maanantai 26. elokuuta 2019

Aseita Saudi-Arabiaan ja sieltä Jemeniin



USA:n ihailtu presidentti Trump haluaisi ostaa Grönlannin Tanskalta. Kun sitä on naureskeltu, ottaa Perussuomalaisten pj. kantaa ja toteaa, että ihan normihommaa. Onhan noita maita ja mantuja ennenkin osteltu. Porilainen meppi toteaa ylpeänä fanittamastaan presidentistä, että "hän tietää mitä tekee". No varmasti. Onhan Grönlannissa valtavat öljy- ja mineraalivarat odottamassa poimijaansa. USA ja Kiina näitä ovatkin kärkkymässä.  Alkuperäisasukkaiden mielipide ei tässä tietenkään mitään merkkaa. Onhan tuo Trumpin ehdotus ihan relevantti. Ihan yhtä lailla kuin se, että lähestyviä hurrikaaneja pitäisi torjua ydinpommeilla (Trumpin ajatus).

Kumma vaan, kun Suomen poliitikot nuo persut mukaan lukien eivät juuri piittaa siitä, että Trump on antanut Jemenin sodan jatkua koko virkakautensa ajan. USA on yksi Arabiliittouman suurimmista tukijoista. Saudi-Arabia on liittouman suurin toimija ja USA sen suurin kauppakumppani. Kauppa se on, joka kannattaa. Saudit kylpevät öljyssä ja rahassa. Jos ei, niin eipä sinne niitä aseitakaan sinne tyrkytettäisi. Rikasta kannattaa kohdella hövelisti. Saudi-Arabia on maailman toiseksi suurin aseostajamaa.

EU on hiljaa, vaikka sen kolme sen keskeistä valtiota, Englanti, Ranska ja Saksa, ovat EU:n suurimmat aseviejät Saudi-Arabiaan. Miljardeja per vuosi. Presidentti Macron ottaa hövelisti Saudi-Arabian kruununprinssin, narsistisen tulevan despoottihallitsijan, vastaan ja toteaa, että "Ranska haluaa turvata Saudi-Arabian turvallisuuden” ja vaatii siviiliväestön inhimillistä kohtelua. Niin justiinsa. Saudeissa naiset ajo-oikeuden heille myöntämisestä ym. huolimatta ovat edelleen alistettuja. Jemenissä on kuollut kymmeniä tuhansia siviilejä v. 2015 alkaneessa sodassa. Suurin osa nälkään kuolleita lapsia. Jemenissä palaa. Mutta kun Brasiliassa palaa, Macron ilmoittaa huolissaan, että "maailman keuhkot palavat" ja vaatii jämäkästi pakotteita Brasilialle (tosin pian hän muiden G7-maiden mukana tarjosi muutamaa miljoonaa palojen sammuttamiseen).

Ranskan asevienti Saudiliittoumalle alkoi jo ennen Jemenin sotaa, eikä se tietty loppunut sodan alettua, vaikka oman maan ja kansainväliset lait kieltävät aseiden viennin muuhun kuin puolustustarkoitukseen. Jemeniä on moukaroitu ja huthikapinallisia sekä siviilejä tapettu silmittömästi neljä vuotta eikä loppua näy. Lapsia kuolee edelleen nälkään, kun Saudiliittouma on saartanut Jemeniä ja estänyt avustuskuljetukset USA:sta ja EU:n maista ostetuin asein. Saudiliittouman maat eivät vaan ansaitse pakotteita.

Ranska teki v. 2014 sopimuksen Saudi-Arabian kanssa miljardimääräisestä kaupasta aseita, jotka jälkimmäisen mukaan piti toimittaa eteenpäin Libanoniin - puolustustarkoituksiin. Mutta sitten Saudi-Arabia ”päätti” aseiden jättämisestä Saudi-Arabiaan Ranskan suostumuksella. On tullut ilmi sitten sekin, että ranskalainen asevalmistaja oli kalibroinut aseet jo valmiiksi JEMENIN, eikä suinkaan Libanonin oloihin. Niiden elektroniikka täytyy säätää eri ilmasto-oloihin jne. Alun perin tarkoitus siis oli, että ne jäisivätkin Saudi-Arabiaan. Ja sitten alkoikin mitään kaihtamaton hyökkäys Jemenissä. Tämä oli mitä todennäköisimmin Ranskan hallituksen tiedossa. Ja USA:n hallinnon.

Eikä siinä kaikki. Ranskaan erääseen syrjäkylään perustettiin hieno koulutuskeskus. Tarkoitus oli kouluttaa saudisotilaita käyttämään Ranskan myymiä aseita. Se sai paikallishallinnolta 600.000 euron tuen. Samaan aikaan terveyskeskukselle myönnettiin 50.000 euroa.

Toisinajattelija Khashoggin Istanbulin Saudikonsulaatissa tapahtunut murha ei sekään hyydyttänyt asekauppaa. Vain vähän esitettiin paheksuntaa ja homma jatkui. Saksan Angela Merkel totesi, ettei aseita voi enää saudeihin viedä ”tässä tilanteessa”. Omituista vain, ettei kymmenet tuhannet siviiliuhrit, sadat tuhannet pakolaiset ja YK:n syytteet sotarikoksista riittäneet. Tarvittiin Euroopan maassa tapahtunut toisinajattelijan murha. Nähtävästi tämä oli vain näytelmää TV-kameroille. Saksa pitää hyviä suhteita kaikesta huolimatta Saudeihin. Ja eräs italialainen poliitikko sai sattumalta selville, että saksalaisen Rheinmetall -firman ammuksia ja aseita roudattiin edelleenkin Saudeihin. Se tehtiin vain Italian kautta. Italialla ei ollut ongelmia toimittaa aseita siviilien tappamista varten. Siis asefirmat ostavat muista maista tytäryhtiöitä. Ei se tappovälineiden vientikiellon kiertäminen muuta vaadi.

On se vaan kumma, kun perussuomalaiset hyväksyvät ihailemansa presidentti Trumpin toimet, kun maa pitää hyvät poliittiset, kaupalliset ja tietysti sotilaalliset suhteet Saudi-Arabiaan, tuohon wahhabistiseen eli ääri-islamilaiseen, absoluuttisen demokratiattomaan, teokraattiseen yksinvaltiusmaahan, jossa edelleen katkotaan käsiä varkaudesta ja kauloja homoudesta, aviorikoksesta tai miltei mistä hyvänsä.

On Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien aseviennistä Suomikin päässyt osalliseksi. Ilmeisesti kymmenien miljoonien arvosta. Mutta sitä ei tiedä. Salaisuus. Viime vuoden loppupuolella kyllä päätettiin, ettei enää uusia lupia myönnetä. Mutta sitä ennen asetarvikkeita, tarkkuuskivääreitä, ajoneuvoja ym. vietiin sinne siitä huolimatta, vaikka kuvissa näkyi Patrian valmistamia aseistettuja miehistökuljetusvaunuja ja hyvin oli tiedossa mitä Saudi-Arabia liittolaisineen sodassa teki.a

Jokainen maa, joka on vienyt aseita Saudi-Arabiaan ja sen liittolaismaihin Jemenin sodan aikana, on syyllistynyt sotarikokseen. Mutta näitä ei koskaan saada oikeuteen, vaikka Jemenissä on kerätty todisteita EU-maiden ja USA:n myymistä ja Jemenissä käytetyistä aseista.

Ylen Ulkolinjan esittämä Euroopan asekauppiaat, josta tietoja tähän poimin, on hyvä katsella Areenasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti