torstai 18. toukokuuta 2017

Hämärärekisteri




On se vaan hienoa, että hallitus voi käyttää Suomen ylimmän kansanvallan elimen puhemiestä ajamansa hallintarekisterilain lobbaukseen suoraan eduskunnassa. Varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) lähti kesken kaiken puhemiesaitiosta, käveli saliin ja pyysi puheenvuoron, jossa ensin selitteli poikkeuksellista puheenvuoropyyntöään ja sitten puolusteli lakia, jolla suomalaiset osakkeenomistajat saavat omistuksensa piiloon. Käsittämättömän avointa, reipasta ja niin härskiä.

Hallintarekisteri tarkoittaa hämäräjärjestelyä, jossa arvopaperikeskuksessa pidettävään osakasluetteloon ei merkitä osakkeen oikeaa omistajaa, vaan vain osakkeita säilyttävä ja hallinnoiva pankki tai sijoitusfirma. Sen firman omistajat voivat olla keitä ja mistä maasta tahansa. Maakuntapoliitikoillekin hallintarekisteri on kätevä tulevassa sotepuljauksessa. Voi tehdä omistamansa terveysalan yrityksen etua ajavia päätöksiä, eikä kukaan tiedä sittä omistuksesta yhtään mitään... Kätevää ja niin mukavaa.

Paradoksaalista on, että poliitikkomme ponnekkaasti esiintyvät avoimuuden ja läpinäkyvyyden puolesta, mutta sitten vielä ponnekkaammin ajavat yksityisten omistusten piilottamista meiltä muilta ja vieläpä verottajaltakin. Harmaata taloutta poliitikkomme vastustavat kiivaasti ja ääni jalosta eetoksesta väristen. Ja heti toisessa käänteessä ajetaan kiivaasti uusia välineitä harmaaseen talouteen. Tekopyhä, tekopyhempi, poliitikko.

Hallintarekisterilaki siis tuli. Sitä vastustivat oikeusministeriö, syyttäjälaitos, keskusrikospoliisi, valtakunnanvoudinvirasto, valtakunnansyyttäjänvirasto, poliisihallitus, Helsingin poliisilaitos, valtiovarainministeriön vero-osasto, verohallinto ja sen harmaan talouden selvitysyksikkö, Finanssivalvonta, Journalistiliitto ja Osakesäästäjien keskusliitto. Lain hyväksymisen puolesta olivat Finanssialan keskusjärjestö, Kokoomus, Keskusta ja Perussuomalaiset – paitsi kolme poliisiedustajaa. Neljäs vastustanut poliisikansanedustaja oli poissa äänestyksestä, matkoilla. Timo Soini, joka on viimeisillä metreillään puolueensa puheenjohtajana, ei ymmärrystä näille pullikoijille suonut. Ei kun harjaukseen.

Perussuomalaisissa saa olla aina omaa mieltä, mutta silti ei tarvita ryhmäkuria. Saa olla omantunnon kysymyksiä. Milloin abortista, milloin homoliitoista, milloin maahanmuutosta. Mutta äänestää pitää oikein. Kun on yksimielisesti hyväksynyt perussuomalaisten periaatteet, niin sitten on. Saa pitää oman mielen, kunhan äänestää kuin on sovittu. Kunhan äänestää kuin perussuomalaisen pitää. Muuten tulee penalttia. Ja varoitukset sitten rapsahtivat. Huomautus sille matkaajalle. Mitäs se nyt enää väistyvälle puheenjohtajalle kuuluu? Kyllä kuuluu. Oma hillotolppahan siinä oli uhattuna, mikäli ryhmä hajoilee. Varoitukset lienee lausunut ryhmän puheenjohtaja, Toimi Kankaanniemi. Hän paheksui äänestyksen jälkeen väärin äänestäneitä. Tasan kaksi vuotta sitten hän jäi nolosti kiinni suorasukaisista tekstareista naisille, joiden kanssa oli tarkoitus tehdä jotain muuta kuin käydä alttarilla. Käry kävi, mutta hän tunnusti ja pyysi anteeksi. Ministeriys jäi, mutta nyt hän jatkaa taas kuin ei mitään. Kankaanniemi jäi Soinilta harjaamatta. Eihän uskon mies toista harjaa.

Hallintarekisterilaki ei olekaan enää hankala juttu Perussuomalaisille. Eihän se laki ole lainkaan se, mitä Stubb tarjoili silloin kun hän sekoitti luvut 90 ja 10. Perussuomalaiset siis nähtävästi ymmärtävät hyvin, että Suomen ETU vaatii sen, että osakkeenomistajat saavat piiloutua hallintarekisteriin, kunhan se nyt vain tapahtuu ulkomailla. Ja EU:kin vaatii sitä. Ei mukava laki, mutta kun se nyt vaan on pakko. Muuten tulee penalttia.

Mutta sitten he keksivät, että tehdään ponsi sakkoverosta niin, ettei tee mieli omistuksiaan piilotella. Ponsi taas on aivan höpöhommaa. Sillä voi lähinnä keventää omaatuntoaan. Ponnesta laiksi ottaa vuosia, jos sittenkään. Ja hallintarekisteriin voi piiloutua ulkomaalaisena, jolloin välttyy verolta. Eihän osingonmaksaja tiedä tunnistamattomasta, mistä maasta tämä on. Tai sitten voi myydä osakkeet juuri ennen osinkoja, jolloin myyntivoiton saa verottomana. Keinoja on aina. Hallintarekisteri antaa vain lisää keinoja vältellä veroja.

Vaatiiko EU tätä meiltä? Ei. Niin voi tulkita. EU:n asetus vaatii Suomea lähinnä avaamaan osakemarkkinoita kilpailulle. Hallintarekisteröintiä se ei edellytä. Hämärärekisterin puolustajat lukevat EU:n asetusta niin, että Suomi ei voisi kieltää hallintarekisteröintiä suomalaisilta ja siis ulkomaisissa arvopaperikeskuksissa. Kyse on siis tulkinnasta. Asetus on niin kuin se luetaan. Ja luetaan niin kuin se mukavalta tuntuu.

Mauri Pekkarisellahan on tietysti yksityisen edun puolustamisessa jo hyvää osaamista. Hän on sulava neuvottelija ja kiitettävän tehokas lobbaripoliitikko. Hän ajoi aikanaan tuulivoimatariffit, joita me tavalliset veronmaksajat maksamme (eivät siis pian ne, jotka omistuksensa saavat laillisesti piilottaa hämärärekistereihin). Hänen tyttärensä mies toimii tuulivoimasta vastaavana pomona sijoitusyhtiö Taalerissa. Sillä lailla. Meiltähän tämä käy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti