perjantai 9. marraskuuta 2018

Nenäpäivää kirvesvartta



(uusinta vuodelta 2012)

Rikkaitten harrastama hyväntekeväisyys tökki jo pienenä. En ymmärtänyt silloin miksi, ehkä siksi, että hyvää tehdessään he olivat aina pynttäytyneet parhaimpiinsa. Rikkaat harrastavat hyväntekeväisyyttä, mutta eivät milloinkaan ponnistele rakenteellisten köyhyyttä torjuvien asioiden eteen.

Maailman ”hauskin maaottelu” kehitysmaiden lasten hyväksi on käynnistynyt. Nenäpäiväkeräys.  Siihen kuuluu olennaisesti köyhiin maihin roudattavat julkkikset ja heidän mediassa esillä olonsa näyttämässä esimerkkiä hyvän tekemisestä meille taviksille – ”hauskalla tavalla”.

Aloituspäivän aamuna 17.10. YLE Puheen ylirento aamujuontaja kysyi monilahjakkuus Katja Ståhlilta, joka kaiken muun toimittamisen ohella on pian myös Nelosen uutisankkuri, miltä Malawissa näytti. Katja oli juuri poikennut siellä nenäpäivämannekiinina. ”Köyhältä, sanotaan näin”, totesi Katja. Niinpä. Mitenkähän toisin olisi voinut sanoakaan? Muut mannekiinit ovat Jenni Pääskyvuori, Elastinen ja Axl Smith. Heidät kaikki lennätetään köyhien keskelle nenä päässä ja takaisin kertomaan, kuinka mahtavia ihmisiä siellä on, vaikka elävät niin köyhästi. Ja että meillä kaikilla on kauheasti opittavaa.

Toimittaja Ståhl esitti samana päivänä syvämietteisyyden TV1:n syväanalyyttisen PS-ohjelman haastattelussa. Malawissa ihmiset ovat onnellisempia kuin Suomessa. Me suomalaiset kun nimittäin  olemme tehneet elämästämme monimutkaista, niin ongelmammekin ovat monimutkaisia. Malawissa ongelmat siis ovat yksinkertaisia, kun siellä ei ole mitään, mistä tulisi monimutkaisia ongelmia.

”Auttaminen on hauskaa, kun mukana on Nenä. Tyylikäs tapa osallistua keräykseen on pukeutua Nenäpäivän uuteen t-paitaan.”

”Nenäpäivän viettäminen koulussa tai päiväkodissa on hauskaa, helppoa ja hyödyllistä”, sanotaan nenäpäivä-sivulla. ”Luokassasi tai ryhmässäsi voit herättää keskustelua lasten oikeuksista, tasa-arvosta, myötätunnosta ja oikeudenmukaisuudesta”, siellä neuvotaan. Otan heti seuraavalla kahvitunnilla asian pöydälle. Me kaikki vakavoidumme hetkeksi. Mutta sitten vain punainen nenä päähän ja iloiten kilvan kaivamme kuvetta! Ja olemme hyviä ihmisiä!

Nenäpäivän järjestää Ylen Hyvä Säätiö. Sen perustivat vuonna 2004 Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen UNICEF. Henkilökuntaan kuuluu toiminnanjohtaja, tiedotuspäällikkö, kampanjapäällikkö ja assistentti. Kolmella palkat lienevät johtajatasoa.

Keräyskulut ovat 20 %. Vuonna 2011 noin 400.000 euroa. Englannissa 2011 kerättiin 100 milj. puntaa. Jos keräyskulut olivat sielläkin 20%, lie jonnekin ohjautunut rahavirta euroissa 24,7 miljoonaa. Keräyssummat itsessään ovat naurettavia. Euroopan maat käyttävät vuosittain satoja miljardeja pelkkiin asemenoihin. EU:lle pitkää nenää näyttävä konkurssi-Kreikka törsää aseisiin seitsemän miljardia euroa vuodessa. Siinä sitä nenäpäivää kirvesvartta. Maataloustukiin EU käyttää kymmeniä miljardeja vuodessa. Tuki- ja tullijärjestelmä on erittäin protektionistinen ja se ajaa suurtilojen etua köyhien maiden pienviljelijöitä vastaan.

Nenäpäivä on sumutusta. Mitä sillä saatava pari milliä on muuta kuin pisara epätoivon meressä? Sillä pestään länsimaissa asuvien huonoa omatuntoa vuosisatojen ja edelleenkin jatkuvasta kehitysmaiden riistosta. EU eli me eurooppalaiset tuemme menestyksekkäästi Afrikan maiden kalastajien ja viljelijöiden riistoa. Sen riiston taloudellinen arvo ylittää hupsiljoonia kertoja punanenäkeräykset. Me tavikset sitten keräämme toisiltamme julkkisten nenäpelleilyn keralla pikkuhiluja hyvitykseksi. Nenä päähän ja pöljäilemään päiväksi, niin se rikas pohjoinen – köyhä etelä -dilemmakin unohtuu taas vuodeksi ja voi ostaa paperittomien siirtolaisten pakkaamia espanjalaisia tomaatteja.

--
Joo tiedän. Elän hyvinvoinnissa ja on köyhiä maita ja niissä köyhiä ihmisiä, en tiedä mitä oikea köyhyys on ja kyllä, heitä pitää auttaa. Mutta minulle ei kannata tulla tyrkyttämään irtoneniä. Tottahan näinkin saa auttaa, mutta minä haluan tietää myös keräysvälistävetäjien oman hyödyn.

Rakenteissa täytyy olla jotain vialla, jos pelkästään yhdessä maailman rikkaimmista maista, nenäpäivän kotimaassa Britanniassa, köyhien ruoka-apu on puolessa vuodessa kaksinkertaistunut, kun tuloerokuilu läntisissä maissa on jatkuvasti syventynyt. Kaikki ei ole niin kuin pitää. Suuryritysten toimintatavat ja eri maiden hallitusten valtapyrkimykset Afrikan rikkauksien perään eivät nekään suinkaan ole muuttuneet kiltimmiksi. Miksei Tiibetiläisiä ei auteta? Kiina kurittaa heitä, mutta se on liian hyvä kauppakumppani. Kiinakin myös muuten riistää nykyisin Afrikkaa.

Kehittyvissä maissa on runsaasti rakenteellisia ongelmia, jotka olisivat ratkaistavissa, jos länsimaiden hallituksilla olisi halua siihen. Mutta jos oma elintaso on etusijalla, niin kymmenet miljoonat köyhät lapset jäävät toiseksi. Mitä hyötyä siitä on, että joku julkkis menee pellenenä naamassa Malawin köyhien keskelle lapsia naurattamaan ja tulee takaisin kertomaan liikuttavia tarinoita? Julkkiksen oma myynninedistämistavoite kyllä toteutuu.

Mitähän materiaalia muuten ne nenät on? Muovia? Mihin ne joutuvat sen yhden päivän käytön jälkeen? Kuinka paljon niitä on jo tähän mennessä tehty ja kaatopaikoille heitetty?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti