maanantai 27. marraskuuta 2017

JASSMit on nasta juttu





Jumala ompi linnamme, lauloi saattoväki lokakuussa 1939, kun valtuuskuntamme oli lähdössä tiukkoihin neuvotteluihin Moskovaan. Jumala ei ollut kai läsnä, koska sota alkoi ja se oltiin hävitä pahasti. Kymmeniä tuhansia ihmisiä kuoli ja satojen tuhansien ihmisten elämä muuttui. Alueita, jotka eivät vielä kauaa olleet ehtineet olla itsenäisen Suomen alueita, menetettiin. Jos Stalin ei olisi hulluudessaan teloituttanut armeijan parasta upseeristoa, olisi Suomi saanut kunnolla turpiinsa. Niin pienestä se oli kiinni.

Nyt Jumala ei ole linnamme, vaan Nato ja USA. Sama se, kummassa järjestyksessä. Kai varmaan toisen maailmansodan loppumyrskyissä havaittiin, että Jumala ei ollut linnamme, vaan se, että sotaa käytiin muuallakin, Natsi-Saksa oli sitonut osan Neuvostoliiton armeijasta ja Stalinin mielenkiinto kohdistui Berliinin kilpajuoksuun. Hän halusi panna matalaksi koko Saksan hitlereineen kaikkineen. Jos Saksa ei olisi hyökännyt Neuvostoliittoon, ei Suomella olisi ollut mitään asiaa lähteä Suur-Suomea rakentamaan ja keskitysleirejä Karjalaan pystyttämään. Eikä Suomi ilman Saksaa olisi lähtenytkään.

"On turha oma voimamme
vääryyden valtaa vastaan.
Me turman vallat voitamme
Herrassa ainoastaan."

Jumala ompi linnamme -virren tämä säkeistö sopii tähän aikaan vain pienellä muutoksella. Herra vain korvataan USA:lla.

Nyt me harjoittelemme USA:n kanssa, me yhdenmukaistamme armeijaamme Nato-yhteensopivaksi, meillä on kenraalin allekirjoittama isäntämaasopimus Naton kanssa ja kuten puolustusministerimme Niinistö on todennut; me EMME ole puolueettomia. Ja kun me emme ole puolueettomia ja olemme Natouttamassa armeijamme yhteensopivuutta ja meillä on nyt ollut pari vuosikymmentä amerikkalaisia Hornet -hävittäjiä ja tulemme hankkimaan USA:sta näiden tilalle uudet hävittäjät, ei ole epäselvää, minkä tahon kanssa olemme liittoutuneet. Johan presidentti Niinistökin hyväksyi puolustusministeri Niinistön soolon, kun tämä ilmoitti USA:n puolustusministerin täällä käydessä, että Suomi on valmis järjestämään ”suursotaharjoituksen” USA:n kanssa. Eihän tässä todellakaan mitään Jumalaa tarvita, kun linnoittaudumme USA:n ja Naton hellään huomaan. Mutta mitä tai ketä vastaan?


J.K. Paasikivi lähdössä Stalinin ja Molotovin juttusille Moskovaan lokakuussa 1939

”Se vanha vainooja,
kavala, kauhea,
on kiivas, kiukkuinen
ja julma, hirmuinen.
Vain Herra hänet voittaa.”

Noin kuului virren yksi säkeistö, kun Helsingin rautatieasemalla sitä laulettiin Moskovaan lähtijöille. Tässä Luther, virren sanoittaja, ei tarkoittanut Harald Hirmuista eikä sitä maata ja sen johtajaa, joka neuvotteluja vaati, mutta selvää on, että virren sanoituksen merkitys ja ketä tarkoitettiin, oli kaikilla laulajilla mielessä tuolla hetkellä. Jos joku olisi mennyt kysymään, ketä siinä tarkoitetaan, ei vastaus olisi ollut ”no se vanha kehno” vaan ”no ryssä tietysti”. Olihan Neuvostoliitto ja Venäjä ollut se vainoaja jo vuosisataisesti. Kun me nyt varustaudumme ja treenaamme ja pian mahdollisesti USA:n kanssa suursotatreenaamme, on varmasti sopivaa kysyä, mitä uhkaa varten.

Kun on kyse puolustusvoimista ja sen varustelusta, ei rahalla ole määrää. Vuonna -95 ja siitä eteenpäin hankitut Hornetit maksoivat maltaita. Ne ovat siis olleet 20 vuotta ja jo nyt suunnitellaan uusien hankkimista Ne tulevat maksamaan vielä maltaampia. Hankinnan ilmansuunta on ilman muuta selvä, vaikka puolustusministeriö ja muut asiaan kuuluvat selittäjät muuta uskottelisivat: USA.

Mutta se, mikä on jäänyt vähemmälle huomiolle, on Jassim-ohjukset. Näitä ohjuksia hommattiin USA:sta jo kuusi vuotta sitten. Niitä ostettiin 145 miljoonalla eurolla. Yksi maksaa 700.000 euroa. Kokonaishinta osineen ja koulutuksineen lienee ilmeiesti noin 185 miljoonaa. Kalliita aseita. Nämä ohjukset olivat tai ovat siis Hornetiin kiinnitettäviä ja liittyvät Hornetkauppoihin. Ohjuksia on ollut meillä siis jo useita vuosia, mutta niillä ei voi tehdä yhtään mitään, kun edes niiden toimintaa ei ole päästy kokeilemaan. USA:ssa on edelleen kaksi huippukallista Hornetia, jotka lennettiin sinne varta vasten ohjusta kokeilemaan. Ne ovat olleet siellä yli vuoden. Puolitoista vuotta siten jenkkeihin lähti kymmenhenkinen ilmavoimien ryhmä ampumista kokeilemaan, mutta nämä kotiutettiin sittemmin. Ja yksi siellä nyt sitten kiillottaa niitä Horneteja. Syy suman seisomiseen on se, että Yhdysvaltain puolustushallinto ei ole antanut lupaa kovan ohjuksen koeampumiseen. Suomessa olevat 145.000.000 ohjukset ovat siis lähinnä pelkkiä Jassm-nimisiä putkia. 145.000.000 euroa puolustusvoimien varastossa keräämässä pölyä jo vuosia. Aluksi USA ei olisi halunnut myydä noita ohjuksia ja nyt kun kaupat ja kalliit sellaiset on tehty, ei niitä saa ampua

                          Näin uutisoi Hesari 4.4.2016. Päivämäärä olisi voinut olla kolme päivää aiemmin, 
                          nimittäin uutinen oli yhtä totta kuin aprillipila.

Mutta mitäpä sillä ja millään on väliä. Kunhan on komeat pyssyt, mitä näyttää. Mietin, että sitten kun hankitaan ne super-Hornetit tai F35 -hävittäjät, niin niihin tarvitaan tietysti sitten uudet ohjukset, kun nuo Jassmit ovat jo vanhentuneet. Tai ruostuneet. Tai kukaan ei enää muista, minne ne sysättiin pölyttymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti