keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Kun porilainen kansanedustaja sylkemistapauksen unohti



Porilainen kansanedustaja ilmoitti eilen tiistaina illansuussa Twitterissä ja Facebookissa häntä syljetyn keskarin näyttämisen höystämänä Helsingin kadulla. Illalla tästä tiedotti vain IS nettisivullaan, parisen tuntia twiittauksen jälkeen.

On jotenkin merkille pantavaa se, että tämä aivan erityinen tapaus jäi lähes kaikilta mediavälineiltä huomioimatta. Ei peräti edes Suomen uutisissa tai Perussuomalainen -nettilehdessä ollut mainintaa. Ei Satakunnan Kansassakaan. Suomen uutisissa etusivua miehitti päivällä Juho Eerola. Ilmeisesti vain IS ja Helsingin uutiset huomioivat merkittävän tapauksen. IS:lle porilainen kansanedustaja kommentoi parisen tuntia tapahtuneen jälkeen. Tuntia ennen tapahtunutta muuten porilainen KE oli omassa livelähetyksessään korostanut sitä, kuinka Trump ei kommunikoi median kanssa, vaan hän tiedottaa ITSE. Ja että siihen perussuomalaistenkin tulee pyrkiä. Nyt porilainen KE kuitenkin kommentoi IS:lle perusteellisesti tapahtuneesta.

Mutta vaikka tilanne kuulemma oli ollut uhkaava ja ensireaktio oli, että pakoon, niin ei tuo yllättäen ja tilaamatta tullut kauhea insidentti jättänyt suurempaa traumaa, koska porilainen kansanedustaja tapahtuneen jälkeen myöhemmin illalla twiittaili jälleen, ensin mahdollisesta Putinin ja Trumpin tapaamisesta Helsingissä ja minkälaisia miekkareita tullaankaan järjestämään. Ja myöhemmin kysyi, oliko lauluntekijä Jösse Järvenpää saanut tuomion, koska oli väärää mieltä protestilauluissaan (J. Järvenpää on kansantaiteilija, joka sanoo asiat suoraan niin kuin ne on, aivan kuten kunnon perussuomalaisetkin).  

Ja sitten tänään keskiviikkona tapahtunut oli ilmeisesti jo tyystin taakse jäänyttä elämää, koska livelähetyksessään porilainen KE ei enää maininnut tapahtuneesta sanallakaan, vaan keskittyi tuttuun ja turvalliseen maahanmuuttoon ja rasismiin ja siitä saatavaan tuomioon. Hän mietiskeli, onko sana "matu" rasistinen ilmaisu vai ei (sana kuuluu kansantaiteilija Järvenpään kappaleitten sanoitusrepertuaariin). Hän kertoi olevan itselleen uusi asia, että lyhenne tulee sanasta "maahantunkeutuja", kun oli aiemmin luullut sen tarkoittavan "maahantulijaa". Myöskään tämän päiväisissä twiiteissä tai fb-päivityksissä eilinen sylkyoffensiivi oli jo eilisen uutinen eli ei sanaakaan. Jösse Järvenpään epäoikeudenmukainen tuomio, Jussi Halla-ahon ja Jani Mäkelän juttujen jaot olivat nyt oleellisia asioita. Sote ei, kumma kyllä, se kun oli kuitenkin kansanedustajan päivän agendalla tärkeä juttu. Pääministerin ilmoitus sentään ja soten lykkääntyminen.

Tätä kirjoittaessa illalla Suomen Uutiset ei siis edelleenkään ole katsonut kansanedustajan yllättävää kadulla päälle sylkemistä uutisoimisen arvoiseksi. Onkohan päätoimittaja kesälomalla? Etusivulla jylläävät Tavio, Eerola, Meri, Sote ja lasten hyvinvointi, joka on unohdettu. Oli käytävä tsekkaamassa myös, oliko muiden PS-kellokkaiden omilla fb-sivuilla asiasta mitään. Ei. Ei myöskään PS:n ”hyvähampaisen spindoctorin”, Riikka Purran Twitter-tilillä. Trumpin tiliä en tarkastanut.

Sangen vähäpätöinen tapahtuma siis. Vähän kuin se jouluinen ikkunoiden rikkominen, joka rajoittui mukavasti vain ulommaisiin ikkunoihin. Poliisi ei katsonut maksavan vaivaa asian tutkimiseen, oli sitten kyseessä vaikka kansanedustaja. Tuskin veikkaan väärin, että insidentin kohta Fredrikinkadulla oli sattumoisin valvontakameroiden katveessa tai kamera ei juuri kuvannut silloin.

Porilainen kansanedustaja oli mukana iltapäivällä sote-keskustelussa, kuten oikein oli. Hän, kuten niin moni muukin, räpläsi kännykkää ja toimitteli muitakin asioita siinä samalla. Ehtiihän siinä somettaakin. Hän mm. jakoi Twitterissä erään maahanmuuttokriittisen sivuston, nimeltään REFORMI, osoite: suomiensin.com, väitteitä Jyväskylän yliopiston laittomuuksista (!) liittyen tietyn gradun plagiointijuttuun. Jutun kirjoittaja on MV-lehteä vetänyttä ja sen tiimoilta oikeudelta tuomiota odottavaa Ilja Janitskinia fanittava Panu Huuhtanen, joka on nyt siis porilaista kansanedustajaa tämän gradun epäoikeudenmukaisessa kohtelussa tukeva isänmaallinen toimija. Käsittääkseni nämä harkitsevat syytteen nostamista laittomasta gradun digitoimisesta Jyväskylän yliopistolle ja kai varmaan Tuomas Tiaistakin kohtaan, kun tämä oli jakanut gradun pdf-versiota tammikuussa, kun hän Uusi Suomi -blogissaan plagioinnin julkiseksi toi.

Mielenkiintoista tuossa mahdollisessa syytteen nostamisessa on se, että kun gradu on julkinen asiakirja ja siitä saa kopion, jos sitä pyytää, niin onkohan joku laki estämässä sen kopiota antamasta pdf-muodossa? Ja myös se, että onko joku laki estämässä ajamasta tällaista pdf-tiedostoa, joka on siis julkisesta asiakirjasta, analyysiohjelman läpi? Nimittäin Huuhtanen ilmeisesti haluaa nostaa syytteen myöskin tuosta tekstin analyysiohjelman läpi ajamisesta ilman gradun tekijän, siis mahdollisen plagioijan, lupaa? Myös vertailugradun tekijältäkin (Simpaselta) pitäisi Huuhtasen mukaan kysyä lupa. Simpanen on muuten ilmoittanut, ettei hän halua olla asian kanssa missään tekemisissä.

Näin se elämä menee. Toiset asiat ovat oleellisempia kuin toiset, toisista uutisoidaan, toisista ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti