keskiviikko 9. elokuuta 2017

Sydänmaa




Eurajoen Sydänmaa on kuin mikä tahansa pitäjä Suomessa. Suomi on täynnä maaseutua, maaseutupitäjiä ja kyliä ja ne ovat kaikki suunnilleen samanlaisia. On metsää, on peltoja, on maataloja ja usean halki kulkee rautatie. Joskus rautateitä pitkin kulki kiskobusseja, lättähattuja, jotka pysähtyivät joka pitäjän pysäkillä. Mutta ei enää aikoihin. Nykyisin junat menevät 150 km/t nopeudella näiden pitäjien ja muinaisten pysäkkien ohi. Maaseudun asukkaat saivat autot alleen ja aikaa myöten lähtivät myös kaupunkeihin ja lähiöihin. Sinne, missä töitä oli tarjolla. Maaseutu oli maaseutua vuosisatoja, kunnes aika nopeutui ja tuli nykyaika. Nykyaika toi pakettipellot, traktorit, puimurit, kuivurit ja lopulta EU:n. EU toi maatalouteen tulosvastuun eli kannattamattomuuden, mikä suurensi tilakokoja ja hävitti suurimman osan tiloista. Toisten tilojen päärakennuksista tuli sukujen kokoontumisajopaikkoja, toisista maatalouden murroksen hiljalleen rapistuvia muistomerkkejä.

Maaseutu muuttuu vääjäämättömästi. Maisemat pusikoituvat. Aiemmin asuttu ja työskennelty maisema pysyi avarana funktionaalisesti. Asukkaat, karja, lampaat ja työnteko pitivät pusikot kurissa. Nyt tienoille ei ole mitään funktionaalista käyttöä, kun karjatalous on keskittynyt tehdasmaisiin valtaviin yksiköihin ja peltotilkut on tehostettu kesämökin kokoisten traktorien ja puimurien mennä. Niitä käyttämään ei montaa miestä tai naista tarvita. Polkuja ei kuljeta, kun naapureissa käymiseen ei enää ole juuri tarvetta, maitoa ei käydä hakemassa naapuritilan navetasta ja kaupassa käydään autoilla lähiöissä ja kuntakeskuksissa. Kyläkaupat hävisivät jo kauan sitten.




Yllä olevissa kuvissa on eräs aikoinaan suuren maatilan päärakennus ja talousrakennukset. Pellot on aikaa sitten myyty. Talo on ollut vuosikymmenet tyhjillään ja nyt nähtävästi korjauskelvoton. Samoin on valtava autioitunut navettarakennus. Sadan metrin päästä kulkee nykyaika tuolloin tällöin 150 km/t vauhtia kuljettaen läppäriä edessään tuijottavia opiskelijoita, business managereita ja muita lujaa ohi matkaavia. Talon nurkalta lähtee ikivanha tie, joka aikoinaan ylitti rautatien. Tie näkyy alimmassa kuvassa. Tätäkin tietä on aikoinaan kulkenut leikeissään talon lapsia ja näiden serkkuja. Kuten lukemattomissa muissakin paikoissa, saattaa näitä puskittuneita raitteja kulkea aikuisia, jotka saattavat aistia vielä vuosikymmenien takaisten kesien tuoksut. He ovat nyt oman menneisyytensä muukalaisia. Talon pihapiirissä olevaa uudempaa päärakennusta asustaa vielä yksi omistajasuvun jälkeläinen. 


Taloa vastapäätä sijaitsee Sydänmaan koulu, vuonna 1908 rakennettu, joka erinäisten onnettomien remonttiratkaisujen vuoksi tullaan sulkemaan. Alapohja on nimittäin mennyt pilalle ja on ilmaantunut sisäilmaongelmia. Pihapiiriin tulee parakkikoulu. Rakennusta ei pureta, muttei korjatakaan. Siitä tulee varmaan kylätalo, kuten tuhansissa kylissä on käynyt. Koulu näkyy ylläolevista tilarakennuskuvista viimeisessä puskittuneen tien päässä.




Maaseudulla oli aikoinaan paljon sahoja. Melkein joka pitäjässä oli omansa. Vuosikymmenien mittaan monessa sahassa huomattiin, että on kannattavampaa realisoida palovakuutus kuin jatkaa toimintaa, kun isot yksiköt olivat kustannustehokkaampia ja dynaamisempia. Ja paloturvallisempia. Eurajoen Sydänmaallakin toimi saha. Kaupparekisterin tietojen mukaan ainakin vuodesta 1939 lähtien. Se lakkautettiin vuosia sitten. Osassa rakennuksia toimii vielä Kause Oy:n rakennustarvikeliike. Lopuille rakennuksille käy, kuten jo vuosikymmeniä sitten hylätylle ja hiljalleen maatuvalle saharakennukselle, josta tuo kuvakooste. Rata kulkee aivan tuon maatuvan saharakennuksen vierestä. Olen kulkenut junassa lukemattomat kerrat sen ohi tietämättä, mitä pusikon takana on.


Maaseudun muuttuminen on yhtä vääjäämätöntä kehitystä, kuten oli lankapuhelimien muuttuminen kännyköiksi ja niiden muuttuminen niiksi mitä ne nykyisin ovat. Kaikki kehitys toimii vähän kuin evoluutio. Evoluutio on sokeaa ja tunteetonta. Evoluutio tuottaa lajien muuntumista olosuhteiden mukaan. Sopivuus on ensimmäinen ehto ja lopputulos voi olla joko progressiota tai regressiota. Joidenkin lajien ei ole tarvinnut muuntua miljooniin vuosiin, kuten vaikka krokotiilien. Evoluutio ei ole edistystä vaan sopeutumista. Tekniikan kehitys tulee taas tutkimuksen ja tieteen kehityksen tuloksena ja tuottaa uusia asioita ja innovaatioita, joiden mukaan ympäristön ja ihmisten täytyy muuttua ja sopeutua. Teknologian evoluutio ei siis tuota vain meidän kaikkien elämää helpottavaa edistystä, vaan myös talousmekanismien ja elinympäristön muuttumista. Teknologian ja talouden kehittyminen ja muuttuminen ovat aina muokanneet interiöörejä joka puolella. Sikäli EU ja maatalouden radikaali murros ei ole mitään uutta. Mikään ei ole koskaan uutta. Asiat vain muuttuvat toisiksi. Asioiden muuttuminen on ollut viime vuosina nopeaa. Kyläkaupat hävisivät historiallisesti todella nopeasti, vain neljännesvuosisadassa. Samoin pienet sahat ja kyläkoulut. Samoin tulee käymään työmarkkinoiden ja perinteisten ammattien kanssa. Ei aikaakaan, kun autolla itse ajamiseen ilman automatiikkaa tarvitaan erillinen lupa. Ajokortithan tulevat siirtymään historiaan tarpeettomina.


Maaseutuinteriööri, jota voi hyvällä syyllä pitää esteettisesti hienona, on ammoisten aikojen agraarikulttuurin aikaansaamaa. Agraarikulttuuri on nyt suunnilleen lopullisesti hävinnyt. Maatalous on muuttunut teollisuudeksi. Ja niin häviää myös maaseutuinteriööri sellaisena kuin sen olemme tunteneet. Menneestä maaseutuinteriööristä ja agraarikulttuurista muistuttavat enää kotiseutumuseot ja perinnetilat, jotka eivät siis ole oikeita tiloja, vaan matkailua ja luokkaretkiä varten rakennettuja retromaatiloja.

(Kävin Eurajoen Sydänmaalla työasioissa, eikä siellä ollessani ollut aikomus kirjoittaa blogitekstiä. Kuvatkin näppäsin kännykkäkameralla parista mielenkiintoisesta kohdasta. Tämän tekstin kirjoittaminen tuli vasta myöhemmin kotona mieleen. Eurajoen Sydänmaalla on varmasti paljon hienoja asioita, eikä tarkoitukseni ollut Sydänmaata ja sen asukkaita sinänsä käsitellä. Mutta Suomessa on paljon sydänmaita ja jokaisessa on nähtävillä nykyinen kehitys, josta voi olla ja ollaan montakin mieltä. Niin aina kaikesta kehityksestä, joka siis aina ei tuo vain sitä hyvää mukanaan. Katseltuani rautatietä kuulin vähän ajan kuluttua uutisista, että VR:n matkustajaliikenne tullaan avaamaan kilpailulle eli yksityistämään.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti