikka. Kaikkea muuta. Tasa-arvoisuus, oikeudenmukaisuus ja turvallisuus ovat asioita, jotka esiintyvät saarekkeina ja kuplina siellä täällä. Näissä asuvat ihmiset luulevat muuallakin olevan samanlaista ja kaikkien tulevan toimeen yhtä hyvin kuin he itse. Ja jos ei, niin oma vikansa. Aivan samoin kuin työttömien osa täällä Suomessa on ihan heidän oma valintansa. Yle juuri kertoi jälleen yrittäjien tarinaa työttömien luuseriudesta.

Vaikka Suomi on siis todistetusti onnellisempi maa kuin suomalaiset itse tietävät tai luulevat tietävänsä, on kyselytutkimusten mukaan Suomen yksi suurimpia vaaroja eriarvoisuuden lisääntyminen. Ja niinpä Sipilän hallitus on sisäisesti mielenkiintoisen ambivalentti; se itse on lisännyt eriarvoisuutta toimillaan samalla kuin se on asettanut työryhmän, joka pohtii eriarvoistumisen pysäyttämistä. Sipilän hallitus ei toimiin aio pistää senttiäkään. On seuraavan hallituksen asia, mitä sitten ne toimet ovatkaan. Joko tuo on kettuilua tai sitten he ovat niin lähellä toimiaan, etteivät näe mitä ovat tekemässä.

Suomessa on tosiasiassa miljoona köyhää. Monet näistä ovat syrjäytettyjä. Köyhien lapset ovat jo koulussa eriarvoistettuja: Lapsen ääni -kyselyyn vastanneiden lasten kertomaa siitä mitä on köyhyys Sipilän Suomessa vuonna 2018: ”Koulussa huudellaan kun en pääse mukaan ja heitellään pikku kolikoil.”  “Mulle on naurettu kun ei oo rahaa uusiin suksiin tai luistimiin.” Tietysti nämä ovat yksittäisiä juttuja, eikä niitä voi yleistää, mutta joka ainoalle, joka tuollaista kokee, on aivan sama, onko se yleistä vai harvinaista. Itse koin tuollaista alakoulussa, mutta en siksi että olisin ollut köyhä, vaan koska olin pieni, surkea ja huono urheilussa.

Aseet ja asevarustautuminen ovat ainoa keino luoda turvallisuutta, vähentää sotia ja tuhoa. Jos joku muuta väittää, ei tämä on epärealistinen kuplassa asuva naivi hölmö. Asekauppa pitää myös kauppataseen kunnossa ja työllistää.  Tämä kuviteltu lause on täyttä totta useiden poliitikkojen mielissä suunnilleen kaikissa ns. sivistysmaissa. Aseet tuovat niinkin paljon turvallisuutta, että joka minuutti kuolee joku. Varsin usein siviili. Asekauppa todellakin pitää kansantaloutta monessa maassa pystyssä. Aseisiin maailmassa käytetään vuosittain 1,8.000.000.000.000 USA:n dollaria. Summa on vain vähän helpompi käsittää kuin universumin koko. Koko maailman asekaupan pelkästään kahdeksan päivän hinnalla koko maailman lapset saisivat 12 vuotta hyvää kouluopetusta.

Samalla kun asekauppa pyörittää asevientimaiden taloutta, se myös rakentaa konflikteja ja sotia, jotka eivät juuri muuta saa aikaan kuin nälkää, köyhyyttä ja eriarvoisuutta ja radikaaleja ääriryhmiä. Konfliktit tuhoavat elinkeinot, tuhoavat ihmisiä fyysisesti ja henkisesti ja vielä pilaavat ympäristön. Jälleenrakennus on hidasta ja siihen ei juuri meinaa varoja löytyä. Voi vain yrittää kuvitella, miten vaikka joku Syyria katastrofistaan nousee.

Syyriassa on sodittu ja tuhottu kaikkea jo seitsemän vuotta. Turkki on miehittänyt osan Syyriasta ja jaakaa siviiliuhreista välittämättä kurdijoukkoja - turvallisuuden ja vakauden luomisen nimissä eli eliminoidaan "terroristeja". Alueella, jossa on ollut kaikkein vakainta ja turvallisinta juuri kurdien ansiosta. Turkki haluaa likvitoida kaikki kurdit ja muut Isisradikaalit, paradoksaalisesti Isisissäkin toimineiden taistelijoiden avulla.

Asehankinnat Lähi-Idässä ovat kasvaneet 10 vuodessa kaksinkertaiseksi. Jos aseet toisivat turvallisuutta ja vakautta, olisi Lähi-Itä nyt todella turvallinen paikka. Ukrainassa alkaa jo sodan viides vuosi. Ihmiset eivät siellä enää muista, mitä sana turvallisuus tarkoittaa. Ainoat, jotka hymyilevät mielevästi, ovat asetehtailijat ja -kauppiaat.

Toinen suuri maailmaan muutosta halunnut ja rauhanunelmaansa julistanut historian henkilö ammuttiin myös nelikymppisenä. John Lennon. Hän syntyi Liverpoolissa Luftwaffen pommittaessa parhaillaan kaupunkia. Hän syntyi massaväkivallanteon tapahtuessa ja hän kuoli aseellisen väkivallan seurauksena. Hänen toinen nimensä oli Winston. Hän sai sen pääministeri Churhillin innoittamana. Churchill määräsi RAF:n pommittamaan Saksan kaupunkeja silmittömästi, tietäen että satoja tuhansia siviilejä tulee kuolemaan liekkimerissä ja kauhuissa. Niin tapahtuikin. Nyt Syyriassa sodan kaikki osapuolet tekevät samaa. Niin myös arabiliittouma Jemenissä. Suomi on ollut ja on mukana aseistamassa hyökkäävää osapuolta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti