perjantai 17. marraskuuta 2017

Korkea asema ja moraali






16.11. A-teeman suuri ahdistelukeskustelua jäi väliin. En ole katsellut näitä keskusteluiltoja aikoihin. Ne alkoivat ahdistaa minua. Meneillään olevasta #metoo -jutusta tuli tulvavuoksen lailla vyörynyt ilmiö. Sen käy kuitenkin monien muiden ilmiöiden kanssa niin, että se unohtuu muiden uusien ja kiinnostavien ilmiöiden tullessa, mutta itse asia eli seksuaalinen häirintä jatkuu silti edelleen työpaikkojen käytävien, yökerhojen ym. hämärissä. Sitä on ollut aina ja tulee olemaan. Jos tämä nyt käytävä keskustelu ja lukuisten ihmisten esiin tulo ahdisteluissa nostaa kynnystä häiriökäyttäytymiseen, niin hyvä sitten. Seksuaalinen ahdistelu on ikävä, tunkkainen ja erittäin vastenmielinen.

Mutta miksi se vyöry tuli vasta nyt? Miksei aina ja heti ole reagoitu? Vain jokunen tapaus on vuosien varrella tullut esiin. Varmasti on myös niin, että useimmat naiset ovat olleet hiljaa työpaikan menettämisen pelossa tai sitten oman uran nousujohdanteisuuden vuoksi. Naisten taholta häirityiksi tulleet miehet lienevät olleet vain tyytyväisiä saamastaan huomiosta. Näin siis keskimäärin. Minulla ei ole kompetenssia analysoida tämän enempää. Mutta ajat muuttuvat ja hyvä niin. Katolisissa, vanhoillislestadiolaisissa ym. uskonnollisissa suljetuissa yhteisöissä ei pedofiliakaan ole enää niin helppoa, kun uhrit eivät välttämättä olekaan enää hiljaa.

Asiat unohtuvat nopeasti. Kuka muistaa, että Yhdysvaltain nykyinen presidentti on ilmeisesti patologinen ahdistelija. Tasan vuosi sitten kirjoitin Facebookissa:

"Jos kourit naisia julkeasti, puhut naisista halveksivasti, ahdistelet näitä ja pidät näitä alempina olentoina, pääset vaikka Yhdysvaltain presidentiksi, kunhan vain on riittävästi massia ja sen lumoamia kavereita.

Jos kourit naispuolisia alaisiasi ja vieraitakin, ahdistelet näitä ja heität heille läpällä alapäähän liittyviä juttuja ja vielä useiden varoituksien jälkeenkin teet näin, menetät suurlähettilään paikan, mutta saat pitää työpaikkasi muunnelluin työtehtävin ja hyvällä palkalla, kunhan vain on mies ja riittävästi hyviä veljiä.

Kun olet duunari tai olet nainen ja teet näin, menetät pienipalkkaisen työpaikkasi ja nopeasti. Siitä voit olla varma."


Tuo toinen esimerkki on Jarmo Viinanen, joka siis vuosi sitten menetti suurlähettilään paikkansa tämän kourimisen ja ahdistelun tultua ilmi, mutta sai jatkaa ulkoministeriössä korkeapalkkaisena virkamiehenä. Ja kaikki on anteeksiannettu ja unohdettu. Aamen.

Korkein syyttäjäviranomainen, valtakunnan syyttäjä Matti Nissinen joutui itse syytettyjen penkille, kun oli esteellisenä hankkinut veljensä firmalta koulutuksia. Hän siis ohjasi veljelleen valtion maksamaa bisnestä. Hän vetosi ajattelemattomuuteen. Jääviys oli kyllä selvääkin selvempi. Naurismaan aidanseipäätkin sen ymmärtävät.

Matti Nissinen totesi asiasta, että tämä juttu on ammatillinen, sosiaalinen ja taloudellinen katastrofi. Voi vain miettiä, voiko noin korkeaan asemaan päässyt olla niin ”ajattelematon”, ettei huomannut räikeää virhettä mitä oli tekemässä. Miten tällaisen henkilön harkintakykyyn varsinaisiin työhön liittyvissä asioissa sitten voi luottaa? Ei mitenkään. Kyse onkin ylimielisyydestä ja korkean aseman tuomasta haavoittumattomuuden tunteesta, hybriksestä. Hän oli asettanut itsensä tavallisten kuolevaisten yläpuolelle aivan kuten ne korkeassa asemassa olevat hyypiöt, jotka klähmivät naispuolisia alaisiaan ja heittävät mautonta läppää. Putoaminen sieltä on nyt selvä asia. Toivottavasti.

En muista juuri nähneeni uutiskuvissa ahdisteluista kiinni joutuneiden tyyppien kasvoilla oikein mitään ahdistusta tai katumusta, vaan ennemminkin tyytyväisen oloista myhäilyä. Nissinen sen sijaan näytti aidosti ahdistuneelta häntä haastateltaessa oikeussalin ulkopuolella ja hänen istuessa salissa. Niin, tämä keisi oli hänelle katastrofi. Hän jäi kiinni läheiselleen kähmimisestä, ei naisten klähmimisestä. Hyvät veljet eivät tässä asiassa tule lyömään toverillisesti hartioille. He hyväksyvät toiminnan, kun tekevät sitä tilaisuuden tullessa itsekin, mutta he tietävät sen olevan NIIN paha juttu, ettei sitä voi selitellä millään. Yleisön tietoisuuteen tuleva taloudellinen moraalittomuus on pahempi juttu kuin naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä. Sehän on vain semmoista poikamaista huumoria. Ehkäpä nyt sen ajat alkavat olla ohi ja häirinnästä tulee yhtä häpeällinen ja stigmatisoiva juttu kuin sukulaisen suosimisesta ja muusta taloudellisesta kähmimisestä. Itselleni on pettymys, että yksi suosikkinäyttelijäni, Kevin Spacey, on myös jäänyt kiinni. Tiedostan tämän nyt joka kerta, kun katson elokuvaa, jossa hän on. Pakkohan minun on pian taas katsoa loistava Epäillyt, Usual Suspects.

Presidentti Trump ja hänen hallintonsa on muuten nyt päättänyt sallia norsujen syöksyhampaiden ja pääkallojen tuonnin Afrikasta. Eli siis kaikkia muiden maiden tätä asiaa koskevien säännösten vastaisesti. Eli mene tappamaan norsuja ja ota syöksyhampaat föliin, kunhan et jää siellä norsun raadon vieressä kiinni. Trumpin oma poika on poseerannut ampumansa norsun vieressä. Päätös onkin kiva lahja omalle pojalle. Ja olihan se banni Obaman hallinnon säätämä. Eli aivan paska laki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti