torstai 11. huhtikuuta 2019

Suomi on nyt POMMITUSKELPOINEN




Suomi on nyt sitten kaikessa hiljaisuudessa ryhtynyt rikkomaan räikeästi Pariisin rauhansopimusta muuttamalla Hornetit hyökkäysaseiksi. Niihin on hankittu Lockheed Martin AGM-158 A JASSM -rynnäkköristeilyohjukset. Ne ovat ilmasta maahan -ohjuksia eli pommittamaan tarkoitettuja. Näitä on vaikea pitää puolustusaseina. Ainakin minun. Mutta olenkin yksinkertainen porilainen ja vielä lyttyläinen. Valmistaja on muuten sama kuin sen Suomen seuraavan hävittäjän, F-35:n. Lisäksi hankittu on JDAM- ja JSOW-täsmäpommeja. Siis pommeja. Ja Pariisin rauhansopimus kieltää Suomelta pommittajakoneet. Ja mihin puolustamiseen tarvitaan pommittajia?

Eiköhän nyt todeta asia niin kuin se on: nämä hankinnat sovittiin jo kauan sitten USA:n kanssa ja ne on tarkoitettu Naton eli USA:n reserviksi mahdollisia sotatoimia Venäjää vastaan. Samoin tuo järjetön arsenaali hävittäjiä. Tosiasiassa Venäjällä (siis se vihollinen, jota varten hävittäjälaivueita tarvitaan) on moninkertainen määrä tehokkaita hävittäjiä ja pommittajia sekä ohjuksia. Nopeimmat hävittäjät ovat kolme kertaa nopeampia kuin Hornetit ja puolet nopeampia kuin F-35:t. Nämä F-35:t on muuten suunniteltu rynnäkköhävittäjäksi lähi-ilmatukeen ja taktisiin pommituksiin. Nyt joku sanoo, ettei se nopeus, vaan se aseistus. Niin, että venäläisillä on surkeampi aseistus? Kukapa tietää. Ei varmasti kannattaisi kokeilla.

Kansanedustajaehdokas, lämmin kiistakumppanini ja ystäväni Anssi Salmi, on sitä mieltä, että Suomen on hankittava ne vähintään 64 uutta hävittäjää. Ne ovat täysin pakollisia tai meillä ei olisi omia lapsia ja vanhuksia mikäli rapautamme puolustusvoimat”. Kysyin, mistä rahat, 6 – 10 miljardia pelkästään hankintoihin ja tuplamäärä vielä niiden aseistuksen päivittämisissä ja ylläpidossa. Hänen mukaansa hankinnoille on erillinen rahoituksensa. Mutta mikähän se on? Kysyin vielä, että jos hävittäjien hankintaan pannaan tosiasiallisesti 10 miljardia, mistä rahat Anssinkin lupaamaan lapsiperheiden tukemiseen, vanhusten hyvään hoitoon (omana lisäyksenäni vielä velkaantuneiden köyhien vanhusten auttamiseen? SK 10.4., vanhuksemme on nimittäin ajettu oikeistohallituksemme toimesta ahdinkoon). Ei vastausta.

Itse olen ollut pitkään, itse asiassa koko Hornetien täälläoloajan sitä mieltä, että ne ovat turhan panttina. Niillä ei ole pelotevaikutusta eikä oikein mitään muutakaan virkaa kuin tunnistuslennoilla sekä paraatien yli jylistäjinä. Jo jokunen viikko sitten kirjoitin, että ne tuhotaan kentille ennen kuin ehtivät ilmaan, mikäli ja erittäin epätodennäköisesti joutuisimme hyökkäyksen kohteeksi. Ja mikäs muukaan maa se hyökkääjä olisikaan kuin Venäjä, jolla siis on rautaa niin paljon, että vaikka armeija ei olisikaan täydessä iskussa, olisi peli nopeasti ohi niiden osalta. Kerroin Anssillekin, että jos todella haluamme ns. uskottavaa puolustusta, on se tehokas ohjusjärjestelmä. Ohjusjärjestelmät maksaisivatkin murto-osan mokomista hävittäjistä.

Ja kuinkas ollakaan, Hesarissa 10.4. oli mielipidekirjoitus, jossa professorit Markku Kuisma ja Jussi Pakkasvirta sekä yliopistonlehtori Juri Mykkänen ja kustantaja Mika Rönkkö pitävät Suomen hävittäjähankintaa järjettömänä. Samoista syistä kuin minäkin. Heistä ”Suomen sotilaallisen puolustamisen kannalta hävittäjiä huomattavasti tehokkaampi ja halvempi keino olisi modernien liikuteltavien ilmatorjuntajärjestelmien hankkiminen. Kovin hypoteettisen kriisin kohdalla Suomen hävittäjät tuhotaan tehokkaasti jo maassa”.  Ja: ”suomalaiset näyttävät taas maksavan merkittävän osan Nato-järjestelmiin sopivaa Pohjolan armadaa – joka täyttää mukavasti Baltian hävittäjätyhjiötä”. Niinpä. Ja tämä järjetön HX-hanke on melkoisen tulonsiirto Suomen köyhiltä rikkaille ase- ja hävittäjätehtaille.

Vanha viisaus kertoo, että pidä ystävät lähellä, mutta viholliset vielä lähempänä. Suomen nykyinen Natoon ja USA:n suuntaan fiksoitunut ulkopolitiikka on vastakohta tälle viisaudelle. Täällä jotkut nyrpistävät nokkaansa presidenttimme käynneille Putinia tapaamassa, juuri vastikään viimeksi. Mutta on viisasta yrittää pitää suhteita yllä, kun EU (ja Nato) on koppavana. Tosin viisautta presidentiltämme ei ollut seisoa vieressä tumput suorina 4.9.2014, kun puolustusvoimien komentaja allekirjoitti Naton isäntämaasopimuksen, ”Memorandum of Undertanding” USA:n kenraali Breedloven kanssa. Tällä ”yhteisymmärryspöytäkirjalla” Suomesta tehtiin Naton renkimaa. Amen ja Hallelujaa!

Itsekin olen aanaillut, että muutama hävittäjä riittää - tunnistuslentoihin ja näyttäviin paraatiylilentoihin. Ja niinpä nämä kirjoittajat vielä oikein vaativatkin: ”Koneiden melutason täytyy olla ennenkuulumaton. Niissä pitää olla suuret värisavutankit lippujuhlaparaatien ja muiden kansallisten merkkipäivien varalta". Ja joo, kyllähän minua vähän harmitti, kun en ehtinyt viime kesänä SuomiAreenalla Hornetin ylilentoa ihastelemaan. No, näinpä ne Hawkit iloisesti risteilemässä taivalla ja oikein värisavuja päästelivät. Ja näinhän kunnon sotimisdemonstraation. Tosin se jäi epäselväksi, kuinka tehokkaasti Suomen raskas maatamme puolustaisi, kun nimittäin räjähdykset oli ulkoistettu Tuotantoyhtiö Legendalle, hinta 70.000 euroa. Ei paha hinta puolesta tunnista. Vertailun vuoksi: työpaikkani SEKK ry sai valtion taidekeskus Taikesta alueellisen elokuvatoiminnan tukea täksi vuodeksi 60.000 euroa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti