maanantai 10. syyskuuta 2018

Eliitti ja ihmisroskat



Eliitti on ollut osanamme ja rasitteenamme meillä ja joka kulttuurissa aina, ainakin muutaman tuhannen vuoden ajan. Eliitti ei tarkoita mitään erityisen ja harvinaisen hyvälaatuista ihmisryhmää, vaan sellaisia ihmisiä, joilla on asema. Eliittiin usein synnytään, mutta useimmiten valikoidutaan omien pyrkimysten vuoksi ja sitä useammin onnekkaiden sattumien johdosta. Eliittiin kuuluvat eivät siis keskimäärin ole juuri sen kummempia tai lahjakkaamia tai erityisempiä kuin muut. Mutta eliitti kyllä niin itselleen, kaltaisilleen ja alemmilleen uskottelee. Eliitti tulee kokkareillaan yhtä känniin kuin kuka tahansa viinaa latkiessaan ja nämä, eliitin jäsenet, käyttäytyvät yhtä huonosti kännissä toikkaroidessaan, ehkä vielä vähän huonommin, koska heillä on jakamaton oikeus etuilla, määrätä muita ja huutaa silloin kun huutaa mieli tekee. Porin jazzien ym. VIP-tilaisuuksissa näkee huonoiten käyttäytyvää yleisöä.

Eliitti on aina pitänyt rahvasta roskaväkenä. Roskaväkeä voi kohdella miten tahansa, eikä näillä ole oikein mitään merkitystä yksilöinä. Kunhan maksavat verot ja ovat käytettävissä tykinruokana sodissa. Roskaväellä on eliitille kyllä suuri merkitys siinä, että ilman roskaväkeä eliittiin kuuluvat eivät voi tuntea kuuluvansa eliittiin. Tarvitaan vertailukohde. Kaikissa kulttuureissa hallitseva luokka ja hallitukset ovat kohdelleet enemmän tai vähemmän kaltoin hallittaviaan – roskaväkeä. Mutta se on luonnollista, koska he, hallitsevat ja kyvykkäämmät, nyt vain ovat parempia ja ovat ansainneet etunsa, jonka roskaväki sitten kustantaa.

Oulun kaupunginvaltuuston keskustalainen jäsen, Riikka Moilanen, kysyi kaupungin roskaantumista käsitelleessä asiassa, mitä Oulun kaupunki tekee niille ihmisroskille, jotka notkuvat sekakäyttäjinä ym. kaupunkikuvaa pilaamassa.

Tämä ihminen, jota nyt en ryhdy kategorioimaan mihinkään ryhmään enkä lajittelemaan kierrätysjakeisiin, edustaa tyypillistä eliittiä. Oman maamme nykyiselle eliitille, nykykeskustalais-kokoomuslais-oikeistolaiselle ihmiskäsitykselle, on tyypillistä ajatella syrjäytyneistä ihmisistä roskina ja ongelmajätteenä. Tämä käsitys ei liene kai mikään yllätys kenellekään, joka vähänkään on seurannut politiikkaa.  Tähän ihmisryhmään, jota siis eliitiksi kutsutaan, kuuluu hallitsevan poliittisen luokan lisäksi elinkeinoelämän järjestöjohtajia sekä ns. huippujohtajia. Huippujohtajia he eivät ole erityisten taitojensa ansiosta, koska he tekevät suunnilleen samanlaisia virheitä ja väärinarviointeja kuin tavalliset ihmiset. Heidän virheensä vain tulevat maksamaan miljardeja. Huippujohtajia he ovat siksi, että heillä on huippupalkat ja muut miljoonaetuudet.

Riikka Moilanen on myös Pihlajalinnan Oulun johtaja eli siis juuri ns. huippujohtaja. Hän pyysi samaisessa istunnossa anteeksi puheenvuoroaan, jossa sanavalinnat tuli tehtyä "vahingossa ja ajattelemattomasti".  Sikäli ”vahingossa ja ajattelemattomasti" kyllä, että hänellä oli onnettomasti suodatin pois päältä eli tuli möläytettyä väärässä paikassa eli sanottua se, mitä hän oikeasti ajattelee. Ja mitä hänen kaltaisensa ajattelevat. Hän oli vain niin oman erinomaisuutensa vallassa ja oli muotoillut mielessään puheenvuoronsa tajuamatta, että siellä oli kamerat päällä ja että joku voisi mielensäkin pahoittaa. Ja ainakin Sebastian Tynkkynen (ps) pahoitti. Hän ilmoitti heti pettyneensä puheen laatuun salissa ja että Oulussa ei ole ihmisroskia. Ja että poliitikkojen sen sijaan, että kysyvät, mitä kaupunki tekee ihmisroskille, tulee heidän kysyä itseltään, mitä poliitikkoina tekevät sen eteen, etteivät ihmiset syrjäytyisi. Ja tässä olen hyvin harvinaisesti Tynkkysen kanssa täsmälleen samaa mieltä.

Voi hyvin kuvitella, että Keskustan korkeimmasta Helsingin päästä on lähtenyt ärtyisä viesti Moilaselle, että nyt suu suppuun. Eikä ihan näin ystävälliseen sävyyn. Tällainen julkisuus on Sipilälle ja kavereille (eliittiin kuuluville) erittäin epätoivottavaa ja varsinkin, kun vaaleihin on enää häviävän pieni aika. Nykyinen hallituksemmehan on kyllä omilla toimillaan osoittanut koko sen vallassaolon ajan varsin samanlaista eetosta köyhistä ja muista luusereista eli ihmisroskista. Mutta ei sitä pidä ääneen sanoa. Pitää todeta TV-kameroiden edessä huoen ryppy otsalla, että vain näillä ikävillä päätöksillä saamme Suomen nousuun ja samalla kehua kuinka talous on mennyt eteenpäin harppauksin, vaikka hallituksen toimilla olisikin ollut häviävän pieni osuus siinä kehityksessä.

Pihlajalinna irtisanoutui kiiruusti Oulun johtajansa sanomisista. Samoin tietysti Keskustan poliitikot. Riikka Moilanen twiittasi anteeksipyyntönsä. ”Tapahtui virhe, josta otan opikseni. Jokainen ihminen on arvokas ja haluan kaikille oululaisille hyvän elämän”. Valtuustosalissa hän kylläkin pyysi anteeksi, JOS on loukannut jotain. Tämä JOS on mainio sana. Siinä anteeksipyytäjä asettaa itsensä yläpuolelle ja alentuu pyytämään anteeksi, kun nyt joku on vähän mielensä pahoittanut. Oikeasti hän ei pyydä mitään anteeksi. Eikä Riikka Moilanen nytkään keneltäkään pyydä anteeksi. Tuo twiitti on paljon paljastava – hän pyytää anteeksi sitä kohua, jonka sai aikaan valtuuston kokouksessa. Ei hän pyydä ihmisroskilta mitään anteeksi. Hän pahoittelee lähinnä itselleen sitä, että tuli tehtyä pikku moka ja paljastettua sitä, mitä ei olisi saanut eli eliitin ajattelutapaa. Tietysti anteeksipyynnöllä hän yrittää korjata edes vähän tapahtunutta. Mutta se on myöhäistä, kun maito on jo kaatunut.

Pihlajalinna omassa twiitissään ilmoitti, ettei Moilasen puhe vastaa Pihlajalinnan arvoja. Ja että sairauksista ja elämäntilanteesta riippumatta jokaisen ihmisen elämä on arvokas ja ihmisarvo loukkaamaton kaikissa tilanteissa. Pihlajalinna on liikeyritys, joka toimii kylmien liiketaloudellisten periaatteiden ja arvojen mukaan. Sille ihmisarvo ym. ovat hienoja sanoja, joita on kiva käyttää, mutta jotka eivät käytännössä merkitse oikein mitään. Pihlajalinna luopui valinnanvapaudesta Jyväskylässä, kun se ei tuottanut riittävästi kapitaalia. Soteen liittyen varsin hieno esimerkki siitä, mitä on tulossa. Meidät, rahvas, tullaan mittauttamaan kapitaalissa, kun terveydenhuolto yksityistetään tyyten. Mikäli siis Keskustan ja Kokoomuksen eliitti saa pyrkimyksensä läpi.

EDIT: (vähän myöhemmi)
Riikka Moilanen sai fudut välittömästi, mikä on hyvin ymmärrettävää Pihlajalinnan kantilta katsottuna. Kolhu on liian kova, että olisi voinut jatkaa firmassa. Oulun Keskustan valtuustoryhmä tullee niinikään erottamaan hänet ryhmästä. Ainakin määräajaksi. Jos ei tee, niin silloin se osoittaa, että anteeksi annetaan tuommoiset pikku lipsahdukset. Vaalit on tuossa tuokiossa ja jos asia jätetään kunnolla harjaamatta, muistetaan se uurnilla. Sipilä lienee hyvin hyvin vihainen. Ei moinen ainakaan gallupkäyriä paremmiksi tee.

Kankaanpään Perussuomalaiset eivät antaneet kenkää Teuvo Roskalalle hänen ilmaistuaan perusteellisen vanhan tunkkaiset patriarkaaliset ja arkaaiset käsityksensä naisten asemasta avioliitossa. Hän jatkaa valtuustossa. Mutta hän onkin rehti kansanmies.

2. EDIT: (illansuussa)
Pääministerimme ilmoittikin sitten kylmän viileästi, että hän "vähän ihmettelee Pihlajalinnan Moilaselle antamia pikapotkuja. Että pitäisi olla armollinen - meille kaikille sattuu virheitä ja virheistä voi oppia ja virheet voi saada anteeksi". Hän ei näe siis mitään syytä, miksei Moilanen voisi jatkaa valitsemallaan uralla keskustapoliitikkona. Okei.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti